ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέφανος Κασσελάκης στη «ΜτΚ»: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη δύναμη που θέλει και μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από τον κ. Μητσοτάκη

Βαγγέλης Στολάκης02 Ιουνίου 2024

Μία ημέρα πριν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης ανοίγει τα χαρτιά του στη «Μακεδονία της Κυριακής».

Ο κ. Κασσελάκης μιλά για το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών και αναφέρεται στον στόχο του κόμματος σημειώνοντας πως «αυτό που κρίνεται στις 9 Ιουνίου είναι αν θα ανοίξει ο δρόμος για μια ριζική αλλαγή πολιτικής». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει τις προτάσεις του υποστηρίζοντας πως το πρόγραμμά του είναι κοστολογημένο. 

Επιτίθεται στην κυβέρνηση καλώντας τους πολίτες «να απορρίψουν την αποχή και να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου, ώστε να τελειώσουμε με την αλαζονεία του 41%» όπως λέει χαρακτηριστικά. Στο στόχαστρο του Στέφανου Κασσελάκη μπαίνει και το ΠΑΣΟΚ όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς. Μιλά επίσης για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», την πρόσφατη επίσκεψη του στα παλαιστινιακά εδάφη, τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και απαντά σε όσους του «χρεώνουν» αντιπολίτευση του lifestyle.

Κύριε πρόεδρε, την επόμενη εβδομάδα οι πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες. Ποιο είναι για εσάς το διακύβευμα των ευρωεκλογών και τι μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους λίγο πριν τις εκλογές;

Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την επόμενη πενταετία. Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης δίνουμε αγώνα για να σταματήσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς. 

Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι πολύ κρίσιμα σε τομείς όπως η κλιματική κρίση, η μετανάστευση και η εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ. Χρειάζεται να υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, υπέρ των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών. Στη χώρα μας, αυτό που κρίνεται στις 9 Ιουνίου είναι αν θα ανοίξει ο δρόμος για μία ριζική αλλαγή πολιτικής. Αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μόνο μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η μόνη δύναμη που θέλει και μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από τον κ. Μητσοτάκη.

Πριν λίγες ημέρες επιστρέψατε από το ταξίδι αστραπή στην Παλαιστίνη, μία επίσκεψη που μπήκε στο στόχαστρο των κυβερνητικών στελεχών. Τι μηνύματα θελήσατε να στείλετε με την εκεί παρουσία σας και με τι εικόνα επιστρέψατε;

Βρέθηκα στην Παλαιστίνη, για να εκφράσω την αλληλεγγύη μας μου σε ένα λαό που εξοντώνεται κάθε μέρα που περνάει. Η επίσκεψή μου ήταν μία κίνηση έμπρακτης υποστήριξης της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της απόσυρσης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Οι εικόνες και οι αφηγήσεις ήταν τρομακτικές. Πρέπει άμεσα να δοθεί στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους όλη η αναγκαία ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει επιτέλους να δοθεί μόνιμη λύση στην περιοχή με την συγκρότηση και αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο πλάι του κράτους του Ισραήλ. 

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να συνταχθεί με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αναγνώρισαν ή σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος. Για να ασκηθεί πίεση στον κ. Νετανιάχου να σταματήσει την αιματοχυσία αμάχων, να σταματήσει τους παράνομους εποικισμούς και να υποχρεωθεί να κάτσει επιτέλους στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων για την επίσημη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί μακρόπνοα η ειρήνη στην περιοχή.

Εστιάζοντας στις ευρωκάλπες, έχετε μιλήσει για ανατροπή, ενώ ως προς τους στόχους της Κουμουνδούρου κάνατε λόγο για ποσοστό κοντά στο 20%. Τελικά ποιος είναι ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Έχετε σκεφτεί το καλό και το... κακό σενάριο;

Στόχος μας είναι η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η πατρίδα και ο λαός μας. Για να πετύχουμε τον στόχο μας, συγκροτούμε μια προοδευτική, κοινωνική συμμαχία στη βάση των προτάσεών μας για την ακρίβεια, τη φορολογία, τα εισοδήματα, τη στέγαση, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή τη συμμαχία θέλουμε να τη μεγαλώσουμε με εφαλτήριο ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές. 

Μέχρις ότου να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα, που θα απαλλάξει τη χώρα από τη συντηρητική πολιτική του κ. Μητσοτάκη και θα δώσει εντολή για μία προοδευτική διακυβέρνηση για το κοινό καλό. Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς, πρέπει πρωτίστως οι προοδευτικοί και δημοκράτες συμπολίτες μας να απορρίψουν την αποχή και να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου, ώστε να τελειώσουμε με την αλαζονεία του 41%.

Ζητάτε από τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής με την ψήφο τους. Και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Αριστερά το ίδιο ζητούν. Γιατί λοιπόν να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να ορθοποδήσει η Ευρώπη. Το αποδεικνύουμε καθημερινά με τις προτάσεις νόμου που καταθέτουμε στη Βουλή. Το αποδείξαμε και τα τελευταία πέντε χρόνια με τον αγώνα μας στο Ευρωκοινοβούλιο, που έδωσε φωνή στους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, στους νέους και τις γυναίκες που καταπιέζονται και τελευταία στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. 

Γιατί ψηφίζοντας τη συμπληρωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, δεν ξέρεις που θα πάει η ψήφος σου αύριο, αφού το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη έχει γίνει δεξαμενή μεταγραφών για τη ΝΔ. Γιατί τα υπόλοιπα σχήματα της αριστεράς αρκούνται σε ένα ναρκισιστικό και αυτοαναφορικό κατακερματισμό, χωρίς πρόταση εξουσίας. Ενδιαφέρονται μόνο για την εκλογική επιβίωσή τους. 

Αλλά και γιατί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που φτιάχνουμε αξίζει να πάρει την ευκαιρία του: Ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, ψηφιακό, συμμετοχικό, που δίνει δύναμη στα μέλη και τους φίλους του, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου μας μέσα από προκριματικές εκλογές, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Έχετε βρεθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ έχετε πει ότι η επικοινωνία και η επαφή με τους πολίτες θα είναι συνεχής και μετά τις κάλπες. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες;

Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση για την αδιέξοδη πολιτική του κ. Μητσοτάκη ακόμη και από πολλούς ψηφοφόρους που του έδωσαν 41% πέρυσι. Ο δικός μας στόχος είναι να εμπνεύσουμε αυτόν τον απογοητευμένο κόσμο να απορρίψει την αποχή και να ενισχύσει την εναλλακτική μας πρόταση, που εξυπηρετεί τα κοινωνικά συμφέροντα, αντί να θρέφει τα καρτέλ της αισχροκέρδειας. Μόνο έτσι θα διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές. Εμείς αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε το δρόμο της αλλαγής. 

Γι’ αυτό θέλουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Για να το επιστρέψουμε στον προοδευτικό κόσμο με σχέδιο και πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να περιοδεύουμε όλη τη χώρα, καλώντας κάθε δημοκρατικό πολίτη, ακόμα κι αν σήμερα είναι μέλος άλλων δημοκρατικών κομμάτων, να συνεισφέρει στο σχέδιο για μια Ελλάδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, με αξιοκρατία, διαφάνεια, δικαιοσύνη για όλους.

Έχετε δηλώσει πως ήρθατε για να μείνετε, προαναγγείλατε μάλιστα πρωτοβουλίες για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού χώρου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς εγγυάστε εσείς την ανασυγκρότηση του χώρου που σήμερα είναι κατακερματισμένος και σε ποιους θα απευθύνετε πρόσκληση;

Δίνω και θα συνεχίσω να δίνω όλες μου τις δυνάμεις για τη συγκρότηση μιας μεγάλης, προοδευτικής, κοινωνικής συμμαχίας των ανθρώπων που αυτοτοποθετούνται από την αριστερά ως το δημοκρατικό κέντρο. Σε αυτή τη συμμαχία θα υπάρχει πάντα θέση για μέλη και στελέχη άλλων προοδευτικών κομμάτων που θέλουν να συμβάλουν στην κοινή υπόθεση της πολιτικής αλλαγής. Πολιτικό περιεχόμενο αυτής της συμμαχίας θα είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα που χτίζουμε κάθε μέρα, εμπλουτισμένο από τη γνώση, την πείρα και τις προτάσεις των πιο ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας και της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, πότε θα πάρει «σάρκα και οστά» το νέο κόμμα που ονειρεύεστε και για το οποίο έχετε δεσμευτεί και γιατί θα πετύχει τώρα κάτι που στο παρελθόν εκ του αποτελέσματος δεν πέτυχε, αναφέρομαι στις διαδικασίες διεύρυνσης και ομογενοποίησης στην Κουμουνδούρου;

Μετά τις ευρωεκλογές ξεκινάμε μια μεγάλη διαβούλευση με τα μέλη και τους φίλους μας για το νέο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα σύγχρονο, ανοικτό, ψηφιακό, πατριωτικό. Ένα κόμμα εξουσίας με ανοιχτά μάτια και αυτιά στις ανάγκες και τις ελπίδες της κοινωνίας. Το φθινόπωρο προχωράμε σε καταστατικό συνέδριο για γενναίες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία μας, για να γίνουμε πιο ελκυστικοί σε μια εποχή που ο κόσμος απαξιώνει την πολιτική και τη συμμετοχή σε κόμματα. Θα ευθυγραμμιστούμε με την εποχή μας πολιτικά και οργανωτικά. Η προσπάθεια θα πετύχει γιατί σήμερα το κόμμα μας είναι πλέον απαλλαγμένο από όσους και όσες το κρατούσαν κλειστό στο παρελθόν.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εντέλει... νέο κόμμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχίζει τη δομή, τη λειτουργία και το πρόγραμμά του στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών μας. Γίνεται ένα κόμμα απαλλαγμένο από ιδεοληψίες και τοξικές συμπεριφορές που έδιωχναν πολύ κόσμο από κοντά μας. Γινόμαστε νέο κόμμα εκεί που χρειάζεται, προωθώντας αλλαγές που έχουν αργήσει πολύ. Κυρίως δίνουμε ισχύ και φωνή στα μέλη και τους φίλους μας. Κάναμε ήδη σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Φτιάξαμε θεματικά think tanks, που ήδη λειτουργούν και δώσαμε στα μέλη και τους φίλους μας το δικαίωμα να στελεχώσουν με τη δική τους ψήφο στις προκριματικές μας εκλογές το ευρωψηφοδέλτιό μας. Όπως είχε πει και ο Αλέξης Τσίπρας, «το καραβάνι προχωρά» με πυξίδα τη μεγάλη αλλαγή. Γινόμαστε η σύγχρονη, πατριωτική Αριστερά που θέλει και μπορεί να κυβερνήσει για το κοινό καλό.

Η ακρίβεια και τα ζητήματα της οικονομίας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας και της συζήτησης ενόψει των ευρωεκλογών. Καταθέσατε τις προτάσεις σας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με τον πρωθυπουργό να σας «χρεώνει» χρεοκοπία και να επιμένει στο αφήγημα περί σταθερότητας. Τι απαντάτε; Πώς σχολιάζετε την επιστολή στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν;

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιβεβαίωσε απόλυτα την κοστολόγηση των προτάσεων νόμου που καταθέσαμε για την ακρίβεια, τη φορολογία και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το πρόγραμμά μας έχει κόστος 2,7 δισ. (2,6 δισ. αν μειώσουμε τον ΦΠΑ από 24% σε 21% την 1η Ιανουαρίου 2025 και όχι άμεσα) και προβλέπει έσοδα 3,5 δισ. από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, των εταιριών ενέργειας και των μεγάλων επιχειρήσεων τροφίμων. Δηλαδή το πρόγραμμα μας βελτιώνει άμεσα τη ζωή των ανθρώπων, διασφαλίζοντας και πλεόνασμα πεντακοσίων εκατομμυρίων για το κράτος. Να σταματήσει λοιπόν να λέει συνειδητά ψέματα ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης, που είναι πλασιέ των καρτέλ που πίνουν το αίμα του κόσμου. Και να ρωτήσουν στην επόμενη επιστολή την κ. Φον ντερ Λάιεν γιατί η ελληνική φέτα πωλείται ακριβότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι στη Γερμανία. Φτάνει πια η κοροϊδία.

Πρόσφατα, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» αναφέρθηκε, χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή γλώσσα, στις σχέσεις της χώρας μας με τους γείτονες. Μάλιστα έχετε κατηγορήσει την κυβέρνηση, ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για «ΙΧ εξωτερική πολιτική». Τι προτείνετε; Επίσης, γιατί θεωρείτε ότι η άμεση κύρωση στη Βουλή των μνημονίων όπως ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών θα βάλει τέλος στις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας;

Χάσαμε πέντε χρόνια εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, που θα δέσμευε ακόμη περισσότερο την οποιαδήποτε κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Κι αυτή ήταν πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, για να μην τα σπάσει με την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Η Ελλάδα πρέπει ακόμα και τώρα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας σε διάφορους τομείς παρά την ένταση με τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, όπως συμβαίνει άλλωστε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αν η Βόρεια Μακεδονία θέλει πραγματικά να προχωρήσει η ευρωπαϊκή της προοπτική, είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει, όσους λεονταρισμούς κι αν κάνει η νέα Πρόεδρος της γείτονος και ο νέος Πρωθυπουργός του ακροδεξιού VMRO, με το οποίο η υποκριτική ΝΔ συγκατοικεί αρμονικά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Στην ομιλία σας στη Θεσσαλονίκη δεσμευτήκατε ότι θα αναλάβετε εσείς προσωπικά την πόλη και πως θα είναι προτεραιότητά σας. Με ποιον τρόπο; Τι να ελπίζει η πόλη από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει φερθεί με τεράστια υποκρισία στους Θεσσαλονικείς. Από την τεράστια καθυστέρηση ανοίγματος του μετρό και το καθημερινό δράμα του FlyOver, μέχρι την πατριδοκάπηλη υποκρισία του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που ακουμπά ευαίσθητες χορδές των Μακεδόνων συμπατριωτών μας. Ξεκινήσαμε από την δημοκρατική αλλαγή στο δήμο Θεσσαλονίκης, να αποδομούμε την βλαπτική κυριαρχία της ΝΔ. Είμαι εδώ για να δουλέψω με τους Θεσσαλονικείς, ώστε να κάνουμε μαζί τη Θεσσαλονίκη κόμβο ανάπτυξης, έρευνας και καινοτομίας, γνώσης, πολιτισμού, τουρισμού και εμπορίου για όλα τα Βαλκάνια, όπως της αξίζει. Χωρίς κούφιες υποσχέσεις, αλλά με πράξεις, αν και οι Θεσσαλονικείς μας δώσουν εντολή διακυβέρνησης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Είμαι άνθρωπος προερχόμενος από την πραγματική οικονομία. Καταλαβαίνω την ανασφάλεια των εργαζομένων, όπως και τις ανάγκες των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Δεν αξίζει στη Θεσσαλονίκη η υπανάπτυξη και η αδιαφορία του κυβερνητικού κέντρου. Μαζί θα επουλώσουμε αυτές τις πληγές.

Σας ενοχλεί που σας «χρεώνουν» αντιπολίτευση του lifestyle; Τι τους απαντάτε;

Αυτοί που με κατηγορούν, σπεύδουν πλέον να με αντιγράψουν, αλλά ως κακέκτυπα! Μακάρι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να ήταν τόσο διαφανείς απέναντι στον κόσμο π.χ. με τα περιουσιακά τους, αντί να φτάνουν π.χ. εκ θαύματος τα 30-40 σπίτια, πολλά εξ αυτών αγορασμένα μέσω offshore εταιριών σαν το περιβόητο σπίτι του Βολταίρου. Δεν αντέχουν όμως την αντιπαράθεση με όρους διαφάνειας, γι’ αυτό και ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Ο κόσμος ακούει τις προτάσεις μας και καταλαβαίνει αν είμαστε σοβαροί ή όχι. Τις ακούει και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που είναι πολύτιμα εργαλεία επικοινωνίας μέσα σ’ ένα απαξιωμένο μιντιακό τοπίο οργουελιανού ελέγχου της ενημέρωσης από το καθεστώς του Μαξίμου. Δεν με απασχολούν λοιπόν τέτοιου είδους κριτικές από τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.06.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.