ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στ. Αγγελούδης: Στο επόμενο δίμηνο ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει δομή ενδυνάμωσης γυναικών

MakThes Team20 Μαρτίου 2024

Το επόμενο δίμηνο θα ενεργοποιηθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης δομή ενδυνάμωσης γυναικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυμάτων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

«Η δημιουργία της δομής είναι σε εξέλιξη, έχει βρεθεί ο χώρος, μία ομάδα έχει εργαστεί πάνω στα προγράμματα που θα υλοποιούνται και θα ανακοινωθεί κατά τη συμπλήρωση 100 ημερών της δημοτικής αρχής», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Χτίζοντας ένα μέλλον χωρίς έμφυλη βία. Ενδυνάμωση - Ασφάλεια - Κοινωνική Ευθύνη» που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Διαβαλκανικής Συνεργασίας Γυναικών σε συνεργασία με το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Επιπλέον τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν ο χώρος και το προσωπικό του υπό συγκρότηση Παρατηρητηρίου Νεανικής και Οπαδικής Βίας που θα έχει σαν αντικείμενο την καταγραφή των φαινομένων καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις ευαισθητοποίησης και δημιουργείται ως απάντηση στο γνωστό ομοφοβικό συμβάν το προηγούμενο Σάββατο.

«Απαιτείται σοβαρή επένδυση στην παιδεία με τον σχεδιασμό, την προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Κάποια στιγμή θα πρέπει να διδάσκουμε στα σχολεία πως πρέπει καταργήσουμε τα στερεότυπα που ενθαρρύνουν τη βία. Απόλυτο ζητούμενο οφείλει να είναι το να χτίσουμε μία νέα γενιά ευαισθητοποιημένων πολιτών που θα κλείσουν την πόρτα στη μάστιγα της έμφυλης βίας με ενσυναίσθηση, κοινωνική ευθύνη και συμπερίληψη» επισήμανε ο κ. Αγγελούδης.

Μέσα από τη σύνταξη εθνικών σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων και των ανηλίκων έχουν δημιουργηθεί ασπίδες προστασίας για αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης. Οι δράσεις μας διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που εστιάζει σε τρεις άξονες, στην πρόληψη μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, στην προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και στην καταστολή τέτοιων συμπεριφορών και φαινομένων μέσα από σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει και στο ποινικό δίκαιο και φυσικά στην ποινική δικονομία για την αντιμετώπιση τέτοιων πράξεων, πρόσθεσε.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα, στελεχωμένα από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής, 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και επίσης υπάρχει δωρεάν 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS. Σημαντικές είναι επίσης η δωρεάν εφαρμογή του panic button χάρη στο οποίο μία γυναίκα μπορεί εύκολα και με κρυπτογραφημένο τρόπο να καλεί από το κινητό της σε βοήθεια και η αστυνομία να ενεργεί και να εντοπίζει το σημείο από το οποίο γίνεται η κλήση και η ιστοσελίδα metoogreece.gr, που συλλέγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και παρέχει τηλέφωνα ανάγκης.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο που οφείλεται σε πληθώρα ιδεολογικών και κοινωνικών παραμέτρων και οξύνεται σε περιόδους κρίσης, υπογράμμισε η πρόεδρος του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, Καίτη Τζιτζικώστα τονίζοντας οτι η UNESCO διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στον αγώνα για την καταπολέμηση του φαινομένου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έμφαση στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων σε εθνικό, διεθνές και περιφερειακό επίπεδο και στην παροχή τεχνογνωσίας στα κράτη - μέλη.

Η αναχαίτιση της έμφυλης βίας είναι αδιαμφισβήτητα ένα επίτευγμα πολιτισμού, είναι όμως και αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των γονέων και των εκπαιδευτικών όσο και των παιδιών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, είπε η κα Τζιτζικώστα σημειώνοντας ότι στόχος της ημερίδας είναι να αποτελέσει γόνιμη πλατφόρμα ανταλλαγής προτάσεων για την καταπολέμηση του φαινομένου, αλλά και των στερεότυπων και διακρίσεων που υπάρχουν και κυρίως για την ενδυνάμωση των γυναικών.

Σε καθημερινή βάση γίνονται 25-30 κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 για γυναίκες θύματα βίας

Το 75% των κλήσεων στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 γίνεται από κακοποιημένες γυναίκες που ζητούν βοήθεια και το 20% από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υπόψη τους ένα περιστατικό βίας και θέλουν να πληροφορηθούν πως μπορούν να κινηθούν, τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν, τόνισε η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Κάθε μέρα η τηλεφωνική γραμμή δέχεται 25-30 τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ζητούν να λάβουν βοήθεια ή πληροφορίες τόνισε και εξήγησε ότι τα περισσότερα τηλεφωνήματα που γίνονται από τρίτους, είναι από γείτονες ή φίλους, καθώς η οικογένεια συνήθως δεν υποστηρίζει το θύμα.

Οι γυναίκες για να μπορέσουν να σπάσουν τη σιωπή τους χρειάζονται ενδυνάμωση, οικονομική ανεξαρτησία για να μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα, έτσι υπάρχει μία συστάδα από δωρεάν υπηρεσίες στα συμβουλευτικά κέντρα, στα οποία μπορεί να απευθυνθεί η γυναίκα και 20 ξενώνες, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν προστατευμένες, είπε η κ. Δημαδάμα.

Άγνοια νόμων και έλλειψη πληροφόρησης για αποτελεσματική προστασία

Στη Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των Γυναικών (σ.σ. CEDAW) αναφέρθηκε η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Διεθνών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Παρούλα Νάσκου Περράκη διευκρινίζοντας ότι αποτελεί το σημαντικότερο κείμενο που υιοθετήθηκε μέχρι σήμερα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για θέματα ισότητας των φύλων.

Η Σύμβαση/CEDAW ισχύει ως νόμος του κράτους μετά την κύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και οι διατάξεις της υπερισχύουν όταν συγκρούονται με αντίστοιχη διάταξη εσωτερικού νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος, τόνισε.

Αναφερόμενη στην Επιτροπή που είναι το όργανο ελέγχου της Σύμβασης η κα. Νάσκου Περράκη είπε ότι η Ελλάδα, όπως όλα τα κράτη – μέρη αποστέλλει κάθε τέσσερα χρόνια έκθεση για τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεών της.

Στις παρατηρήσεις της για την Ελλάδα η Επιτροπή αναφέρει ότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά οικογενειακής βίας, υπάρχουν χαμηλά ποσοστά σε προσφυγές και καταδίκες για ενδοοικογενειακή βία και βιασμό. Διαπιστώνει ακόμη οικονομική εξάρτηση των γυναικών, άγνοια νόμων, έλλειψη πληροφόρησης για αποτελεσματική προστασία και έλλειψη πληροφόρησης αρμοδίων υπηρεσιών για γυναίκες που ψάχνουν να δραπετεύσουν από τη βία και ζητά εκπαίδευση των δικαστών και των αστυνομικών.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.