«Διά πυρός και σιδήρου» εξελίσσονται οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των πολιτών που ζουν το δράμα του Σουδάν.
Το βράδυ της Κυριακής (23.04), προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο στη νότια Αίγυπτο τα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j που είχαν απογειωθεί νωρίτερα από τη χώρα μας, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.
Πρόκειται για τους οκτώ πρώτους Έλληνες, που ήταν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν καθώς μεταφέρθηκαν εκτός χώρας με τη γαλλική αποστολή, η οποία και προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί.
Ανάμεσα στους Έλληνες ήταν και οι δύο τραυματίες, που είχαν χτυπήσει στον ώμο και δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν όσο βρίσκονταν στην εμπόλεμη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, στην ειδική πτήση που ναυλώθηκε από τη Γαλλία, οι Έλληνες πήγαν στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, όπου και δόθηκε ειδική άδεια και πέταξαν πριν από λίγα λεπτά προς το Τζιμπουτί.
Άξιο αναφοράς είναι ότι όλοι τους είναι ασφαλείς, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει στο Τζιμπουτί και δεύτερη πτήση, που ναυλώνεται από τη Γαλλία και θα μεταφέρει ακόμα 12 Έλληνες.
Συνολικά οι Έλληνες που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από το εμπόλεμο Σουδάν ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε 100.
Την είδηση απεγκλωβισμού έκανε γνωστή με ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ. Νωρίτερα και σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ απεγκλωβίστηκε η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών από την αφρικανική χώρα.
Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής: «Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 23 Απριλίου, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.
«Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκεί ευρίσκονται ήδη η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν. Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».
Πώς στήθηκε και εκτελέστηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης
Η απομάκρυνση της πρώτης ομάδας Ελλήνων από το Σουδάν ήταν αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης.
Το μεσημέρι ενεργοποιήθηκε το απόρρητο σχέδιο «Κόσμος» με την απογείωση των δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 & C-27 από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο.
Έχει προηγηθεί συγκεκριμένη προετοιμασία, με όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν, να έχουν περάσει από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο αλλά και το τμήμα «Γεωγραφικής Ιατρικής».
Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.
«Οι πρώτες εκκενώσεις διπλωματών και των πολιτών μας της ΕΕ ξεκίνησαν από το Χαρτούμ», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, ευχαρίστησε τόσο τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και τους Ευρωπαίους διπλωμάτες «για τις συνεχείς προσπάθειες και την ανθεκτικότητά τους», όσο και τη Γαλλία «που ηγήθηκε αυτής της δουλειάς» και το Τζιμπουτί.
Αρκετές είναι οι χώρες που ξεκίνησαν την επιχείρηση επαναπατρισμού των πολιτών τους από το Σουδάν, όπου μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης. Λόγω των μαχών, χιλιάδες ξένοι, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής, αποκλείστηκαν στο Χαρτούμ και άλλες περιοχές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αυτές διεξάγονται από αέρος, Κάποιες χώρες προτίμησαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους δια θαλάσσης, μέσω του Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα λιμάνι που απέχει 800 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ.