«Κάνω την υπομονή του κορονοϊού», λέει ο Στέλιος Μάινας στη «ΜτΚ» εισάγοντας παράλληλα και μία νέα έκφραση για ό,τι περνάμε.
Αυτό το διάστημα μπορεί να μένει σπίτι, αλλά είναι δραστήριος. «Κάνω διαδικτυακά μαθήματα, γράφω, έχω μελέτες», τονίζει ο ηθοποιός.
Ωστόσο, η απομόνωση αυτή δεν τον ευχαριστεί ιδιαίτερα. «Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις όπως θα ήθελες με τους αγαπημένους σου, με τους ανθρώπους που συναλλάσσεσαι. Αυτό είναι μεγάλη δυσκολία για όλους μας», επισημαίνει.
Για εκείνον η δεύτερη φάση της καραντίνας δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη. «Τότε ήταν άνοιξη, τώρα είναι χειμώνας και αυτό σημαίνει ένα πολύ πιο σκοτεινό τοπίο που κάνει δυσβάσταχτη την απομόνωση. Αρχικά μετά τους τρεις εκείνους μήνες νομίζαμε όλοι ότι αυτό ήταν κάτι που πέρασε και ότι θα συνεχίζαμε τη ζωή μας. Τώρα όμως βλέπουμε ότι δεν είναι έτσι», υπογραμμίζει.
Το εμβόλιο είναι για τον ηθοποιό μία μεγάλη ελπίδα, όμως προς το παρόν δεν λύνει το πρόβλημα. «Για να κάνει ο πληθυσμός όλου του κόσμου το εμβόλιο θα περάσει ένας χρόνος. Το χειρότερο όμως είναι ότι έτσι ο κόσμος πιστεύει πως στο μέλλον υπάρχει η πιθανότητα να ζήσουμε ίσως το πιο δυστοπικό σενάριο καταστροφολογίας, χωρίς αυτό να είναι επιστημονική φαντασία».
Γι’ αυτό έχουν πολλαπλασιαστεί τα ψυχικά νοσήματα στις μεγάλες πόλεις, όπως υποστηρίζει ο Στέλιος Μάινας. «Κάποιοι μου λένε ότι έχει αυξηθεί η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είμαστε καθόλου καλά. Την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα καταστήματα είχαμε τεράστιες ουρές, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα από τη στέρηση ο κόσμος να κάνει λάθη και να ξαναγυρίσουμε πάλι μέσα».
Θεωρεί πως η πολιτεία έχει χειριστεί το όλο ζήτημα όπως έπρεπε. «Κατά τη γνώμη μου στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας είναι από τις πιο διακριτικές και πιο αποτελεσματικές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κάναμε τα λιγότερα πισωγυρίσματα. Δεχτήκαμε ότι η επιστήμη είναι υπεράνω οποιασδήποτε πολιτικής. Πρέπει να πιστέψουμε τους επιστήμονες που προσπαθούν να εκφράσουν την πραγματικότητα ως έχει. Στην ιατρική ο καλός γιατρός είναι αυτός που προλαμβάνει, επομένως όταν ακούμε για ένα πολύ αυστηρό μέτρο, αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται από την ιατρική κοινότητα που έχει υποχρέωση να βλέπει μπροστά», τονίζει.
Οι τρεις βασικοί τομείς που έχουν πληγεί από την πανδημία, η εστίαση, ο τουρισμός και πολιτισμός, μένουν ωστόσο σε ασύλληπτη κάμψη. «Κυρίως στον πολιτισμό, επειδή παραχωρούμε εξολοκλήρου τον εαυτό μας, όταν στερούμαστε την επικοινωνία με τον κόσμο, αυτομάτως ακυρωνόμαστε επαγγελματικά. Προς το παρόν όμως δεν γίνεται διαφορετικά».
Συναντώντας τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη
Έτσι, μονόδρομο πια αποτελεί το διαδίκτυο μέσα από το οποίο πολλοί καλλιτέχνες έχουν βρει έναν τρόπο να επικοινωνούν με το κοινό τους είτε μέσα από live streaming, είτε μέσα από μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις και συναυλίες. Παρ’ όλα αυτά «δόξα τω Θεώ η φυσική παρουσία είναι αναντικατάστατη. Ο κόσμος πηγαίνει στο θέατρο όχι για να δει μία παράσταση αλλά για να μοιραστεί κάτι με κάποιους άλλους. Υπάρχει δηλαδή η επιβεβαίωση της κοινωνικοποίησής του. Οι θεατές κοινωνούν κάτι, που κάθονται να δουν όλοι μαζί. Αυτό επιβεβαιώνει την ανθρώπινη διάστασή μας και το έχουμε στερηθεί με τον κορονοϊό», υπογραμμίζει ο Στέλιος Μάινας.
Προς το παρόν ο ίδιος κοινωνεί διαδικτυακά δύο σπουδαία λογοτεχνικά κείμενα του Αγίου των Γραμμάτων, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μέσα από ένα live streaming. Πρόκειται για τα διηγήματα «Μοιρολόγι Φώκιας» και «Έρως Ήρως» που αποδίδει σε θεατρικό αναλόγιο μαζί με τους Encardia (Κώστα Κωνσταντάτο και Ουρανία Πάντζιου). O Παπαδιαμάντης έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του. «Συγκινούμαι πάντα μαζί του και για μένα είναι ένας προσωπικός φάρος. Θαυμάζω απεριόριστα τη δυναμική του, τη συγκλονιστική προσωπικότητά του και τον θεωρώ τον δικό μας Ντοστογιέφσκι. Ψυχαναλύει τα πρόσωπά του και αγαπάει του ήρωές του. Πέρα από το θέμα της γλώσσας, έχει το πιο ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο που μπορούμε να βρούμε σε Έλληνα συγγραφέα», τονίζει.
Στο αναλόγιο που έχει δοκιμαστεί στη σκηνή για πάνω από πέντε χρόνια, τα λόγια του Παπαδιαμάντη και η ανάγνωση του αναλογίου από τον Στέλιο Μάινα, δένουν με τη συμμετοχή των Encardia μέσα από μουσική, τραγούδια, κάποια από αυτά παραδοσιακά, αλλά και μελοποιήσεις ποιητών όπως ο Σολωμός, ο Ελύτης κ.ά. «Έχουμε γίνει ένα σώμα και έχουμε ταυτοποιηθεί με αυτούς τους δύο ταλαντούχους μουσικούς και ερμηνευτές οι οποίοι παίζουν πολλά διαφορετικά όργανα, ενώ ταυτόχρονα ερμηνεύουν», περιγράφει την παράσταση ο ηθοποιός.
Τέλος, επικροτεί ευρύτερα τη στάση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίζει μέσα από διαδικτυακές εκδηλώσεις τόσο τους καλλιτέχνες όσο και τον κόσμο που το έχει ανάγκη. «Αυτό που κάνει είναι εξαιρετικό και είναι πολύ σοβαρή η συμβολή του σε όλο αυτό που περνάει ο πολιτισμός αυτό το διάστημα. Είναι πολύ σημαντική η κίνηση να τον στηρίξει. Όχι μόνο γιατί ενισχύει τους καλλιτέχνες αλλά γιατί χρειάζεται να δίνουμε ένα στίγμα στον κόσμο και από κάπου να πιάνεται. Είναι πολύτιμο να το κάνει αυτό ένας φορέας», καταλήγει ο Στέλιος Μάινας.
«Προσπάθεια για να στηρίξουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού»
Με τα αναλόγιο αυτό, που θα παρουσιαστεί στις 31 Ιανουαρίου στις 9 μ.μ. και έχει τίτλο «Ο Στέλιος Μάινας συναντά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» κορυφώνεται το τριήμερο αφιέρωμα στη λογοτεχνία με τίτλο «διαβάΖΟΥΜΕ», το οποίο πραγματοποιεί το ΚΠΠΚΜ. Θα προηγηθούν στις 27 και 29 Ιανουαρίου στις 9 μ.μ. οι «Ιστορίες της Καραντίνας», δύο θεατρικά αναλόγια με λογοτεχνικά κείμενα που γράφτηκαν στη διάρκεια του εγκλεισμού. Το στήσιμο του θεατρικού αναλογίου και η επιλογή των κειμένων έγινε από δύο Θεσσαλονικιές σκηνοθέτιδες, την Παυλίνα Χαρέλα και τη Μαριάνα Αλεξανδρή, ενώ τα κείμενα δημοσιεύτηκαν στο βιβλίο «Οι εκπαιδευτικοί γράφουν» (εκδ. Γράφημα), στο blog «Ερανίστρια» και στο «Parallaxi Magazine».
«Στον τίτλο τονίζουμε το ζούμε γιατί όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται για να στηρίξουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού. Η πόλη μας είναι από αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία άρα χρειάζεται διάφορους τρόπους υποστήριξης. Το πρώτο διήμερο θα εμπλουτιστεί και με εικόνες της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της καραντίνας. Τέλος, είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που τις εκδηλώσεις θα κορυφώσει ο καταξιωμένος ηθοποιός Στέλιος Μάινας», λέει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος του Κέντρου Άννα Μυκωνίου.
Όλο το τριήμερο θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Η πρώτη δράση θα στηρίξει τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Σωσσίδειο Γηροκομείο Βέροιας» και η δεύτερη τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος». Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του ΚΠΠΚΜ στο Facebook, όπου θα παρουσιάζονται τα live streaming.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Ιανουαρίου 2021