ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στάβλοι Παπάφη: Κάτοικοι αντιδρούν στην κοπή δέντρων και στο κλείσιμο παιδικής χαράς - Τι απάντησε ο Στ. Αγγελούδης

Δημήτρης Λαζόπουλος23 Σεπτεμβρίου 2024

Στο Δημοτικό Συμβούλιο βρίσκονται σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα, κάτοικοι της περιοχής των πρώην Στάβλων Παπάφη, όπου στις αρχές του μήνα ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης.

Ο λόγος της παρουσίας τους είναι το γεγονός ότι το έργο ανάπλασης προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κοπή 29 δέντρων, καθώς επίσης και την εγκατάσταση περίφραξης σε διπλανή παιδική χαρά.

Μιλώντας από το βήμα του Δ.Σ., εκπρόσωποι της οργάνωσης «Σώστε τα Δέντρα» ζήτησαν να μην κοπούν τα δέντρα, με την Έλενα Ιωαννίδου, εκπρόσωπο της οργάνωσης, να δηλώνει πως «δυστυχώς σε αυτή τη χώρα κάθε είδους ανάπλαση ισοδυναμεί με μαζική κοπή δέντρων. Σαν να μη περάσαμε ένα τρίμηνο καύσωνα διαρκείας, σαν να μην έχουμε το λιγότερο πράσινο, σαν να μη θυσιάζονται 30.000 δέντρα για το Fly Over, σαν να μην υποφέραμε από τη δεδροκτονία της προηγούμενης διοίκησης». Κατά την άποψή της, τα 29 δέντρα δεν εμποδίζουν τον εργολάβο για το κτίσιμο των νέων υποδομών.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας, Άγγελος Βύνης, ζήτησε από τη διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη να μην κλείσει την παιδική χαρά, μέχρι να βρεθεί άλλος χώρος για να τη φιλοξενήσει. Ειδάλλως, προειδοποίησε ο κ. Βύνης, οι γονείς και οι κάτοικοι θα προβούν σε κινητοποιήσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και μία κάτοικος της περιοχής που ζήτησε τον λόγο και επικαλούμενη μακέτες του έργου ανάπλασης, ανέφερε ότι «τα κτίρια θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος και το πράσινο θα είναι ελάχιστο».

Οι λύσεις που προκρίνει η διοίκηση Αγγελούδη

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των κατοίκων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, εμφανίστηκε διατεθειμένος να προβεί σε αλλαγές εφόσον είναι εφικτές, αλλά διαμήνυσε ότι το έργο δεν θα ακυρωθεί. Ειδικά στο θέμα των κτιρίων, εξήγησε ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές.

Παρομοίως, ο πρόεδρος του Δ.Σ., Σπύρος Βούγιας υπενθύμισε στους κατοίκους ότι το έργο ανάπλασης των Στάβλων Παπάφη σχεδιάστηκε από τη διοίκηση Μπουτάρη και συνεχίστηκε επί διοίκησης Ζέρβα, δίχως όμως να ξεκινήσει.

Ακολούθως, ο κ. Αγγελούδης διαβεβαίωσε ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρόδρομος Νικηφορίδης, θα έχει συνάντηση στο σημείο με τους κατοίκους το συντομότερο δυνατό, ώστε να εξεταστούν όλες οι πιθανές λύσεις.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κοπής των δέντρων, ο δήμαρχος δήλωσε ότι εξετάζονται πιθανοί τρόποι να διασωθούν και πόσα εξ' αυτών. «Το θέμα των δέντρων και τα ζώα που έχουν βρει καταφύγιο εκεί, μας ενημέρωσαν ότι έχει βρεθεί τρόπος που θα έχουν τη δική τους υποστήριξη και χώρο. Θα κληθείτε να ενημερωθείτε με ποιον τρόπο θα γίνει», εξήγησε ο ίδιος. 

Για την παιδική χαρά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι εάν υπάρχει θέμα ασφαλείας για τα παιδιά, κάτι για το οποίο θα αποφανθεί η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, τότε οι κάτοικοι θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ 2-3 κοντινών χώρων στους οποίους ο δήμος θα φροντίσει να λειτουργήσει νέα παιδική χαρά σε διάστημα 3-4 μηνών.

Παράλληλα, ο Στ. Αγγελούδης, ανέφερε ότι η διοίκησή του έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μετατροπή γειτονικού σχολείου σε σχολική αυλή ανοιχτή για το κοινό. «Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας να σταματήσει το έργο, για να τα κάνουμε όλα αυτά. Η πόλη έχει τραυματιστεί από καθυστερήσεις έργων. Είναι ένα έργο το οποίο το θέλει η τοπική κοινωνία και έχει συζητηθεί και διαβουλευτεί και δεν θα μπορούσε η σημερινή διοίκηση να το βάλεις στις καλένδες», συμπλήρωσε ο κ. Αγγελούδης.

Προσαρμογή της μελέτης ζητά η αντιπολίτευση

«Επί δημαρχίας Μπουτάρη είχαν παραβρεθεί οι κάτοικοι και είχαν μιλήσει για το ύψος των κτηρίων και το μειώσαμε. Για να κατασκευαστεί αυτό το σημαντικό έργο που θα δώσει πνοή στην περιοχή θα πρέπει να γίνουν κάποιες κατασκευές και πρέπει να κοπούν κάποια δέντρα», είπε ο Σωκράτης Δημητριάδης δημοτικός σύμβουλος από την παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη».

«Πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να προσαρμόζουμε τις μελέτες», σημείωσε ο επικεφαλής της «Θεσσαλονίκη για Όλους», Σπύρος Πέγκας. Εξήγησε ότι η παράταξή του τάσσεται υπέρ του έργου, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτείται ο δήμος να φροντίσει τους κατοίκους. 

«Μιλούν για τα προβλήματα του λαού, είτε είναι το πράσινο είτε για την παιδική χαρά και έχουμε την αντιπαράθεση μεταξύ της πρώην και νυν διοίκησης», ανέφερε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Τομπουλίδης. Ο ίδιος ζήτησε να ανοίξει άμεσα η παιδική χαρά και εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν θα υλοποιηθεί η πρόταση Αγγελούδη περί μεταφοράς της παιδικής χαράς σε άλλο σημείο.

Τέλος, η Μαρία Κέκη, επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα» υποστήριξε ότι το έργο πραγματοποιείται με αντίστροφη λογική. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια μικρογραφία της ΔΕΘ. Και οι τρεις διοικήσεις έχουν ευθύνες για αυτό το έργο», είπε σχετικά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.