ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Σπάνιο βίντεο από την διάσωση χιλιάδων Εβραίων από τους Ναζί το 1945

MakThes Team03 Αυγούστου 2023

Σπάνια πλάνα από τη στιγμή που αμερικανοί στρατιώτες απελευθέρωσαν χιλιάδες Εβραίους από ένα τρένο θανάτου των Ναζί ήρθαν στο φως από έναν ερευνητή, και ορισμένοι από αυτούς που επέβαιναν και επιβίωσαν εντόπισαν τον εαυτό τους ή μέλη της οικογένειάς τους σε αυτό το σιωπηλό, ασπρόμαυρο κλιπ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel αν και υπάρχουν πολλές φωτογραφίες του λεγόμενου τρένου Φαρσλέμπεν, που απελευθερώθηκε στις 13 Απριλίου 1945, αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν κινούμενες εικόνες των εξουθενωμένων αλλά ανακουφισμένων κρατουμένων να χαιρετούν τους διασώστες τους.

Η ταινία βρέθηκε πρόσφατα στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ από τον συγγραφέα Μάθιου Ρόζελ, έναν ερευνητή του Ολοκαυτώματος που το 2016 δημοσίευσε ένα βιβλίο για την απελευθέρωση του τρένου με τίτλο «A Train Near Magdeburg».

Ο Ρόζελ δημοσίευσε το κλιπ στο κανάλι του στο YouTube στις 29 Ιουλίου μαζί με τις παρατηρήσεις του αρχείου.

«Σύνοψη: Αρκετές σκηνές απεικονίζουν ομάδες Εβραίων κρατουμένων να κάθονται κοντά στις ράγες μετά την απελευθέρωσή τους. Οι εκφράσεις τους αποτυπώνουν τα βασανιστήρια που αναγκάστηκαν να υπομείνουν. Σκηνές Αμερικανών στρατιωτών που μοιράζουν φαγητό. Γύρω τους συγκεντρωμένοι κρατούμενοι που προσπαθούν να πάρουν μια από από τις μικρές μερίδες».

Όπως αναφέρει το ισραηλινό μέσο, τα πλάνα δείχνουν κρατουμένους του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν που δημιούργησε το ναζιστικό καθεστώς ανάμεσα στο χωριό Μπέλζεν και την κωμόπολη Μπέργκεν της Κάτω Σαξωνίας. Υπολογίζεται ότι σε αυτό βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου.

ΜΜΕ στο Ισραήλ κατάφεραν να εντοπίσουν μερικούς από τους επιβάτες του τρένου που πλέον ζουν στο Ισραήλ.

Ο 90χρονος Γιάκοβ Μπαρζιλάι αναγνώρισε στα πλάνα τον εαυτό του σε ηλικία 12 ετών, μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του.


Ο Μπαρζιλάι με την μητέρα του και την αδερφή του



Είπε στο Channel 12 ότι, αν και είχε δει στο παρελθόν αμέτρητες φωτογραφίες της απελευθέρωσης του Τρένου Φαρσλέμπεν από τους Αμερικανούς στρατιώτες, αυτή είναι η πρώτη φορά που κατάφερε να εντοπίσει τον εαυτό του ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του.

«Δεν το χωρούσε το μυαλό μου! Μου κόπηκε η ανάσα όταν ανακάλυψα επιτέλους αυτό που έψαξα για χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά. Μιλώντας στο Ynet, εξήγησε ότι πέντε μέλη της οικογένειάς του είχαν σταλεί στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, αλλά μόνο τρία κατάφεραν να επιβιώσουν. «Έχασα τον πατέρα και τον παππού μου εκεί. Στο κλιπ, είδα τη μητέρα, την αδελφή μου και εμένα. Συγκινήθηκα πολύ βλέποντας τα πλάνα, δεν είχα λόγια να εκφράσω τα συναισθήματά μου»

Η 82χρονη Μίριαμ Μιούλερ ήταν μόλις 4 ετών όταν διασώθηκε από το τρένο. Αν και δεν κατάφερε να «βρει» τον εαυτό της ανάμεσα στα πρόσωπα που καταγράφει το βίντεο, είπε στο Ynet ότι το υλικό αυτό της ξύπνησε πολλές αναμνήσεις. «Αφού το είδα, δυσκολευόμουν να αναπνεύσω για ώρα. Σκεφτόμουν ότι αυτός ο καταραμένος πόλεμος δεν θα σβηστεί ποτέ από τη μνήμη μας, θα επιστρέφουμε συνέχεια σε αυτόν. Σήμερα, έχω 26 εγγόνια και 40 δισέγγονα. Ο Κύριος με ευλόγησε με ένα θαύμα».

Η Ντούλα Κόγκαν, που ήταν επίσης στο τρένο, αναγνώρισε τον πατέρα της ανάμεσα στους κρατούμενους. «Βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τον θάνατο. Και ξαφνικά βλεπεις τον εαυτό του να σώζεται από τον θάνατο. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι καταγράφηκε αυτή η στιγμή».




Στις 7 Απριλίου του 1945, οι Ναζί δεσμοφύλακες στο Μπέργκεν-Μπέλσεν έβαλαν σε ένα τρένο 2.500 Εβραίους κρατουμένους με σκοπό τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερέζιενστατ. Στις 13 Απριλίου, ωστόσο, το τρένο αναγκάστηκε να σταματήσει κοντά στην πόλη Φαρσλέμπεν εξαιτίας των βομβαρδισμών των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή. Κάποιοι κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν και να ζητήσουν βοήθεια από τους Αμερικανούς στρατιώτες της 30ης Μεραρχίας του Αμερικανικού Στρατού, που έσπευσαν να απελευθερώσουν τους υπόλοιπους κρατούμενους που ήταν παγιδευμένοι στα βαγόνια.

Ο Αμερικανός διοικητής Τζορτζ Γκρος που βρέθηκε στο σημείο είχε δηλώσει σχετικά: «Όλοι ήταν σκελετωμένοι και έδειχναν άρρωστοι. Όταν μας είδαν όμως, άρχισαν να γελούν ευτυχισμένοι. Δεν ήταν όμως ακριβώς γέλιο αυτό που ακούγαμε, αλλά περισσότερο ένα ξέσπασμα ατόφιας, σχεδόν υστερικής ανακούφισης».

Το βίντεο που δημοσιεύθηκε στο YouTube περιλαμβάνει επίσης πλάνα από τη συνάντηση μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Άγγλων στρατιωτών στην όχθη του ποταμού Έλμπε μετά την απελευθέρωση του Μαγδεμβούργου.




This page might use cookies if your analytics vendor requires them.