Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να προσφύγει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβάλλοντας την τροπολογία, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη βουλή, για την αναδρομική επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων και η οποία προβλέπει τη συσσωρευμένη παρακράτηση από τους ΚΑΠ (τακτικά έσοδα των δήμων) για τα έτη 2022, 2023 και 2024.
Η τροπολογία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της αυτοδιοίκησης, με την ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ ανά τη χώρα να αποφασίζουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ακύρωσή της, υποστηρίζοντας ότι επειδή το μέτρο είναι ανταποδοτικό θα υπάρξει υποχρεωτική μετακύλιση του κόστους στους δημότες.
Στο θέμα του τέλους ταφής των απορριμμάτων, για το οποίο οι δήμοι καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά, αλλά και στην προσφυγή της ΚΕΔΕ στη Δικαιοσύνη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του οργάνου Λάζαρος Κυρίζογλου από το βήμα της ενημερωτικής διημερίδας που διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ για τους νέους αιρετούς.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι στην προσεχή συνεδρίαση, στις 13 Δεκεμβρίου, το Δ.Σ της ΚΕΔΕ θα ζητήσει, όπως ο νόμος ορίζει, την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβληθεί από τους δήμους στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), 35 εκατ. ευρώ συν τα περίπου 240 εκ. ευρώ που θα συγκεντρώσει για τα έτη 2022, 2023 και 2024 για να διατεθούν για έργα, μηχανήματα και προμήθεια καφέ και μπλε κάδων, απορριμματοφόρων ανακύκλωσης.
«Στο μεταξύ», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «θα προσφύγουμε στα δικαστήρια, αν δούμε ότι δεν αλλάζουν απόφαση κυβέρνηση και υπουργείο Εσωτερικών, για να προσβάλλουμε την απόφαση για παρακράτηση των ΚΑΠ».
Ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ακόμη ότι στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ έχει κληθεί και θα παρέμβει διαδικτυακά και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, για το μείζον ζήτημα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Ο υπουργός θα παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση για το νέο μοντέλο λειτουργίας των ΔΕΥΑ, οι οποίες θα συγχωνευτούν σε νέα μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα, που θα αναλάβουν ευρύτερες περιοχές στην περιφέρεια που ανήκουν.
Καϊτεζίδης: Να προχωρήσουμε ενωμένοι οι δήμοι
Την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας της αυτοδιοίκησης τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
«Κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος. Από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο δήμο, ενώνουμε δυνάμεις και διεκδικούμε με μία φωνή», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ αναφέρθηκε και στις παθογένειες που ταλαιπωρούν την αυτοδιοίκηση, αναφέροντας ενδεικτικά το Τέλος ταφής, το ασφυκτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο και την κατάργηση των νομικών προσώπων, επισημαίνοντας ότι «είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσει πλέον το θεσμικό πλαίσιο για να γίνει πιο σύγχρονη η αυτοδιοίκηση, κάτι που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της χώρας».
Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης και το νέο ΕΣΠΑ
Στο πλαίσιο των εργασιών της διημερίδας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου παρουσίασε και την πρόταση της ΚΕΔΕ για ένα «Πολυδιάστατο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση», τονίζοντας ότι η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να συμβάλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του.
«Η ΚΕΔΕ έχει ήδη ετοιμάσει ένα πρώτο συνοπτικό σχέδιο για το περιεχόμενο και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, προγράμματα και μέτρα πολιτικής που αφορούν τα υπουργεία και εφόσον συμφωνηθεί επί της αρχής το «Πολυδιάστατο Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση», να προχωρήσουμε σε αναλυτικότερη επεξεργασία» τόνισε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποσαφήνισε ότι «πριν οποιαδήποτε συζήτηση για νέες αρμοδιότητες πρέπει προηγουμένως να δοθούν οικονομικοί πόροι για τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν και για τις νέες αρμοδιότητες που προστέθηκαν στους δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τους αιρετούς ότι στο νέο ΕΣΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 2 δις ευρώ οι πόροι των ΠΕΠ, από 5,9 σε 8,1 δισ. ευρώ. Επίσης το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που αφορά μόνο στους δήμους, από 1,5 δισ. ευρώ το 2019 αυξήθηκε στα 2 δις ευρώ, το ίδιο και το ΕΠΑ (ΠΔΕ) από 1 σε 2 δις ευρώ. Απηύθυνε δε έκκληση προς τις περιφέρειες να υπάρχει συνεργασία έτσι ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα που χρηματοδοτούνται από τα παραπάνω προγράμματα.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, εν ενεργεία και νέοι δήμαρχοι, καθώς επίσης ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης