Νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ δήμων και κυβέρνησης ανοίγει η ανακοίνωση από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που έγινε προ ημερών, για κατάργηση της βεβαίωσης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), κατά τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, από τους δήμους, καθώς σύμφωνα με τους αιρετούς αυτό θα σημάνει μεγάλη απώλεια εσόδων για τους ΟΤΑ.
Οι αιρετοί αντέδρασαν σχεδόν σύσσωμοι, σχολιάζοντας δηκτικά ότι «οι όποιες δηλώσεις έχουν γίνει για κατάργηση του πιστοποιητικού, έγιναν χωρίς να υπάρξει καμία συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και βρίσκουν κάθετα αντίθετη την Αυτοδιοίκηση».
Ειδικότερα, οι αντιδράσεις των δημάρχων άρχισαν να εκδηλώνονται μετά τη “βόμβα” που έριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), στο οποίο δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων της, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της Βεβαίωσης ΤΑΠ κατά τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων.
Η γνωστοποίηση των ανακοινώσεων Πέτσα προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών από πολλούς δημάρχους, που δηλώνουν ότι οι δήμοι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην κατάργηση επισύναψης του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ στα μεταβιβαστικά συμβόλαια επικαλούμενοι απώλεια εσόδων, παρότι η νομοθετική επαναφορά της προσθήκης του εν λόγου πιστοποιητικού το 2017 θεωρήθηκε «γραφειοκρατικό πισωγύρισμα».
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΠ αποτελεί κρίσιμο έσοδο για τους δήμους, το οποίο επιβάλλεται -σύμφωνα με τον καθορισμένο από κάθε δήμο συντελεστή- επί του εμβαδού των ακινήτων. Το ΤΑΠ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες, τους επικαρπωτές ή τους νομείς των ακινήτων, οι οποίοι οφείλουν να δηλώνουν στον οικείο δήμο και την κάθε μεταβολή επί του ακινήτου. Για τον σκοπό αυτόν, άλλωστε, δόθηκε η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να προβούν σε διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων με ευνοϊκούς όρους, προθεσμία που έληξε πρόσφατα, ώστε οι δήμοι να εισπράττουν το αναλογούν Τέλος επί του πραγματικού εμβαδού των ακινήτων.
ΚΕΔΕ: Καμία συζήτηση για κατάργηση
Το θέμα άνοιξε και στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστική Επιτροπής της ΚΕΔΕ που δήλωσε κάθετα αντίθετη στην κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ από τους δήμους.
«Καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για κατάργησή τους» τόνισε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του οργάνου Δημήτρης Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι για να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στην έκδοση των βεβαιώσεων, ιδιαίτερα σε μεγάλους δήμους, η ΚΕΔΕ προτείνει αυτές να εκδοθούν καταβάλλοντας οι ενδιαφερόμενοι ως εγγύηση το 0,5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και να ακολουθήσει η ακριβής βεβαίωση του ποσού από τον δήμο, σε μέλλοντα χρόνο, χωρίς να καθυστερήσει η αγοραπωλησία.
Οι όποιες δε δηλώσεις έχουν γίνει για κατάργηση του πιστοποιητικού, έγιναν χωρίς να υπάρξει καμία συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και βρίσκουν κάθετα αντίθετη την Αυτοδιοίκηση
Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, λάβρος εμφανίστηκε με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Νεάπολης –Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, που έκανε λόγο για «απαράδεκτη και προκλητική πριμοδότηση της κτηματαγοράς σε βάρος των συμφερόντων των δήμων».
Σύμφωνα με τον ίδιο η βεβαίωσης μη Οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) αποτελεί σήμερα προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, ενώ η κατάργηση του θα επιβραβεύσει «τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες ακινήτων που οφείλουν το ΤΑΠ επί πολλά έτη, ενώ παράλληλα εισφοροδιαφεύγουν αποκρύπτοντας από τους δήμους το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους που προέκυψε από διάφορες πολεοδομικές μεταβολές».
Αναγκαία η λειτουργία της πλατφόρμας δήλωσης τ.μ
Επίσης, η ΚΕΔΕ, εκτός από την αντίθεση της για την κατάργηση βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ, κρίνει αναγκαία τη λειτουργία της πλατφόρμας δήλωσης τετραγωνικών, χωρίς όμως την επιβολή υπέρογκων προστίμων.
«Πάγια άποψη της ΚΕΔΕ είναι πως αυτή πρέπει να λειτουργεί σε σταθερή και διαρκή βάση, αφού όμως πρώτα γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές διορθώσεις ώστε να μην επιβάλλονται τα υπέρογκα πρόστιμα που σήμερα προβλέπονται, σε όσους πολίτες επιλέξουν να προχωρήσουν στη διόρθωση των στοιχείων των ιδιοκτησιών τους. Τα πρόστιμα αυτά λειτουργούν ως αντικίνητρο» τονίζει σε ανακοίνωση της.