Δέκα χρόνια συμπληρώνονται αύριο, Σάββατο 18 Μαϊου από το δημοψήφισμα του 2014, κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, όπου σχεδόν 220.000 πολίτες κατόρθωσαν με την ψήφο τους να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ.
Συλλογικότητες και φορείς με επικεφαλής το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και την Κίνηση SOSτε το Νερό πραγματοποίησαν απόψε επετειακή εκδήλωση στη Νέα Παραλία με σκοπό τόσο την ενθύμηση ότι οι αγώνες για διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του νερού δεν έχουν τελειώσει όσο και ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος γύρος «επίθεσης» κατά του δημοσίου χαρακτήρα του.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν φορείς και οργανώσεις που αγωνίστηκαν πριν δέκα χρόνια για τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του νερού, ανάμεσα τους και εκπρόσωποι της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε σε δηλώσεις του πώς η δημοτική αρχή στηρίζει όλες τις δράσεις για το δημόσιο χαρακτήρα του νερού, οι οποίες έχουν ως πυρήνα τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ.
"Ειναι δεδομένο πως αυτό το αγαθό πρέπει να παραμείνει δημόσιο. Δε χωράει καμία συζήτηση πάνω σε αυτό. Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ πρωτοπορούν μέσω της συμμετοχής τους στην εταιρική ευθύνη και στην κατασκευή των δημοσίων κρουνων που μαζί με το δήμο τοποθετούνται", είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος από πλευράς του δήλωσε πως 10 χρόνια μετά το ιστορικό δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού το 2014, η ΕΥΑΘ, λειτούργησε ως σπινθήρας. "Η πόλη βγήκε μπροστά και οι πολίτες με 220.000 υπογραφές διατήρησαν το δημόσιο χαρακτήρα του και την ποιότητα του. Ας σκεφτούμε ποια θα ήταν σημερα η κατάσταση αν δεν είχαμε κινητοποιηθεί. Είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Γιορτάζουμε τα 10 χρόνια από το ιστορικό δημοψήφισμα και τη διατήρηση της δημόσιας ΕΥΑΘ και βλέπουμε τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει από κει και πέρα", τόνισε ο κ. Αρχοντόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Αρχοντόπουλος έκανε μια αναδρομή στην πορεία προς τη διενέργεια του δημοψηφίσματος το 2014 και υποστήριξε πως όσο το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό, τόσο κάθε πολυεθνική ή άλλη ιδιωτική επιχείρηση θα το έχει στο στόχαστρο της.
"Η κυβέρνηση πέρσι ακύρωσε την απόφαση του ΣτΕ, προσφυγαμε εκ νέου και πετύχαμε να βγει η ΕΥΔΑΠ από το υπερταμείο. Να μην ξεχνάμε και τη μεγάλη συναυλία στην Πλατεία Αριστοτέλους που ανάγκασε την πολιτική ηγεσία να αλλάξει ρότα", ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, ο οποίος αναφέρθηκε επιγραμματικά στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία ύδρευσης.
Ο Κλάους Κίτσταινερ (Claus Kittsteiner), μέλος του δικτύου Berliner Wassertisch, το οποίο προωθεί μια κίνηση για τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του νερού στη Γερμανία, μίλησε για την εμπειρία του ως παρατηρητής του ελληνικού δημοψηφίσματος του 2014, το οποίο έγινε γνωστό στον κόσμο από τον ίδιο, αλλά και για το πώς διαχειρίστηκαν μια παρόμοια κατάσταση στη Γερμανία, ο ίδιος και οι συμπατριώτες του.
Ο κ. Kittsteiner περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το πώς διαχειρίστηκε τότε την κατάσταση η κυβέρνηση Σαμαρά και στην απόπειρα της να βγάλει ουσιαστικά, παράνομα τα δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν στους δήμους ανά την Ελλάδα, όμως χωρίς αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια συνέκρινε την ελληνική κατάσταση με τη γερμανική, όπου λίγα χρόνια πριν το 2014 οι εκεί ιθύνοντες αποπειράθηκαν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό πουλώντας την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης σε ένα ξένο fund, όμως κι εκεί βρήκαν απέναντι τους τους πολίτες.
Ο καθηγητής ΑΠΘ, μέλος του κέντρου νερού της UNESCO Κώστας Βουδούρης, μίλησε για την κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία 10 έτη. Ο καθηγητής έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη σύσταση της Ανώνυμης Επιχειρήσεις για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες του Φθινοπώρου και τη μετονομασία της ΡΑΕ σε ΡΑΕΥ, ενώ τόνισε πως αναμένονται οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ στη χώρα , σχέδια τα οποία οπυειοε ενέχουν απειλές για το δημόσιο χαρακτήρα της ύδρευσης στη χώρα. "Η ΚΕΔΕ έχει αντισταθεί σε αυτή τη συγχώνευση. Η θετική εξέλιξη ήταν ότι το ΣτΕ διέταξε την έξοδο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το υπερταμείο", δήλωσε.
"Πρέπει να διεκδικήσουμε οι ΔΕΥΑ να στηριχθούν οικονομικά. Να λειτουργήσει το εθνικό συμβούλιο υδάτων και να προχωρήσουμε σε ένα στάδιο διακυβέρνησης όπου θα συμμετέχουν οι πολίτες, οι επιστήμονες και οι δημόσιοι φορείς και να αξιοποιηθεί το υπόγειο νερό. Χρειαζόμαστε μέτρα φιλικά προς το περιβάλλον, μικρά φράγματα και άλλες τέτοιου είδους παρεμβάσεις και όχι φαραωνικα έργα μεγάλου κόστους και αμφιβόλου αξίας", είπε.
Στη συνέχεια πρότεινε η συνέλευση να ψηφίσει τη συνταγματική προστασία του δημοσίου χαρακτήρα του νερού.
Η Ιζαμπέλ Πλισόν (Isabelle Plichon), από τη Γαλλία, εκλεγμένο μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Λυόν για το νερό, μίλησε για τη λανθασμένη πρακτική δημιουργίας μεγάλων δεξαμενών για τη συγκέντρωση υδάτων από πλευράς της. Ανέφερε πως οι μεγάλες δεξαμενές αν και είναι καλές για την εντατική καλλιέργεια φυτών, είναι μια εσφαλμένη επιλογή των κυβερνήσεων γιατί το νερό που συγκεντρώνεται σε αυτές δεν είναι νερό της βροχής αλλά νερό που καταλήγει σε αυτές από φρεάτια. Η εκτεταμένη χρήση αυτού του νερού είναι βλαβερή για την υγεία των πολιτών, υποστήριξε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα της πόλης της που κατόρθωσε να διατηρήσει επίσης το δημόσιο χαρακτήρα του νερού αλλά και στους τρόπους με τους οποίους η διοίκηση της εκεί δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης κατόρθωσε να κάνει επικερδές το δημόσιο αγαθό για το Δήμο και τους πολίτες της πόλης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων όπως ο Σπύρος Ψαρούδας της οργάνωσης Καλλιστώ, ο πρώην υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο δημοσιογράφος και υποψήφιος ευρωβουλευτής Άκης Σακισλόγλου, ο πρώην βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Παρεμβάσεις στην εκδήλωση πραγματοποίησαν ο δήμαρχος της Ηράκλειας Σερρών Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης και οι δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση κατά της ιδιωτικοποίησης του αγαθού το 2014.