ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καθαρίζει ο τοξικός… βάλτος της πόλης στα πρώην βυρσοδεψεία

Φανή Σοβιτσλή08 Ιουνίου 2021

Στα μέσα Ιουνίου αρχίζει η μεγάλη “επιχείρηση” εξυγίανσης της έκτασης μεταξύ των πρώην βυρσοδεψείων και του Δενδροποτάμου στη δυτική Θεσσαλονίκη, του πλέον τοξικού… βάλτου της πόλης, σε μια προσπάθεια να αναγεννηθεί σταδιακά η περιοχή, αναμορφώνοντας ένα μεγάλο μέρος του δυτικού παράκτιου μετώπου.

Το έργο, που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προϋπολογισμού 6,5 εκατ, ευρώ υπό την επίβλεψη της αντιπεριφέρειας Περιβάλλοντος, είναι από τα πιο σύνθετα και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ σε μια άκρως υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες εργασίες από τα συνεργεία του ανάδοχου εργολάβου ξεκινούν από την έκταση των πρώην βυρσοδεψείων, 17 χρόνια μετά που έκλεισαν και σε πρώτη φάση θα απομακρυνθούν τόνοι μπάζων, ποσότητες αμίαντου, δεκάδες βαρέλια με τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούσαν οι βυρσοδέψες και πολλά ακόμη χημικά απόβλητα που παραμένουν χρόνια, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και τον αέρα, καθώς ακόμη και σήμερα η δυσοσμία στην περιοχή είναι αφόρητη.

Όπως τόνισε στο makthes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας, η παρέμβαση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του στρατηγικού αναπτυξιακού στόχου της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αναβάθμιση και ανάδειξη του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Ο ανάδοχος του μεγάλου αυτού έργου, όπως είπε, αρχίζει τις δράσεις καθαρισμού και εξυγίανσης μια περιοχής στη Δυτική Θεσσαλονίκη που λόγω της εγκατάλειψης και των επικίνδυνων υλικών που παραμένουν για χρόνια στο χώρο, μετατράπηκε σε χαβούζα, σε έναν τοξικό βάλτο για την πόλη. «Άμεσα αυτή η εικόνα θα αλλάξει και σταδιακά η περιοχή θα αρχίσει να παίρνει ζωή, αναμορφώνοντας μεγάλο μέρος του παράκτιου δυτικού μετώπου της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική παρέμβαση για την οποία χρειάστηκαν 2,4 χρόνια δουλειάς, προκειμένου η περιφέρεια να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τους φορείς που εμπλέκονται, μεταξύ αυτών η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΘ, το λιμενικό, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες κ.α.

«Προχωράμε εντός των επόμενων ημερών στην πρώτη φάση του έργου για την εξυγίανση, ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής των βυρσοδεψείων, στη διευθέτηση των εκβολών του ρέματος Δενδροποτάμου. Πρόκειται για μια έκταση 600 στρεμμάτων που είναι επιβαρυμμένη από βαρέα μέταλλα, βιομηχανικά απόβλητα και υγρά λύματα άγνωστης προέλευσης και επιπλέον έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο» επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας ότι το έργο αρχίζει με εξασφαλισμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και με τις συμβάσεις που σύναψε ήδη η ΠΚΜ με τους δήμους Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Θεσσαλονίκης, τα όρια των οποίων διασχίζει το παράκτιο δυτικό μέτωπο της πόλης.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης

Στο πλαίσιο του έργου, αμέσως μετά την απομάκρυνση του αμίαντου, σκουπιδιών, τοξικών αποβλήτων, στάσιμων νερών και λάσπης, μεταξύ της περιοχής των βυρσοδεψείων και του Δενδροποτάμου, στα όρια των δήμων Δέλτα και Αμπελοκήπων Μενεμένης, τα συνεργεία θα προβούν και σε κατεδαφίσεις παλιών ετοιμόρροπων κτιρίων μέσα σε οικόπεδα στην ευρύτερη περιοχή.

«Η επιχείρηση είναι πολύπλοκη, καθώς εκτός από τα τοξικά απόβλητα θα παρέμβουμε και σε δεκάδες παράνομα φραγμένα και καταπατημένα οικόπεδα στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της αποκατάστασης του υπεδάφους στην περιοχή των βυρσοδεψείων» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι η περιοχή είχε μετατραπεί σε ένα ανεξέλεγκτο γκέτο που πολλοί περνούσαν και πετούσαν με ευκολία ότι ήθελαν.

Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν στο ρέμα δίπλα από τα πρώην βυρσοδεψεία, που χρήζει επειγόντως αποκατάσταση και καθαρισμό, γιατί έχει λύματα, βρωμιές και λάσπη από τα τοξικά απόβλητα, ενώ σειρά θα πάρει η λίμνη που υπάρχει στην περιοχή και έχει σχηματιστεί από υγρά απόβλητα.

Ακολούθως παρεμβάσεις θα γίνουν και στις εκβολές του Δενδροποτάμου, ενώ θα προχωρήσει η εξυγίανση και η αποκατάσταση του υπεδάφους και του υπόγειου νερού σε μια περιοχή 600 στρεμμάτων των δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων- Μενεμένης και Δέλτα.

Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τα υπόγεια ύδατα που έχουν επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά, προβλέπεται μια επί τόπου διαδικασία (in situ) κατά την οποία ειδικά κοντέινερ με αντλίες θα συγκεντρώνουν τα υπόγεια ύδατα θα διενεργούν τον καθαρισμό τους και θα τα οδηγούν και πάλι στο περιβάλλον.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.