«Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου, να μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος την Αγία Σοφία, προσβάλλει την ευρωπαϊκή ιστορία και τις κοινές αξίες του δημοκρατικού κόσμου, προσβάλλει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Δεν εκφράζει ισχύ αλλά φόβο και αδυναμία», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό στην παρουσίαση το τόμου «Αγία Σοφία. Οι Ναοί της Του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», που οργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.
Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε, λοιπόν, να εργαστούμε για την ανατροπή των αποφάσεων της τουρκικής ηγεσίας. Να μην ξεχάσουμε και να μην αφήσουμε κανένα να ξεχάσει. Να ενώσουμε τη φωνή και να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Και η βασικότερη από αυτές είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος, στην οποία συμβάλλει η εξαιρετική έκδοση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της Του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», που έχει ως στόχο να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, αναδεικνύοντας το πνευματικό, ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα που περικλείουν οι περικαλλείς ναοί της Σοφίας του Θεού».
«Το θέμα», πρόσθεσε ο Στ. Καλαφάτης, «ξεπερνά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι παγκόσμιο και πανανθρώπινο. Αφορά μια ιταμή πρόκληση που στράφηκε εναντίον ολόκληρου του Δυτικού και του πολιτισμένου Κόσμου, εναντίον του Χριστιανισμού. Το ίδιο και η απόφασή της να μετατρέψει σε τζαμί την ιστορική Μονή της Χώρας με τα απαράμιλλα βυζαντινά ψηφιδωτά και τις εικόνες. Βεβηλώθηκαν δύο σύμβολα της Ορθοδοξίας που χτίστηκαν ως χριστιανικοί ναοί και αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένα από την UNESCO».
«Στοχοποιήθηκαν δύο μνημεία, που -όπως είχε τονίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος- «εκφράζουν το Οικουμενικό πνεύμα της Πίστεώς μας, την αγάπη και την ελπίδα της αιωνιότητας». Αποδεικνύεται τελικά ότι υιοθετείται από τους γείτονές μας μια στρατηγική που -όπως ήδη έχει επισημάνει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας- αναβιώνει πρακτικές που δεν συνάδουν με τις αρχές του 21ου αιώνα. Πρακτικές που υπονομεύουν την αλληλοκατανόηση μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών. Η ιστορία όμως -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- διδάσκει πως τα μνημεία δεν ταπεινώνονται, αλλά ταπεινώνουν εκείνους που δεν τα σέβονται. Ακόμα και όσοι βεβηλώνουν το μνημείο αυτό, αναγκάζονται να το αποκαλούν και σήμερα με το βυζαντινό του όνομα, Αγία Σοφία».
Όπως επισήμανε ο Στ. Καλαφάτης: «Ο τόμος είναι η απόδειξη του σημαντικού ρόλου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ως θεματοφύλακα οικουμενικών αρχών και αξιών και φορέα ενδυνάμωσης των Κοινοβουλευτικών δεσμών φιλίας και συνεργασίας. Είναι ταυτόχρονα και μια απάντηση στην αυθαίρετη, ανιστόρητη και βέβηλη απόφαση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, πριν δύο χρόνια, να μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος το αιώνιο οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία».
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών συνεχάρη την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας -στους κόλπους της οποίας, όπως σημείωσε, είχε την τιμή να υπηρετήσει- και ιδιαίτερα τον Γενικό της Γραμματέα, Βουλευτή κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και τους συνεργάτες του, όπως και όλους τους ερευνητές και συγγραφείς που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του μοναδικού επιστημονικού έργου που αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για τον Πολιτισμό μας.