ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στάθης Κωνσταντινίδης: Είναι η ώρα της ηχηρής αντίδρασης της λογικής και της σύνεσης!

Νίκος Οικονόμου07 Νοεμβρίου 2021

Ο Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής της ΝΔ Κοζάνης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» επισημαίνει μεταξύ άλλων την πολυπλοκότητα της μάχης κατά της πανδημίας. «Η Αυστραλία άνοιξε προχθές τα σύνορά της μετά από 600 ημέρες! Γονείς έκαναν να δουν τα παιδιά τους 20 μήνες! Θα το αντέχαμε; Δεν υπήρχε πουθενά εγχειρίδιο ορθής αντιμετώπισης», δηλώνει.

Γιατί ξέφυγε η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα;

Πολλές χώρες αντιμετώπισαν προβλήματα στα πολλά κύματα της πανδημίας. Στην Ελλάδα υπήρξε έντονη αμφισβήτηση από διάφορες κοινωνικές ομάδες, με αποτέλεσμα να επέλθει σύγχυση και κόπωση, που οδήγησαν σε χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν είχαμε πειθαρχήσει στις υποδείξεις των ειδικών, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, με μικρότερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και σε πόρους.

Όμως δεν μεταλλαχθήκαμε, ούτε αποκτήσαμε ξαφνικά ομοιογένεια, ως κοινωνία, λόγω του κορονοϊού. Υπάρχουν εκείνοι που πείσθηκαν και υπάκουσαν στις συστάσεις των επιστημόνων, υπάρχουν και οι άλλοι, που σε κάθε φάση έτρεφαν την άρνησή τους με το λάθος, την εξαίρεση και την αμφιβολία.

Αν και έχει αποδειχθεί ότι τα περιοριστικά μέτρα μειώνουν τη διάδοση και ο εμβολιασμός σώζει ζωές, πλέον, ούτε τα πρώτα εφαρμόζονται, ούτε ο κόσμος εμβολιάζεται, όπως θα έπρεπε. Σίγουρα υπήρξαν και αστοχίες, αλλά όχι τέτοιες που να δικαιολογούν την αμφισβήτηση των θεσμών, των λειτουργών και της επιστήμης. Αν φτάσουμε εκεί, τότε οδηγούμαστε σε άναρχες καταστάσεις.

Μήπως και η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα μετά το καλοκαίρι; Θα θυμάστε και πέρσι τον πρωθυπουργό να αναγνωρίζει ότι δεν πήρε έγκαιρα τα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα. Θεωρείτε ότι και φέτος η κυβέρνηση κάνει το ίδιο λάθος;

Καταρχάς, θα πω ότι δε γίνεται, όταν η κατάσταση ελέγχεται, αυτό να οφείλεται στις πολιτικές μας και όταν αυτή ξεφεύγει, να οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Είναι, όμως, γνωστό ότι και οι διεθνείς αξιολογήσεις για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας από το κάθε κράτος δεν είναι μονοδιάστατες. Υπολογίζουν τα κρούσματα, τη θνησιμότητα, τα μέτρα αποστασιοποίησης, τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και άλλους δείκτες, ανάλογα με τη μεθοδολογία. Εξάλλου, κάθε χώρα και κάθε κοινωνία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Είναι πολλοί οι παράγοντες που επιδρούν και διαμορφώνουν την επιδημιολογική εικόνα σε κάθε τόπο, την κάθε στιγμή. Σήμερα, είμαστε σε συναγερμό, όμως το καλοκαίρι τα πήγαμε περίφημα. Όταν ανοίγαμε τον τουρισμό, κάποιοι προέβλεπαν για πολλοστή φορά την καταστροφή…

Η Αυστραλία άνοιξε προχθές τα σύνορά της μετά από 600 ημέρες! Γονείς έκαναν να δουν τα παιδιά τους 20 μήνες! Θα το αντέχαμε; Σε αυτή τη διαδικασία, κάθε πολιτεία αναζητά την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και στον περιορισμό των κρουσμάτων και των ανθρώπινων απωλειών. Δεν υπήρχε πουθενά εγχειρίδιο ορθής αντιμετώπισης. Αν συνυπολογίσουμε το στάτους της χώρας και δεν αιθεροβατούμε, ίσως να έχουμε ξεπεράσει και τις προσδοκίες. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που σάρωσε τα ισχυρότερα συστήματα στον κόσμο, υγειονομικά, οικονομικά και πολιτικά. Καθ’ υπερβολή θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιβράδυνε την περιστροφή της γης!

Τι θα λέγατε σε έναν ανεμβολίαστο που, όπως λένε και οι δημοσκοπήσεις, δεν πείθεται με τίποτα να κάνει το εμβόλιο;

Αποφεύγω να ομογενοποιώ τις απόψεις των ανθρώπων. Ούτε πιστεύω ότι ένα επιχείρημα μπορεί να τους πείσει όλους. Τι να πω σε κάποιον που αρχικά αμφισβητούσε την πανδημία, μέχρι πρότινος την ύπαρξη του εμβολίου, αργότερα την επάρκεια και την αποτελεσματικότητά του, κάποια στιγμή… το αν η σύριγγα έχει μέσα φάρμακο ή νερό;

Ακούστηκαν απίστευτα πράγματα όλη αυτή την περίοδο. Κάποια απ’ αυτά, ακόμα και μέσα στο κοινοβούλιο. Η κακοπιστία και η σκοπιμότητα εξέθρεψαν την πανδημία. Τελικά, η ανόρια αμφισβήτηση στοίχισε και σε ανθρώπινες ζωές!

Στον καλόπιστο, έστω και επιφυλακτικό, συμπολίτη έχω να παραθέσω σωρεία στοιχείων που αποδεικνύουν το πόσο ασφαλέστερος είναι ο εμβολιασμός. Ο ανεμβολίαστος έχει 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά ή να καταλήξει σε ΜΕΘ. Το 90% των διασωληνομένων είναι ανεμβολίαστοι. Που λέει κι ο θυμόσοφος: τον λύκο τον βλέπουμε, τον ντορό χαλεύουμε! Όταν συναντώ αδιέξοδο, ως uIltimum refugium, καταφεύγω στο συναίσθημα: "τι αξία έχει να γλυτώσεις από ένα «κακό» εμβόλιο, που θα το έχουν κάνει τόσοι άνθρωποι που αγαπάς;"

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα; Αρκούν αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης;

Είναι νομίζω η ώρα να αντιδράσει η κοινωνία. Δεν μιλάω για κοινωνικούς αυτοματισμούς, ούτε για προπηλακισμούς, που δυστυχώς έχουμε δει κυρίως από αρνητές. Μιλάω για μία ηχηρή αντίδραση της λογικής και της σύνεσης, στον δημόσιο διάλογο και στα κοινωνικά δίκτυα, που θα παρασύρει τους διστακτικούς και θα αποστομώσει αρνητές και συνωμοσιολόγους. Η ζημιά που υφίσταται η πατρίδα μας είναι ανυπολόγιστη. Ειδικά στον Νομό Κοζάνης υποστήκαμε με δραματικό τρόπο την έξαρση της πανδημίας την προηγούμενη περίοδο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται τη συναίνεση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Ότι δεν μπορείς να αρνηθείς κάτι που δεν σου προσφέρεται! Η αξιωματική αντιπολίτευση υπέπεσε σε επανειλημμένες παλινδρομήσεις από την υπευθυνότητα στην ανευθυνότητα, που δημιούργησαν σύγχυση. Δεν έκανε θετικές προτάσεις, παρά μόνο κριτική σε ό,τι έκλεινε και σε ό,τι άνοιγε. Εγκλωβίστηκε σε μία μικροπολιτική τακτική, την οποία χρεώνεται. Δεν έμαθε από τα λάθη της, ξαναταΐζει το τέρας του λαϊκισμού σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Έστω και τώρα, πρέπει να αλλάξει στάση.

Σε μεγάλο πρόβλημα αναδεικνύεται η ενεργειακή ακρίβεια. Είστε αισιόδοξος ότι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά; Και σε επίπεδο χώρας, αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης;

Απότοκη κι αυτή της πανδημίας. Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί. Από τη μία το πληθωριστικό χρήμα και από την άλλη η μεγάλη ζήτηση, προκαλούν αυξητικές τάσεις. Αν τα κράτη λειτουργήσουν αντανακλαστικά, κινδυνεύουν να ανατροφοδοτήσουν τις ανατιμήσεις και να συντηρήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Ωστόσο, η κοινωνία και η οικονομία, χρειάζονται στήριξη. Νομίζω ότι η ψύχραιμη αντιμετώπιση θα ξεφουσκώσει την κρίση.

Είμαστε στη μέση της κυβερνητικής θητείας. Αν σας ζητούσα να κάνετε έναν απολογισμό τι θα λέγατε; Που τα πήγατε καλά; Που θα μπορούσατε καλύτερα;

Κάποιες φορές βάζω την «άσκηση» στον εαυτό μου, να βαθμολογήσω την κυβέρνηση όχι ως βουλευτής της πλειοψηφίας αλλά ως πολίτης, ως επαγγελματίας, ως γονέας. Όμως, σε πραγματικές συνθήκες, όχι εργαστηρίου: με 18 μήνες πανδημίας, με τον τουρισμό νεκρό για το μισό περίπου διάστημα, την οικονομία σε γύψο, τον ταραχοποιό γείτονα στα κάγκελα, το μεταναστευτικό στην κορύφωσή του, με πρωτοφανή φυσικά φαινόμενα και την κλιματική κρίση να μαστίζει τη χώρα!

Τι κάναμε; Υπογράψαμε σημαντικές εθνικές συμφωνίες (Ιταλία, Αίγυπτο, Γαλλία και Αμερική), θωρακίσαμε αμυντικά την πατρίδα μας, μειώσαμε θεαματικά τις μεταναστευτικές ροές, βάλαμε πλαίσιο στην παρουσία προσφύγων στη χώρα. Πετυχαίνουμε τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων δεκαετιών, αναβαθμίζουμε ψηφιακά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μειώνουμε φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, θεσμοθετούμε μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, που δύσκολα θα περίμενε κανείς μέσα σε μία κυβερνητική θητεία, έχουμε γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, υλοποιούμε με πρωτοφανή συνέπεια το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της διεθνώς.

Κρίσιμα στοιχήματα αποτελούν: ο έλεγχος της πανδημίας, η πρόληψη και αποτροπή φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών, η εξάλειψη των καθυστερήσεων στις απονομές των συντάξεων, η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών. Γίνονται προσπάθειες σε όλους τους τομείς και νομίζω θα αποδώσουν καρπούς. Είμαστε σε ανελέητο πόλεμο με τις παθογένειες και τα προβλήματα. Ή εμείς ή αυτά!

Με λυπεί μόνο ότι απανωτές αναποδιές δεν έχουν επιτρέψει να φανούν σε όλη τους την έκταση τα ευεργετικά αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς και της ακολουθούμενης πολιτικής. Από την άλλη, σίγουρα με ικανοποιεί το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας κατανοούν τις δυσκολίες και πιστώνουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό με αυξημένη εμπιστοσύνη. Θέλουμε να τους επιστρέφουμε αυτή τη στήριξη με απτή βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Ένα πολύ σοβαρό θέμα για την περιοχή σας είναι η απολιγνιτοποίηση, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί με γοργούς ρυθμούς. Πώς βλέπετε το εγχείρημα;

Για να αποδειχθεί επιτυχημένο το σύνθετο αυτό εγχείρημα, πρέπει να ικανοποιηθούν τρεις βασικοί όροι: Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, με ανταγωνιστικό κόστος για τον ιδιώτη και επαγγελματία καταναλωτή. Η ομαλή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, στους δείκτες της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας. Και η δημιουργία ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου. Μόνο αν συντρέξουν αυτές οι προϋποθέσεις και συγχρονιστούν οι θετικές παρεμβάσεις στην περιοχή με τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης, θα έχουμε μία Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Για εμάς είναι ζήτημα υπαρξιακό και θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για την επιτυχία του.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Νοεμβρίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.