Aποτελεί καθήκον και χρέος μας να μην ξεχάσουμε τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης κατά τον χαιρετισμό του στο 12ο Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ.
Επισήμανε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται στη βαριά σκιά του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, «μιας τραγωδίας που μας έχει συγκλονίσει όλους». «Και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που έχασε 12 από τα παιδιά του, 12 από τους φοιτητές του, πονάει περισσότερο απ' όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Οι θέσεις αυτών των παιδιών στα έδρανα είναι κενές και το κενό που έφερε η απώλειά τους είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο», πρόσθεσε.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των παιδιών και στην οικογένεια του Πανεπιστημίου για τον άδικο και ξαφνικό χαμό τους. «Αποτελεί καθήκον και χρέος να μην τους ξεχάσουμε. Να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια ώστε το «Ποτέ Ξανά» να γίνει πράξη», σημείωσε.
Σε ότι αφορά το 12ο Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., επισήμανε ότι «φέρνει εξ ορισμού τις νεότερες εξελίξεις, καταδεικνύει τη σύγχρονη δυναμική και την εξωστρέφεια του Τμήματος» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα στον επιστημονικό και γόνιμο διάλογο για την επίτευξη των στόχων που οδηγούν στην αντιμετώπιση ασθενειών και προβλημάτων υγείας, στις νεότερες εξελίξεις και πρακτικές σε θεραπείες, σ' ένα ισχυρό και βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας».
Εξάλλου, στον χαιρετισμό στο Φοιτητικό Συνέδριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας “CYF Congress II - Create your future” που διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Δ.Π.Θ. “Ιωάννης Καποδίστριας”, ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για τη νέα γενιά συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. καθώς και στις δράσεις του προγράμματος «Σπίτι μου» για την παροχή προσιτής και ποιοτικής στέγης στους νέους μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή.
Επισήμανε τέλος, ότι οι νέες και οι νέοι της πόλης μπορούν να αισιοδοξούν για το πρότζεκτ των 30 και πλέον έργων για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και γιατί η Βόρεια Ελλάδα φιλοξενεί επενδύσεις από εταιρείες κολοσσούς, όπως η Pfizer, η Deloitte, η Cisco.