ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σώστε… χτες τον Αυτόχθονα Ελληνικό Μαύρο Χοίρο

Δήμητρα Μακρή12 Αυγούστου 2019

Τον κίνδυνο για την εξαφάνιση του Αυτόχθονα Ελληνικού Μαύρου Χοίρου που λόγω τοποθεσίας είναι και του Ολύμπου- ένα παγκόσμιο brand δηλαδή, εξέφρασε στο makthes.gr ο Νίκος Φωτιάδης της Φάρμας Φωτιάδη. Ο κίνδυνος προέρχεται από την περίπτωση να έρθει και στην Ελλάδα η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. Ο κ. Φωτιάδης εξήγησε τα συμπτώματα που έχουν οι χοίροι, πως μεταδίδεται η ασθένεια και ζήτησε τη λήψη μέτρων… χτες προτού περάσει η ασθένεια στην Ελλάδα. Μια επιδημία που ξεκίνησε από την Ασία το 2015, πέρασε σε ευρωπαϊκό έδαφος – στη Ρουμανία αρχές του 2019 και λόγω της ελευθερίας της διακίνησης ανάμεσα στα κράτη –μέλη εξαπλώθηκε γρήγορα σε Βουλγαρία ή και αλλού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θανατωθούν εκατοντάδες χιλιάδες χοίροι, κάτι που είναι καταστροφικό για τις οικονομίες των χωρών. Αξίζει να τονιστεί πως η ασθένεια μεταδίδεται μόνο από γουρούνι σε γουρούνι. Μεταφέρεται δε μέσω των αγριογούρουνων που κινούνται ελεύθερα, μέσω των ζωοτροφών αλλά και από τα ρούχα ή τις ρόδες των αυτοκινήτων. Ο ιός επιβιώνει στο περιβάλλον για 30 τουλάχιστον μέρες.

Ακόμη, ο κος Φωτιάδης εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η φάρμα της οικογένειάς του – πέμπτη γενιά τώρα – παράγει προϊόντα εξαιρετικής διατροφικής αξίας χρησιμοποιώντας ελιά και καρυκεύματα από τον Όλυμπο, πώς μπορεί ένα ελληνικό προϊόν να σταθεί ανταγωνιστικά στο ισπανικό χαμόν, και πως όλα μπορούν να βελτιωθούν αρκεί να γίνονται τα αυτονόητα να συνδυάζεται η γνώση των ειδικών των πανεπιστημίων με τον παραγωγικό τομέα.

Ο κ. Φωτιάδης εξήγησε στο makthes.gr πως «η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είναι μία ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει αντιβίωση, δεν υπάρχει θεραπεία. Τα ζώα τα οποία θα προσληφθούν εντός 10 ημερών πεθαίνουν. Είναι μια ασθένεια που δεν είναι βλαβερή για τον άνθρωπο γιατί το κρέας όταν ψηθεί στους 60 με 70 βαθμούς καταστρέφει το μικρόβιο της αφρικανικής πανώλης. Οπότε δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τους καταναλωτές. Ωστόσο είναι τεράστιος ο κίνδυνος για τις ίδιες τις χώρες τις οποίες πλήττει αν εμφανιστεί η επιδημία».

Τι συμπτώματα εμφανίζει το ζώο;

«Ξεκινά με αιμορραγία στα εντόσθιά του. Κατόπιν ανεβάζει πυρετό, βήχει και γενικώς δεν έχει όρεξη ούτε ενέργεια. Την πέμπτη με έκτη μέρα βγάζει στο δέρμα μπλε κηλίδες. Και καταλήγει την δέκατη μέρα».

Η ΕΕ έχει λάβει μέτρα;

«Η ΕΕ έχει λάβει μέτρα και έδωσε οδηγίες στις χώρες-μέλη. Εστιάζει σε πρώτη φάση στον έλεγχο των αγριογούρουνων. Έχει ενημερώσει τα κράτη μέλη ως προς την επικινδυνότητα και τη σοβαρότητα της επιδημίας. Οι οδηγίες που μας έδωσαν και εμάς οι αρχές κτηνιατρικής του νομού μας, της Πιερίας, είναι σε πρώτη φάση να απομονώσουμε τα ζώα να μην έρχονται σε επαφή με άλλα. Ωστόσο υπάρχει ένας κίνδυνος σοβαρός τα αγριογούρουνα που κινούνται ελεύθερα και στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα όταν πλησιάζουν τους στάβλους. Θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι καθώς είθισται στην Ελλάδα κάποιος που έχει πρόβατα ή αγελάδες να έχει και μερικά γουρούνια που βόσκουν ελεύθερα, άρα είναι και εκτεθειμένα. Κι αυτά είναι η πρώτη γραμμή κινδύνου. Ευτυχώς δεν περνάει στα άλλα ζώα. Είναι αποκλειστική ασθένεια των γουρουνιών. Το θέμα όμως είναι πως πρέπει να ενημερωθούν όλοι αυτοί οι κτηνοτρόφοι -οι οποίοι είναι πάνω από 120- 130 που έχουν γουρούνια τα οποία βόσκουν ελεύθερα. Θα πρέπει να ενημερωθούν ότι πρέπει να περιοριστούν τα ζώα σε διπλή ζώνη περίφραξης γιατί ακόμα και στο φράχτη αν θα πάει το αγριογούρουνο μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Κατόπιν, να επιμηκυνθεί η κυνηγετική περίοδος και να δοθεί εντολή στους κυνηγούς να σκοτώσουν τα ζώα. Βέβαια κι αυτό πρέπει να γίνει οργανωμένα και με την επίβλεψη κτηνιάτρου διότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι κυνηγοί γάντια, να αναγνωρίζουν αν ένα ζώο είναι άρρωστο ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα καλύπτοντας το σκοτωμένο ζώο ώστε να μην συνεχίσουν τη μόλυνση -. 

Υπάρχει ωστόσο λειψανδρία σε όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες – πρόβλημα το οποίο διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης. Νομίζω ο νυν υπουργός ο κ. Μάκης Βορίδης υπήρξε ακαριαίος στην αντίδρασή του. Έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης κτηνιάτρων οι οποίοι θα καταγράψουν το πρόβλημα και κατόπιν θα ενημερώσουν τον κόσμο ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα. Είναι τα πράγματα πάρα πολύ κρίσιμα δυστυχώς. Οι Βούλγαροι είναι ένα κακό παράδειγμα για εμάς. Έπαθαν την καταστροφή, έσφαξαν πριν από μερικές ημέρες εκατοντάδες χιλιάδες ζώα και την επόμενη μέρα πήραν μέτρα για να επικηρύξουν τα αγριογούρουνα με 80 ευρώ το αγριογούρουνο. Θα έπρεπε να το κάνουμε εμείς όχι τώρα εδώ και μήνες. Ωστόσο για να μην είμαστε απαισιόδοξοι έστω και τώρα να γίνει θα είναι σημαντικό.

Πρόσφατα έγινε μια συνάντηση με το συμβούλιο των Κυνηγών της Κατερίνης και από τη Θεσσαλονίκη και συμμετείχαν επιστημονικοί συνεργάτες του κυνηγετικού συλλόγου. Πραγματικά υπήρχε ένα εξαιρετικό κλίμα και αλτρουισμού και συμπαράστασης με τη λογική πως οι κτηνοτρόφοι δήλωσαν το "παρών" τους, και έτοιμοι να συμβάλλουν ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή».

Πρόκειται για καταστροφή;

«Πραγματικά μιλάμε για μία καταστροφή για την οικονομία. Ο κλάδος της κτηνοτροφίας θα σβήσει. Είμαστε που είμαστε ελλειμματικοί, κάνουμε εισαγωγές στο 70% χοίρων. Φαντάζεστε τι θα συμβεί αν έρθει στη χώρα μας; Δεν είναι μόνο ότι θα ζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πώς δεν είναι μόνο ο γουρουνάρης που θα πάθει μία ζημιά. Υπάρχει και κοινωνική διάσταση. Διότι εργάζονται άνθρωποι στα χοιροστάσια, αγοράζουν οι χοιροτρόφοι ζωοτροφές από Έλληνες γεωργούς. Υπάρχει μία οικονομική διάχυση και η ζημιά δεν θα βλάψει μόνο τους χοιροτρόφους αλλά και τους εργαζόμενους και τον κλάδο που είναι γύρω από τη χοιροτροφία αλλά και τον καταναλωτή γιατί θα ανέβει η τιμή του χοιρινού”.

Είπατε πως στα κανονικά γουρούνια δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια. Εσείς ωστόσο διατηρείτε μια φάρμα με τον Αυτόχθονα Ελληνικού Μαύρου Χοίρου του Ολύμπου…

«Εμείς έχουμε τον αυτόχθονα ελληνικό μαύρο χοίρο, το πρώτο γουρούνι της Ευρώπης που έγινε οικόσιτο. Δηλαδή από την αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε και διαδόθηκε στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες που το αποδεικνύουν. Το 2010, το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης), το πρωτοπόρο στην έρευνα την τεχνολογία, κατέγραψε την ιστορική διαδρομή του μαύρου χοίρου συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα με τον καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη τότε διευθυντή και μετέπειτα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Έτσι ανακαλύφθηκε το ζώο, διασώθηκε και αυτή τη στιγμή έπειτα από εννέα χρόνια στο πρόγραμμά υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 1.200 - 1.300 χοιρομητέρες πιστοποιημένες με τον ελληνικό μαύρο χοίρο. Εμείς έχουμε το μεγαλύτερο κοπάδι στην Ελλάδα. Το να προσβληθεί το είδος θα ήταν πραγματικά καταστροφικό. Σκεφτείτε πως αυτό το ζώο άντεξε 3.500- 5.000 χρόνια. Διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας και κάποια λίγα ζώα που βρέθηκαν από το ΕΚΕΤΑ, τα πήραμε εμείς οι χοιροτρόφοι, και καταλήξαμε να έχουμε σήμερα 1.200 ή 1.300 χοιρομητέρες στην επικράτεια μας. Σκεφτείτε ότι αν περάσει η Αφρικανική Πανώλη στη χώρα θα είναι καταστροφική για το ιστορικότερο γουρούνι της Ευρώπης. Γι’ αυτό μας απασχολεί ιδιαίτερα. Θα είναι καταστροφικό για τον κάθε χοιροτρόφο. Ωστόσο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι κοντά η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους. Γεννήτορες και θηλυκά και αρσενικά ούτως ή άλλως είναι εισαγωγής γιατί τα παραγωγικά ζώα είναι ολλανδικά, γερμανικά ή δανέζικα. Υπάρχουν άνθρωποι που αναπαράγουν φένα γενιά και πουλούν σε νορμάλ συνθήκες. Ο κτηνοτρόφος ακόμη κι αν χάσει αυτά τα ζώα θα μπορέσει να ξαναβάλει τη δουλειά του σε μια ροή λόγω της διαδικασίας αναπαραγωγής. Αυτό, όμως δεν μπορεί να γίνει με τον Αυτόχθονα Ελληνικό Μαύρο Χοίρο».

Τα μέτρα για τον Αυτόχθονα Ελληνικό Μαύρο Χοίρο;

«Πραγματικά, δεν είμαι ο ειδικότερος. Εγώ μπορώ να μεταφέρω την αγωνία μου και το πρόβλημα να καταγράψω. Τελείως εμπειρικά ήρθα σε επαφή με το κέντρο γενετικής βελτίωσης Θεσσαλονίκης με υπαλλήλους οι οποίοι αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα, είναι πελατοκεντρικοί, νοιάζονται για το αντικείμενό τους. Ίσως θα μπορούσα να τους δώσω κάποια ζώα από τα δικά μου που είναι πιστοποιημένα να τα διαφυλάξουν κάπως «σαν σε κιβωτό». Γιατί εάν γίνει η ζημία στην Πιερία είμαστε υποχρεωμένοι όσοι έχουμε γουρούνια ανεξάρτητα αν είναι μαύρα ή άσπρα να τα θανατώσουμε, για να περιοριστεί η ασθένεια στον βαθμό που μπορεί να περιοριστεί στην Πιερία και να μην πάει ας πούμε στη Λάρισα.

Η δική σας οικογενειακή επιχείρηση με τον μαύρο χοίρο είναι παλιά

Έχουμε μία οικογενειακή επιχείρηση. Υπάρχει μια παράδοση στη χοιροτροφία από το 1925 όταν ήρθαν οι πρόγονοί μας από τον ιστορικό Πόντο. Κι εκεί και εδώ με τη χοιροτροφία ασχολούνταν. Ο γιος μου είναι η πέμπτη γενιά που συνεχίζει.

Πώς επιβιώσατε στην περίοδο της κρίσης;

Ήταν δύσκολο και όχι μόνο για τη δική μου επιχείρηση αλλά και για κάποιον που έχει περίπτερο, πάγκο με κουλούρια μέχρι τη μεγαλύτερη επιχείρηση. Δυστυχώς αυτή η οικονομική κρίση δεν άφησε καμία που να μην την αγγίξει. Πόσο δε μάλλον σε όσους, όπως εμείς, παράγουμε ποιοτικά προϊόντα. Δυστυχώς η μειωμένη αγοραστική δύναμη του κόσμου τον σπρώχνει να συνειδητά πλέον να αγοράσει το υποβαθμισμένο προϊόν. Εμείς τα καταφέραμε με εξωστρέφεια. Λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση ξεκινήσαμε με κάποιες εξαγωγές στην Ευρώπη και ό,τι χάναμε από την ελληνική αγορά το καλύπταμε από το εξωτερικό. Ωστόσο κι εκεί υπάρχει βαθμός δυσκολίας. Η χώρα μας είναι μικρή χώρα. Οι επιχειρήσεις του δικού μας μεγέθους είναι για τα ευρωπαϊκά δεδομένα «μικρο-μικρές». Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι οι αγορές του εξωτερικού θέλουν μεγαλύτερες ποσότητες για να μπορεί κάποιος με συνέπεια και συνέχεια να υποστηρίξει μία αγορά. Και αυτή είναι μια εξίσωση που πρέπει να λύσουμε. Να βρούμε πώς με τη μικρή παραγωγή που έχουμε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τη ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό".

Jamon Iberico ή Ζαμπόν ελληνικό και δη του Ολύμπου;

"Εμείς κάναμε μία καινοτομία. Είχαμε την αγαθή τύχη να γνωρίσουμε στην πορεία μας νέους καθηγητές ερευνητές οι οποίοι πραγματικά ήταν κοντά μας στο ξεκίνημα, στήριξαν τη μονάδα μας, μας έδωσαν αναγκαίες γνώσεις. Καινοτομήσαμε ταΐζοντας τον αρχαίο ελληνικό, το εθνικό μας γουρούνι, με τον εθνικό μας καρπό, την ελιά, και μεγαλώνοντάς το στο ιστορικό μας βουνό τον Όλυμπο. Αυτό έχει δώσει μία ξεχωριστή και διατροφική αξία στο προϊόν και πάρα πολύ υψηλή και μοναδική γεύση. Γιατί π.χ. οι Ισπανοί που έχουν κάτι αντίστοιχο, το ιβηρικό γουρούνι, το οποίο όσοι κυκλοφορούν στην Ευρώπη ξέρουν τι σημαίνει, υπό την έννοια ότι είναι μία πάρα πάρα πολύ σημαντική οικονομική δράση για την Ισπανία και για τους κτηνοτρόφους καθώς έχει γίνει γαστρονομικός προορισμός. Υπολογίζουν ότι μόνο για το Χαμόν Ιμπέρικο φέρνει στη χώρα 10 εκατομμύρια γαστριμαργικούς τουρίστες. Οι Ισπανοί υποστηρίζουν πως ταΐζουν τα γουρούνια τους με βελανίδια. Τώρα όσοι καταγόμαστε από την περιφέρεια, ξέρουμε ότι τα βελανίδια του Θεού δίνουν τη μία χρονιά καρπό και την άλλη δεν δίνουν και μάλιστα σε μία συγκεκριμένη περίοδο, π.χ. από τον Δεκέμβρη μέχρι το Γενάρη. Αυτό σημαίνει πως το γουρούνι επειδή είναι μονογαστρικό ζώο για να έχει μία σταθερή ποιότητα στο κρέας θα πρέπει να τρώει συνέχεια όποια τροφή επιλέξει να του δώσει ο κτηνοτρόφος για 365 μέρες τον χρόνο. Τώρα πώς το καταφέρνουν οι Ισπανοί; Αυτό είναι έξυπνο μάρκετινγκ επιλέγοντας να μην πουν όλη την αλήθεια. Ωστόσο το κάνανε ελκυστικό, συμμετέχει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ισπανίας, αν δεν κάνω λάθος, με ένα ποσοστό κοντά στο 2% - 3% το οποίο είναι εκπληκτικό".

Η... τύχη του Δασαρχείου!

"Το δικό μας προϊόν τρώει στάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και συμπληρωματικά στη διατροφή του δίνουμε σάρκα ελιάς. Κι εμείς ακολουθήσαμε τους νόμους του μάρκετινγκ κι αντιγράψαμε το ισπανικό πετυχημένο μοντέλο. Μας ώθησε η ελληνική γραφειοκρατία και συγκεκριμένα το Δασαρχείο. Ήταν ένα εγχείρημα που ουσιαστικά το οραματίστηκε ο κ. Τσαυτάρης, ο οποίος ενέταξε τη χώρα μας στο πρόγραμμα για τη διάσωση του Μαύρου Χοίρου. Κάναμε αίτηση στο Δασαρχείο, το 2012 για το βελανίδι που είναι δασοκομικό προϊόν κι είναι απαραίτητη προϋπόθεση η άδεια από το Δασαρχείο. Το Δασαρχείο, ευτυχώς για μας, απέρριψε το αίτημα. Ευτυχώς γιατί αλλιώς θα είχαμε πρόβλημα, θα έπρεπε να αποθηκεύσουμε το βελανίδι, να φτιάξουμε καταψύκτες, θα μπαίναμε σε μια διαδικασία κοστοβόρα. Χάρις στη γραφειοκρατία και την αγκύλωση του δημοσίου απορρίφθηκε το αίτημά μας με την αιτιολογία ότι θα πεινούσαν τα ελάφια και τα ζαρκάδια που βόσκουν στα Πιέρια. Οπότε αναγκαστήκαμε να πάμε σε άλλη κατεύθυνση και έτσι πήγαμε στη λύση της ελιάς. Την οποία βρίσκουμε 12 μήνες το χρόνο.

Σούπερ τροφή!

Κι αυτό που ξεκίνησε ως λόγος μάρκεντινγκ αποδείχτηκε πως έχει και διατροφική αξία. Απίστευτη διαφορά. Το κρέας αναλύθηκε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και βρέθηκαν ω3 και ω6, πράγματα που κι εμείς δεν τα πιστεύαμε. Ο καθηγητής Κ. Δημόπουλος εκτιμά πως υπάρχει περίπτωση να τεκμηριωθεί με έρευνα ο ισχυρισμός ότι το συγκεκριμένο κρέας είναι σούπερ τροφή –ένα κρέας που είχε μια «εκκωφαντική διαφορά έπειτα από μια γευσιγνωσία που έγινε στην Αθήνα συγκριτικά με τα άλλα κρέατα. Με ποσοστά που έδιναν πως τα Ω3 είναι 0,08 στο συμβατικό χοιρινό και 4,55 σε εκείνο του μαύρου χοίρου. Αυτό οφειλόταν στη διατροφή με την ελιά. Κατόπιν έγινε έρευνα και για τις πολυφαινόλες, για τον σίδηρο, έχει διπλάσιο σίδηρο από το συμβατικό χοιρινό κι είναι κοντά στο βοδινό. Αυτά προέκυψαν. Ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των πανεπιστημίων με τον πρωτογενή τομέα.

Τι παράγει η Φάρμα Φωτιάδη;

Η Φάρμα Φωτιάδη παράγει μεταξύ άλλων ζαμπόν, χοιρομέρι καπνιστό, σαλάμι αέρος με καρυκεύματα από τον Όλυμπο, λουκάνικα με μανιτάρια. Προϊόντα ντελικατέσεν ουσιαστικά τα οποία μπορεί να βρει κανείς στον Βασιλόπουλο, στα My Market στην Αθήνα με κάποια ντελικατέσεν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Η επιστολή στον κ. Μ. Βορίδη 

Ακολουθεί το αίτημα των εκτροφέων που απέστειλαν σήμερα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Μαυρουδή Βορίδη  

"ΑΙΤΗΜΑ .ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΟΥ ΧΟΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΚΙΡΚΗ

ΠΡΟΣ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ.κ. ΒΟΡΙΔΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ

Θεσσαλονίκη 12 Αυγούστου 2019

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Λόγω της γνωστής επιδημίας Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων η οποία βρίσκεται προ των πυλών της Πατρίδας μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουνε τα μέλη του συλλόγου μας.

Από το 2011 ξεκίνησε ουσιαστικά και μεθοδικά η αναβίωση της εκτροφής του Εθνικού μας χοίρου.

Ο σύλλογός μας έχει εικοσιένα (21) μέλη και συνολικά 1.864 πιστοποιημένα παραγωγικά ζώα.

Επειδή είναι σχεδόν σίγουρο ότι η καταστροφική αυτή επιδημία θα εισέλθει και στη χώρα μας θα θέλαμε να ληφθούν μέτρα για την διάσωση 

Του Εθνικού μας χοίρου καθόσον οι συνέπειες θα είναι να εξαφανισθεί το πρώτο οικόσιτο γουρούνι της Ευρώπης με ιστορία πάνω από 5.000 χρόνια.

Τα συμβατικά χοιροστάσια πέραν την οικονομικής καταστροφής που θα υποστούν θα μπορέσουν μετά το πέρας της επιδημίας να αναπληρώσουν τα 

Ζώα τους τα οποία είναι φυλές παραγωγικές και βρίσκονται στη Δανία, Ολλανδία κλπ. και να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Όπως αντιλαμβάνεσθε αυτό εμείς ΔΕΝ θα μπορέσουμε να το κάνουμε γιατί η φυλή των ζώων μας είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ.

Προτείνουμε . Α) Να δώσουμε δωρεάν πιστοποιημένα ζώα στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ν. Μεσήμβριας Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει εγκαταστάσεις ωστόσο δεν έχει το ανάλογο προσωπικό και πιθανόν να χρειασθούν και επισκευές στα κτίρια του γεγονός που πιστεύουμε ότι θα χρειασθεί αρκετό χρόνο και πιθανόν να μην προλάβουμε.

Β) Να μας δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσουμε εμείς δικούς μας θύλακες διάσωσης σε άλλους χώρους εκτός των εγκαταστάσεων μας σε συνεργασία και με την επίβλεψη με τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες και σίγουρα του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης. Με τον τρόπο αυτό εάν είμαστε τυχεροί και δεν νοσήσουν τα συγκεκριμένα θα μπορέσουμε να διασώσουμε την σπάνια και μοναδική Φυλή του Εθνικού μας χοίρου.

Κε Υπουργέ είμαστε σίγουροι ότι έχετε επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος μας και ευελπιστούμε σε άμεσα μέτρα γιατί ΔΕΝ υπάρχει χρόνος.

Με Εκτίμηση

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΑΡΑΒΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΣΙΜΝΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ" 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.