ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Σπύρος Πέγκας: Με τη συμμετοχή των πολιτών η παρουσίαση του προγράμματός του στην Τούμπα (βίντεο & φωτ.)

MakThes Team26 Σεπτεμβρίου 2023

του Γιάννη Γκουμάκη

Το πρόγραμμά του καθώς και στους τομείς στους οποίους θα εστιάσει αν λάβει το χρίσμα, παρουσίασε σήμερα το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη για όλους», Σπύρος Πέγκας. Στην παρουσίαση συμμετείχαν πολίτες απευθύνοντας ερωτήσεις προς τον υποψήφιο δήμαρχο αναφορικά με τη προσβασιμότητα, τους χώρους πρασίνου αλλά και το πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης. Στην εκδήλωση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6:30 σήμερα το απόγευμα, Τρίτη, ο υποψήφιος δήμαρχος παρουσίασε τις προτάσεις του για την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και την προσβασιμότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική στέγη, στο σύνολο 24 θεματικών ενοτήτων


Ο κ. Πέγκας τόνισε πως ο ίδιος και οι συνεργάτες τους σκέφτονται "χωρικά" για την Άνω Πόλη και πως η Εγνατία και το μετρό πρέπει να γίνουν έργα με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το ίδιο εξέφρασε και για τη Βασιλίσσης Όλγας και επίσης είπε πως υπάρχει σκέψη για τη δημιουργία ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου στη Θέρμη

 Για την καθαριότητα τόνισε πως είναι μεγάλης σημασίας για την υγεία αλλά και την εικόνα της Θεσσαλονίκης, με επέκταση του δικτύου υπόγειων/βυθιζόμενων κάδων, σταδιακή μετατροπή τους σε «έξυπνους» κάδους και δημιουργία ενός συστήματος ανταποδοτικού τύπου, με επιστροφή δημοτικών τελών στους δημότες μέσω της εφαρμογής του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω». 

Παράλληλα θα υπάρξει επανασχεδιασμός του προγράμματος πλυσίματος των κάδων σε όλη την πόλη, αύξηση της συχνότητας δρομολογίων των υδροφόρων οχημάτων. Για το περιβάλλον δήλωσε πως η πόλη πρέπει να πρασινίσει για την υγεία των πολιτών, κάτι που θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου αλλά και πράσινους τρόπους μετακίνησης, με γρήγορους ρυθμούς και ασφάλεια. Στο κυκλοφοριακό πρόσθεσε και την επιστροφή των πασσάλων στο κέντρο αλλά και του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης. Επανέλαβε παράλληλα τη δέσμευσή του για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας


Για τα σχολεία, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός νέων σχολικών κτηρίων και βιοκλιματική αναβάθμιση υφιστάμενων, με πράσινες και ζωντανές σχολικές αυλές, ανοιχτές τα απογεύματα με δράσεις για όλους. Για την κοινωνική πολιτική τόνισε πως ο νέος Δήμος πρέπει να ασχοληθεί με τους ευάλωτους συμπολίτες και να αναβαθμίσει το υπνωτήριο αστέγων, που τώρα είναι μη προσβάσιμο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο 6 αστέγων πολιτών. 

Σχετικά με τον τουρισμό και τον πολιτισμό δήλωσε πως πρέπει να συνδεθούν, με τη δημιουργία φορέων - ομπρελών όπως το Invest in Thessaloniki και το Market in Thessaloniki, οι οποίοι θα προσελκύσουν επενδύσεις από το εξωτερικό αλλά και θα αναδείξουν τις ντόπιες καινοτομίες. Τέλος, ο κ. Πέγκας κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στην προεκλογική μάχη και να τον βοηθήσει, τον ίδιο και το συνδυασμό του να κάνουν πράξη το όραμα τους. 


Στη σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τον Σπύρο Πέγκα συνόδευαν η μουσειολόγος και επαγγελματίας επικοινωνίας, Χρύσα Ζαρκαλή και ο επικοινωνιολόγος Πάνος Στεφάνου, οι οποίοι απηύθυναν ερωτήσεις προς τον υποψήφιο δήμαρχο, μετά την παρουσίαση. 

Στην ερώτηση της κας Ζαρκαλή για την πρόθεση "αποκέντρωσης" των εξουσιών του δημάρχου και τη δημόσια διαβούλευση στην οποία παραπέμπει, ο κ. Πέγκας τόνισε πως στα σχέδιά του είναι να δημιουργηθούν ομάδες δημόσιας διαβούλευσης και ψηφιακές πλατφόρμες όπου ο πολίτης θα έχει δημόσιο λόγο και θα έχει "δύναμη" και λόγο ούτως ώστε να αλλάξει πράγματα μαζί με τη Δημοτική αρχή. Ο κ. Στεφάνου ρώτησε αν υπάρχουν χώροι οι οποίοι μπορούν να γίνουν χώροι πρασίνου. Ο Σπύρος Πέγκας τόνισε ότι χώροι υπάρχουν αλλά και όπου δεν υπάρχουν, προτίθεται να τους δημιουργήσει "ξηλώνοντας" την άσφαλτο και με πρασίνισμα των αυλών των σχολείων. Παράλληλα δήλωσε ξανά πως θα αγωνιστεί για να μετατραπεί η ΔΕΘ και οι χώροι των στρατοπέδων σε μητροπολιτικό πάρκο αλλά και όπου αλλού υπάρχει δυνατότητα φύτευσης, αυτή θα γίνεται. Σε ερώτηση για τον τουρισμό, ο Σπύρος Πέγκας έδωσε μια άλλη διάσταση στο θέμα, ξεφεύγοντας από τα παραδοσιακά, δηλώνοντας πως ένας καλός τρόπος είναι η προσέλκυση ξένων σπουδαστών στην πόλη.


Παράλληλα υποστήριξε πως με τη Ζώνη Καινοτομίας του 2018, ήρθαν στην πόλη μεγάλες επενδύσεις, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί. Μεγάλη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να υπάρξουν συνεργασίες φορέων που θα οδηγούν σε προώθηση της πόλης στο εξωτερικό. Στη συνέχεια κατηγόρησε την κεντρική εξουσία ότι δεν στοχεύει στην αξιοποίηση του τουρισμού της βόρειας Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε ότι πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά και τα Ιωάννινα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως 3 άγκυρες προώθησης του χειμερινού τουρισμού στη βόρεια Ελλάδα.

Οι πολίτες απηύθυναν και οι ίδιοι ερωτήσεις προς το Σπύρο Πέγκα. Μια ερώτηση αφορούσε τη συγκρότηση Κοινοτικών προϋπολογισμών και αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Ο κ. Πέγκας δήλωσε πως οι κοινότητες του δήμου είναι απαξιωμένες και ότι στο πρόγραμμα του υπάρχει χώρος για δημιουργία πλατφορμών δημοσίας διαβούλευσης για την οργάνωση συμμετοχικών προϋπολογισμών. Σε ερώτηση πολίτη παράλληλα για το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του για ΑμεΑ, συμπερίληψη, ειδικά σχολεία και παιδικές χαρές, ο κ. Πέγκας ξεκαθάρισε πως το όνομα του συνδυασμού του είναι τέτοιο γιατί συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες, κυρίως όσους έχουν προβλήματα αναπηρίας. Το πρώτο που θα κάνουμε είναι η διόρθωση στην υψομετρική διαφορά κάθε ράμπας ΑμεΑ ενώ θα προχωρήσει άμεσα και στη σωστή διαμόρφωση και βελτίωση των λειτουργιών του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ του δήμου Θεσσαλονίκης. "Σαφώς πρέπει να δημιουργηθούν χώροι σε κάθε κοινότητα. Και στις 24 κοινότητες έχω στο πρόγραμμα μου να δημιουργήσουμε από ένα χώρο για ΑμεΑ. Υπάρχουν πόροι και υπάρχουν και δωρεές για τέτοια πράγματα. Τέτοια πρέπει να τα κάνουμε επιτέλους", πρόσθεσε ο κ. Πέγκας.

Για το κυκλοφοριακό και την προσβασιμότητα των πεζών τόνισε σε δεύτερο χρόνο ότι πρπεει να υπάρξει αστυνόμευση και ότι σε αυτό η διοίκηση του δε θα κάνει βήμα πίσω. Επίσης, ανακοίνωσε πως θα γίνει ανάπλαση πεζοδρομίων με τουλάχιστον 2 μέτρα διαπλάτυνση, ενώ θα πρέπει ο επόμενος Δήμαρχος να έρθει σε συμφωνία με efood και wolt, η οποία θα προβλέπει να μην ανεβαίνουν οι εργαζόμενοι δικυκλιστες στα πεζοδρόμια με τα δίτροχα τους. Για την απαξίωση προς το πρόσωπο των δημοτικών υπαλλήλων τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη της δημοτικής αρχής προς το πρόσωπο τους αλλά και σωστή αξιοποίηση τους. "Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να ντρεπόμαστε για την πόλη μας. Δυστυχώς η δημοτική αρχή μας δίνει την εντύπωση ότι δεν αλλάζει τίποτε", δήλωσε. 

Τελευταίος μίλησε ο πρώην δήμαρχος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό Πέγκα, Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος δήλωσε πως πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στους υπαλλήλους του δήμου και να επανέλθει η περηφάνια στο πρόσωπο τους. Για τη Θεσσαλονίκη δήλωσε πως πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι μια επαρχιακή πόλη και να συνοψίσει στόχους και δυνατότητες αλλά και να διαμορφώσει χαρακτήρα. "Όύτε συμπρωτεύουσα είμαστε αλλά ούτε και Βαρκελώνη", δήλωσε. Τέλος τόνισε πως πρέπει ο ίδιος ο πολίτης να κινητοποιηθεί και να μην τα περιμένει όλα από το Δήμο αλλά και ότι η τρίτη ηλικία μπορεί να αξιοποιηθεί για να προσφέρει στη γειτονιά του. Για το κυκλοφοριακό και την καθαριότητα το ΟΣΕ πως δε λύνονται εύκολα όμως υποστήριξε πως η Θεσσαλονίκη. Πρέπει να γίνει παγκόσμιο ιατρικό κέντρο αλλά και εκπαιδευτικό κέντρο, κάτι που θα τονώσει και τον τουρισμό, όπως δήλωσε. "Η πόλη διαθέτει και υψηλό επιστημονικό προσωπικό υψηλό", πρόσθεσε. Ο Γιάννης Μπουτάρης ολοκλήρωσε το λόγο του, υπογραμμίζοντας πως ο Σπύρος Πέγκας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση του δημάρχου. "Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρει την ελπίδα για την πόλη", είπε καταπληκτικά και καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος. Συνοψίζοντας, ο Σπύρος Πέγκας δήλωσε πως όραμα του είναι να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση και στα σχολεία, ώστε να μπούνε σωστές βάσεις στις νέες γενιές, στο παραλιακό μέτωπο, στο να μπορέσει η πόλη να δώσει απασχόληση κι εν τέλει να κρατήσει τους νέους στον τόπο τους, αλλά καλά πως θέλει να χαρακτηρίζεται η Θεσσαλονίκη από το "πράσινο και το μπλε", εννοώντας την ανάπτυξη των χώρων πρασίνου αλλά και την ανάπτυξη και απόδοση της θάλασσας στο δημότη.

Νωρίτερα, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στη makthes.gr, ο Σπύρος Πέγκας, δήλωσε πως πρόκειται για ένα πολύ αναλυτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει όλους τους πυλώνες δράσης όπου ο ίδιος επιθυμεί να εστιάσει και παράλληλα επικαιροποιημένο, μετά και τις προτάσεις ενεργών πολιτών της Θεσσαλονίκης, με προσθήκες στις οποίες ταυτίζεται το όραμα της παράταξης του για την πόλη. "Θέλουμε ο κόσμος να μας διαβάσει, να μας ακούσει, έχουμε θέσεις έχουμε λόγο και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διοίκηση της πόλης", τόνισε. Παράλληλα υποστήριξε πως η κοινότητα Τούμπας επελέγη για τη σημερινή παρουσίαση γιατί είναι μια περιοχή στην οποία ο ίδιος και η ομάδα του θέλει να δώσει έμφαση και προσοχή, από την πρώτη μέρα διοίκησης του. "Στην Τούμπα λείπουν πολλά πράγματα και θέλουμε να δώσουμε βάρος σε αυτή την περιοχή. Ξεκινάμε σήμερα από εδώ δείχνοντας τη προσοχή που θα δείχνουμε στην περιοχή καθόλη τη διάρκεια της θητείας μας", συνόψισε.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.