Λιγότερες ώρες εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων καταγράφονται σε μια περίοδο με πολλαπλάσιες ανάγκες και αυξημένη επαγρύπνηση λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων στους νέους ηλικίας έως 18 ετών. Η αλλαγή πλαισίου στην καθαριότητα των σχολείων σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας ορίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απασχολούνται με τρίωρη εργασία στις σχολικές μονάδες και οι επιπλέον ανάγκες καλύπτονται από τους δήμους. Αρκετοί δήμοι έχουν ήδη προχωρήσει στην κάλυψη των επιπλέον αναγκών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται πως χρονοτριβούν, αφήνοντας να χαθεί πολύτιμος χρόνος, τη στιγμή που η καθαριότητα αποτελεί σημαντική παράμετρος στην αντιμετώπιση και πρόληψη των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.
Όπως δηλώνει ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, "η καθαριότητα είναι πλημμελής, ενώ μέσω πανδημίας. Υπάρχουν διάφορες πτυχές του προβλήματος που σχετίζεται με τη σχολική καθαριότητα. Πιο συγκεκριμένα, δεν γίνεται να προχωράει το υπουργείο Παιδείας σε περικοπές στις ώρες καθαριότητας τη στιγμή που η πανδημία καλπάζει και συνεχώς λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα με στόχο την αναχαίτιση της. Τα σχολεία θα πρέπει να έχουν αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας με λιγότερους μαθητές ανά τάξη και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να συζητάμε τα ίδια. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν αυξημένες ανάγκες και οι σχολικές καθαρίστριες δεν μπορούν να ζουν την αβεβαιότητα και να εργάζονται κατά το δοκούν. Είναι μια κατάσταση που βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Με τρεις ώρες καθαριότητα στα σχολεία δεν μπορείς να έχεις τις συνθήκες που απαιτούνται. Χρειάζεται η παρουσία τους σε όλη τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας πετάει το μπαλάκι στους δήμους χωρίς να τους χρηματοδοτεί και παράλληλα να τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε προσλήψεις".
70% μείωση στο προσωπικό καθαριότητας
Μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου η σχολική καθαριότητα δεν είναι η προβλεπόμενη αποτελεί το 2ο Γενικό Λύκειο Θέρμης, όπου οι ώρες καθαριότητας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μειώθηκαν από την περσινή σχολική χρονιά κατά 70%,με τις συνέπειες να βαραίνουν την εκπαιδευτική κοινότητα. "Από την αρχή του φετινού σχολικού έτους στο 2ο Γενικό Λύκειο Θέρμης – "Γιώργος Ιωάννου", ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στους μαθητές και μαθήτριες ανέρχεται στα 38. Την ίδια ώρα, στο σχολείο μας ο αριθμός των μαθητών και εκπαιδευτικών ανέρχεται στους 271 και 27 αντίστοιχα σε ένα χώρο που περιλαμβάνει 16 αίθουσες διδασκαλίας, 3 γραφεία, 6 τουαλέτες, γυμναστήριο, άλλους βοηθητικούς χώρους και τεράστιους σε διαστάσεις διαδρόμους, καθώς πρόκειται για ενοικιαζόμενο κτίριο, πρώην βιοτεχνικό χώρο, συνολικής έκτασης 2 χιλιάδων τ.μ. Για να ανταποκριθεί στα δεδομένα καθαριότητας και απολύμανσης που θέτει ο ΕΟΔΥ στο μικρό διάστημα παρουσίας των μαθητών την προηγούμενη χρονιά, απασχολούσε 3 καθαρίστριες με πλήρες ωράριο δηλαδή 19,5 ώρες, ωστόσο από την αρχή του φετινού σχολικού έτους υπάρχουν μόνο 2 καθαρίστριες και μάλιστα με μειωμένη απασχόληση και σύνολο 6 ωρών. Δηλαδή, μιλάμε για μείωση κατά 70% των ωρών εργασίας. Είναι αυτονόητο ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν δύναται πλέον να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται όπως επιβάλλεται, όσο φιλότιμες προσπάθειες και αν καταβάλλουν οι καθαρίστριες τις οποίες και ευχαριστούμε", δηλώνει ο Παναγιώτης Καφετζής Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γενικού Λυκείου Θέρμης "Γιώργος Ιωάννου".
Σύμφωνα με τον κ. Καφετζή, οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την πλευρά του δήμου για ενίσχυση της καθαριότητας δεν έχουν υλοποιηθεί, με τον ίδιο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται, την ώρα που η χώρα και η πόλη μας καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων."Μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι αποφασίστηκε να διατεθεί άλλη μια ώρα σε όλες τις καθαρίστριες, γεγονός που αποτελεί 'σταγόνα στον ωκεανό', αλλά τουλάχιστον θα ήταν κάτι και αυτό. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί και η ανησυχία μας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τη δεδομένη χρονική συγκυρία όπου καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων".
Ο Δήμος από την πλευρά του, δηλώνει ότι έχουν γίνει δυο κινήσεις προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος που δημιουργήθηκε φέτος με την καθαριότητα των σχολείων και την αλλαγή πλαισίου που αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών, καλύπτοντας μέχρι 3 ώρες εργασίας τις εργαζόμενες στην καθαριότητα. "Ο δήμος διέθεσε από τον προϋπολογισμό του 200χιλιάδες ευρώ για το ζήτημα αυτό. Προχώρησε σε 10 δίμηνα πλήρους απασχόλησης και είμαστε σε αναμονή για τα οκτάμηνα που πάλι θα διαθέσουμε στα σχολεία. Πρόκειται για χρήματα που θα διαθέσει ο δήμος στα σχολεία και σε 89 εργαζόμενους θα δοθεί από μία επιπλέον ώρα και από τρεις ώρες που απασχολούνται θα γίνουν τετράωρες και επιπλέον όσοι βρίσκονται στην τελευταία χρονιά για σύνταξη από 3 ώρες που διαθέτουν σήμερα γίνονται πλήρους απασχόλησης. Το πρόβλημα αυτό ταλαιπωρεί τη σχολική κοινότητα και ο δήμος ανταποκρίνεται στα προβλήματα δρομολογώντας λύσεις για να διασφαλίσει τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα σχολεία", δηλώνει ο Στυλιανός Αποστόλου, αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θέρμης.
Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις
Οι δήμοι έχουν αποστείλει επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών και ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση αλλά και μονιμοποίηση του προσωπικού ορισμένου χρόνου που ενώ καλύπτει ίδιες ανάγκες με το μόνιμο προσωπικό, αμείβεται με 300 ευρώ το μήνα, έναντι 700 ευρώ που λαμβάνουν οι πλήρους απασχόλησης. Μάλιστα, δεν αποκλείουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις, καθώς οι υποσχέσεις για μονιμοποίησή τους προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς και οι ίδιες συνεχίζουν απρόσκοπτα την εργασία τους. Μια ακόμα πτυχή που οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα αναδεικνύουν είναι τα τετραγωνικά των σχολείων που πρέπει να καλύψουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο δήμο Κορδελιού - Εύοσμου όπου οι 150 σχολικές καθαρίστριες πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες 17χιλιλάδων μαθητών και την καθαριότητα περισσότερων από χιλίων αιθουσών ημερησίως.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Νοεμβρίου 2021