Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων τιμώντας την επιστημοσύνη και τα ελληνικά γράμματα προχώρησε, ύστερα από αξιολόγηση πανεπιστημιακών ιστορικών και ομόφωνη απόφασή του στην έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου με τίτλο The Aegis of Hellas: The Continuing Vigour of Philhellenism, το οποίο συνέγραψε ύστερα από τέσσερα χρόνια έρευνας ο Καθηγητής Δρ. Αναστάσιος Τάμης.
Το βιβλίο 624 σελίδων αναφέρεται σε πρόσωπα και ιδρύματα μη ελληνικής καταγωγής που βίωσαν τον ελληνικό πολιτισμό, ασπάσθηκαν τις αξίες του και συνέβαλαν στην προώθηση της διαχρονικής ιστορίας των Ελλήνων, στη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου.
Η κίνηση του Ιδρύματος της Βουλής να εκδώσει στην Αγγλική γλώσσα το βιβλίο, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλα, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του Δ. Σ. του Ιδρύματος, καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου και την ομόφωνη απόφαση των μελών του, έχει συμβολική και ουσιαστική αξία. Συμβολική γιατί όπως αναγράφει στην ανακοίνωσή του, με την έκδοση αυτή η Βουλή τιμά τους αγώνες της Ελληνικής Διασποράς. Η ουσιαστική αξία της έκδοσης είναι η επιστημοσύνη του έργου, η πρωτοτυπία του και η γνώση που δημιουργεί για την Ελλάδα και τους Έλληνες, σχετικά με τη δράση και συμβολή χιλιάδων Φιλελλήνων και φιλελληνικών ιδρυμάτων ανά τον κόσμο, που καθημερινά μάχονται και συμμαχούν με την Ελλάδα για τις αξίες και τα δίκαιά της.
Οι ανεξάρτητοι πανεπιστημιακοί αξιολογητές/αναγνώστες χαρακτήρισαν το περιεχόμενο του βιβλίου με ενθουσιασμό ως μνημειώδες έργο αναφοράς, η κυκλοφορία του οποίου θα γεμίσει με αισθήματα αισιοδοξίας τους Έλληνες και όλους αυτούς που παραμένουν εραστές της ιστορίας της Ελλάδας εδώ και 3500 χρόνια.
Την έρευνα του επίπονου αυτού επιστημονικού συγγράμματος επιχορήγησαν στη διάρκεια των ετών 2016-2019 ελληνικές επιχειρήσεις και οικογένειες της Ομογένειας της Αυστραλίας και συγκεκριμένα οι: AA Holdings and A. Andrianopoulos, AM, MG Cultural Program and T. Efkarpidis,OAM, Petrelis Group of Companies and E. Petrelis, OAM, Tsoulias Group of Companies and K. Tsoulias, Greek Media Company and Stamoulis Family, Angelo Property Group and St. Angelodemou, GJK Facility Services and G. Stamas, AO, Zaparas Lawyers and P. Zaparas, Pentaco Oil and Photios Andrianopoulos family, the Panarcadian Association of Melbourne and Victoria “Kolokotronis”, the Australian Institute of Macedonian Studies, George and Eleni Lianos, Angeliki and Petros Patisteas, OAM, Yiannis and Julie Aitsinis and Con and Katerine Panos. Το βιβλίο αφιερώθηκε από τον συγγραφέα στον αείμνηστο Σπύρο Σταμούλη (1937-2007) για την άσβεστη αγάπη του για την Ελλάδα και την πολιτιστική της κληρονομιά, με την ίδρυση του Ελληνικού Μουσείου, που αποτελεί διαρκή πηγή καλλιέργειας φιλελληνισμού στους Αντίποδες.
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η έκδοση και παγκόσμια κυκλοφορία του βιβλίου του Καθηγητή κ. Τάμη από τη Βουλή των Ελλήνων, παράλληλα με την τιμητική διάθεση εκατοντάδων τόμων σε πανεπιστημιακές και κρατικές βιβλιοθήκες καθώς και Πρεσβείες, τιμά γενικά τους Έλληνες της Αυστραλίας. Είναι μία σπάνια διάκριση, ίσως και μοναδική στην Αυστραλία, που αναγνωρίζει ότι η ελληνική Διασπορά παραμένει μάχιμη και παράγει έργα και στο επίπεδο των γραμμάτων που αξιολογούνται ως σημαντικά να υλοποιηθούν και να προωθηθούν παγκοσμίως. Το βιβλίο προλογίζει ο διάσημος Βυζαντινολόγος και Καθηγητής της Ελληνιστικής Ιστορίας, Professor Dr. John Melville-Jones, Department of Classics and History, ERNS FAHA, o οποίος συμπερασματικά δηλώνει «Ι express my admiration for the way in which Prof. Tamis has managed to bring together, from a very large number of sources, a great deal of material which has never been collected into one volume before. This shows how Philhellenism developed in the past in different circumstances, and how it remains strong today…”
Στα έξι κεφάλαιά του βιβλίου (χωρίς παράθεση φωτογραφιών ή εικόνων), ο συγγραφέας αφού επεξηγεί την έννοια του φιλελληνισμού από τις αρχαίες πηγές, αναφέρεται στη διαχρονική εμφάνιση Φιλελλήνων στην Αρχαιότητα, την Ελληνιστική Περίοδο, τη Ρωμαϊκή, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, αναλύει διεξοδικά τη γένεση του Φιλελληνισμού, τη μεταπολεμική λειτουργία ατόμων και ιδρυμάτων Φιλελλήνων, αξιολογεί τεκμηριωμένα τη δύναμη αλλά και τους περιορισμούς του φιλελληνισμού, και στη συνέχεια αναφέρεται επισταμένως στο φαινόμενο του Φιλελληνισμού στους Αντίποδες, στις χώρες της Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού (Κίνας, Ιαπωνίας, Ν. Κορέας, Φιλιππίνων), στις χώρες της Βορείου, Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. Για τη συμβολή των Φιλελλήνων στα Εθνικά Θέματα του Ελληνισμού, ο συγγραφέας αναφέρεται και στον μεταπολεμικό φιλελληνισμό στην Ευρώπη και Δυτική Ασία. Με ανακοίνωσή του το Ίδρυμα της Βουλής ανακοινώνει στην Ελλάδα συνοπτικά: «H ελληνική Διασπορά, αλλά και τα διάφορα πολιτιστικά δίκτυα που συγκροτήθηκαν από ανθρώπους, οι οποίοι μελετούν τον ελληνικό πολιτισμό ως ένα πνευματικό σημείο αναφοράς εξετάζονται στη νέα έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής, The Aegis of Hellas. Contemporary Global Philhellenism».
Ο συγγραφέας σε σχετική ερώτηση του Νέου Κόσμου, σχολίασε:
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον εκπατρισμένο Ελληνισμό και τους «φιλελληνικούς» αγώνες του στη Διασπορά, γενικότερα, και για το ταπεινό μου έργο ειδικότερα, η καταξίωση να βιώσω την έκδοση αυτού του βιβλίου, από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, έχοντας τη συναίνεση και πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη στο περιεχόμενό του από τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κ. Τασούλα και τον Καθηγητή της Νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Καθηγητή Δρ. Ευάνθη Χατζηδημητρίου. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέργησαν στην υλοποίηση του έργου, αξιολογητές, επιμελητές (Δρ. Ιωάννη Πλεμμένο και Άννα Καραπάνου), καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για την αμέριστη πίστη και αποδοχή με την οποία περιέβαλαν την έκδοση του συγγράμματος. Ευχαριστώ θερμά τα μέλη της ερευνητικής ομάδας μας στην Ωκεανία, Ασία, Ευρώπη, Λατινική και Βόρεια Αμερική για τη συμβολή της, καθώς και τους χορηγούς οι οποίοι επί τέσσερα χρόνια στήριξαν οικονομικά την έρευνα πεδίου.
Μοιράζομαι την τιμή αυτή με όλους εκείνους που κατανοούν τη σημασία του Φιλελληνισμού στον αγώνα της Ελλάδας και των Ελλήνων να διατηρήσουν επίκαιρη και κατά πάντα ζώσα την πολιτιστική κληρονομιά μας, που 250 τόσες γενιές Ελλήνων και Φιλελλήνων κουβαλούν στην ψυχή τους και προσπαθούν στην αχανή Διασπορά να αντλούν μέσα από την κληρονομιά αυτή πρότυπα και παραδόσεις που φέρνουν τον άνθρωπο περισσότερο κοντά στον ρόλο και στην αποστολή του, επειδή υπήρξε η Ελλάς».
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Η επίσημη ανακοίνωση κυκλοφορίας του βιβλίου του Καθηγητή Αναστασίου Τάμη από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων έχει ως εξής:
“Νέα έκδοση: Anastasios Tamis, The Aegis of Hellas:
The Continuing Vigour of Philhellenism
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου The Aegis of Hellas: The Continuing Vigour of Philhellenism του καθηγητή Αναστάσιου Τάμη, διευθυντή του Australian Institute for Hellenic Research. Πρόκειται για μια καταγραφή και ανάλυση των πολλαπλών μορφών ενδιαφέροντος για τον ελληνικό πολιτισμό –από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα– σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο εξετάζει όχι μόνον την ελληνική Διασπορά, αλλά επίσης τα διάφορα πολιτιστικά δίκτυα που συγκροτήθηκαν από ανθρώπους οι οποίοι μελετούν τον ελληνικό πολιτισμό ως ένα πνευματικό σημείο αναφοράς. Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου συζητεί μια ήπειρο και αναφέρεται σε ανθρώπους, θεσμικά ιδρύματα και διαδικασίες που υπήρξαν και παραμένουν ενεργές στη συγκεκριμένη περίοδο και γεωγραφική περιοχή.
Ασφαλώς, το εύρος αυτής της ερευνητικής προσπάθειας είναι τεράστιο. Πρόκειται για ένα βήμα για τη συγκρότηση μιας παγκόσμιας θέασης των ελληνικών πολιτιστικών αναφορών. Περιλαμβάνει την εξέταση επιστημονικών έργων, της δημοσιογραφίας, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δρώμενων, τη λαϊκή και την υψηλή κουλτούρα. Εστιάζει στην έννοια των δικτύων, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργάνωσης του ελληνικού κόσμου και του φιλελληνισμού επί αιώνες. Είναι μια μαρτυρία για την αντοχή, τη δύναμη, τoν σύγχρονο χαρακτήρα, την ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού και των κοινοτήτων της ελληνικής Διασποράς. Από την άλλη πλευρά, εξετάζει αυτήν την ακτινοβολία ως ένα από τους πολλούς παράγοντες που διαμορφώνουν τον σύγχρονο κόσμο και επιζητεί να θέσει την επιρροή της παγκόσμιας ελληνικής κουλτούρας και κληρονομιάς στα προσήκοντα πλαίσιά τους, χρονικά, γεωγραφικά και ιστορικά.
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων ελπίζει ότι το έργο αυτό θα συνεισφέρει στην εξελισσόμενη συζήτηση για τον ρόλο του πολιτισμού, των διεθνικών κινημάτων και ειδικότερα του φιλελληνισμού στην διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου. Επιπλέον, το Ίδρυμα της Βουλής παρουσιάζει την έκδοση αυτή ως μια έκφραση του βαθύτατου σεβασμού του για τους πολυάριθμους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο –Έλληνες από καταγωγή αλλά και επίσης (τόσο πολλοί από αυτούς) Έλληνες από επιλογή– που, είτε αφιερώνουν τη ζωή τους στη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού, είτε αναπτύσσουν έντονο και ενεργό ενδιαφέρον για αυτόν. Σε ένα κόσμο που κινείται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και σε μια εποχή στην οποία η διαρκής αλλαγή είναι ο κανόνας, η δραστηριότητα, η συνεισφορά, η εργασία και η επιρροή των ανθρώπων αυτών και των θεσμικών ιδρυμάτων συνιστούν μεγάλη τιμή για όλο το ελληνικό έθνος. Το βιβλίο αποτελεί, επιπλέον, μια έκφραση ευγνωμοσύνης για τους Έλληνες της Διασποράς –ένας εκ των οποίων είναι και ο συγγραφέας του– που κουβαλούν μέσα στις καρδιές τους τις πολιτιστικές τους κληρονομιές. Αυτές οι πολιτιστικές κληρονομιές τούς βοηθούν να είναι ενεργοί και δημιουργικοί πολίτες των νέων τους πατρίδων. Από την άλλη πλευρά, το βιβλίο δεν είναι μόνον μια συζήτηση για πολιτισμικές κληρονομιές: ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι απευθύνεται στο παρόν και παράλληλα προσφέρει εναύσματα για να εκτιμήσουμε και το μέλλον.
Το βιβλίο μιλά για πολιτισμό και για ήθος (παιδεία). Επιβεβαιώνει ότι ο πολιτισμός περιλαμβάνει θεμελιώδους σημασίας ζητήματα όπως η γλώσσα, η φιλοσοφία, η πολιτική, η επιστήμη, η τέχνη, η λογοτεχνία και η θρησκεία, αλλά και πνευματικές και ηθικές διαστάσεις οι οποίες –πιο πολύ από τα υλικά στοιχεία– καθορίζουν την πορεία του. Οι ρίζες του πολιτισμού, ως προϊόντος της ανθρώπινης δραστηριότητας, βρίσκονται βαθιά μέσα στον χρόνο. Ασφαλώς, ο ελληνικός πολιτισμός και το ήθος, στη διαχρονία τους κατά την επίμονη δημιουργική του παρουσία τα προηγούμενα 3.500 χρόνια, έχουν υιοθετηθεί και από μη-Έλληνες για να υπηρετήσουν και τις δικές τους κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές και άλλες ανάγκες. Αυτοί είναι που περιγράφονται ως φιλέλληνες.
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και ο συγγραφέας της παρούσας μελέτης έχουν επίγνωση ότι το αντικείμενό της είναι τόσο ευρύ, ώστε δεν θα μπορούσε ένα και μόνο βιβλίο να δώσει μια οριστική εικόνα του. Είναι όμως μια απόπειρα να σκιαγραφηθεί μια συνολική εικόνα του παγκόσμιου φιλελληνισμού και να παρουσιαστεί ένα έργο αναφοράς. Το Ίδρυμα και ο συγγραφέας ελπίζουν ότι το βιβλίο θα γίνει εργαλείο για την καλύτερη κατανόηση των παγκόσμιων διαστάσεων του ελληνικού πολιτισμού αλλά και εφαλτήριο για την ανάληψη περισσότερων συναφών ερευνών για αυτές, στο μέλλον.
The Aegis of Hellas. Contemporary Global Philhellenism
Anastasios Tamis
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2022, σ. 624
ISBN 978-618-5154-80-6
Τιμή πώλησης 35€”.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Ο Δρ. Α. Μ. Τάμης δίδαξε την Ελληνική Γλώσσα, κοινωνική γλωσσολογία, ιστορία της Ελληνικής Διασποράς στα Πανεπιστήμια Μελβούρνης, Monash, La Trobe, και Notre Dame. Δίδαξε ως επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Βαρκελώνης, στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και στο Πανεπιστήμιο Beijing Foreign Studies University. Το βιβλίο αυτό για τους Φιλέλληνες είναι το 29 που έγραψε ο Δρ. Α. Τάμης στα τελευταία 45 χρόνια της ακαδημαϊκής του δράσης, κι επιπλέον πέντε συλλογικούς τόμους και 140 άρθρα και κεφάλαια σε άλλες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν στην Αυστραλία, Ευρώπη και Αμερική. Τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Αριστείας της Ακαδημίας Αθηνών (1995), το Διεθνές Βραβείο Αριστοτέλης Ωνάσης (2006), το Βραβείο Εξαίρετης Ακαδημαϊκής Προσφοράς από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (2004), το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου της Ελληνικής Πολιτείας (Υπουργείο Πολιτισμού) (2008) και αναγορεύθηκε επί τιμή Διδάκτωρ Γραμμάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2006).
Πηγή: Neoskosmos.com