ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

SOS από σπουδαστές Οδοντικής Τεχνολογίας

Έλενα Αποστολίδου01 Δεκεμβρίου 2019

Επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως απέστειλαν γονείς φοιτητών και αποφοίτων επαγγελματικών λυκείων και σχολών βοηθών οδοντοτεχνιτών, θέλοντας να δείξουν στην υπουργό τη μεγάλη αδικία που βιώνουν τα παιδιά τους, εξαιτίας του συστήματος εισαγωγής στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Όπως λένε οι ίδιοι, πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο οδοντικής τεχνολογίας, με εκπροσώπους του κλάδου να υπογράφουν την επιστολή, ζητώντας συνάντηση με την υπουργό και εξεύρεση λύσης στο θέμα τους. 

Το τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προέκυψε από τις συγχωνεύσεις πέντε διαφορετικών ειδικοτήτων: Ακτινολογίας, Ιατρικών Εργαστηρίων, Αισθητικής - Κοσμετολογίας, Οπτικής - Οπτομετρίας και Οδοντικής Τεχνολογίας. Τα τμήματα αυτά έπαψαν να λειτουργούν αυτόνομα τα τελευταία δυο χρόνια, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης και του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Όπως λένε στην επιστολή τους, αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι "να περιορίζεται δραματικά ο αριθμός των εισακτέων οδοντοτεχνιτών στην ειδικότητα Οδοντικής Τεχνολογίας, εξαιτίας και του μικρού αριθμού εισακτέων στο συγκεκριμένο τμήμα από τα επαγγελματικά λύκεια". Επιπλέον, τα παιδιά αυτά επωμίζονται ακόμα ένα μεγάλο εμπόδιο στην υλοποίηση της επαγγελματικής τους επιλογής, καθώς οι ειδικότητες της Αισθητικής - Κοσμετολογίας και των Ιατρικών Εργαστηρίων έχουν  μεγάλη ζήτηση και ως συνέπεια παρατηρείται μεγάλη άνοδος στις βάσεις. "Αυτό όμως έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ειδικότητα της Οδοντικής Τεχνολoγίας, εφόσον από 48 υποψήφιους βοηθούς οδοντοτεχνίτες από ΕΠΑΛ εισήχθησαν φέτος μόνο 5 στο τμήμα του ΠΑΔΑ". 

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς έχουν ήδη αποκτήσει κατάρτιση στην ειδικότητα μέσα στα επαγγελματικά λύκεια, με την επαγγελματική επιλογή που έκαναν, επιλέγοντας την ειδικότητα του οδοντοτεχνίτη, ωστόσο, και παρά την καλή τους επίδοση, έμειναν εκτός πανεπιστημιακών σχολών, εξαιτίας του μικρού αριθμού εισακτέων Οδοντικής Τεχνολογίας. Οι ίδιοι εδώ και μήνες περιμένουν μια απάντηση στο αίτημα τους για συνάντηση με τους αρμόδιους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως αν το υπουργείο Παιδείας δεν προχωρήσει στο διαχωρισμό του τμήματος της Οδοντικής Τεχνολογίας, την αυτόνομη λειτουργία του και την αύξηση των εισακτέων, η συρρίκνωση θα φέρει δραματικές συνέπειες στον επαγγελματικό κλάδο. 

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Νοεμβρίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.