ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στέλιος Αγγελούδης στη «ΜτΚ»: Η διοίκηση του δήμου να σταματήσει να τιμωρεί τους πολίτες

Βαγγέλης Στολάκης17 Απριλίου 2023

Κρατώντας ένα σημειωματάριο στο χέρι, στο οποίο όπως λέει στην συνέντευξή του στη «ΜτΚ» καταγράφει ιδέες αλλά και όλα όσα του αναφέρουν στις περιοδείες του οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, ο Στέλιος Αγγελούδης, επικεφαλής του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» και υποψήφιος δήμαρχος, πλησιάζει το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης στην περιοχή του Λευκού Πύργου, στο καφέ όπου έχουμε δώσει ραντεβού για να μιλήσουμε για την υποψηφιότητά του και τους στόχους του. 

Σταματά, χαιρετά δύο - τρεις περαστικούς και στη συνέχεια κάθεται για λίγο στην παρέα του Σπύρου Βούγια. Ανοίγει το τεφτέρι, σημειώνει κάτι και στη συνέχεια βγάζει από το παλτό του έναν μαρκαδόρο και κυκλώνει όσα του αναφέρουν. Κατευθύνεται στο τραπέζι που έχουμε δώσει ραντεβού. «Η πόλη δεν αντέχει άλλο τόση αδιαφορία» λέει, κάθεται και ξεκινάμε τη συζήτησή μας.

Έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας για το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης. Τι έχετε αποκομίσει μέχρι στιγμής και τι να περιμένουμε από την υποψηφιότητά σας;

Δυστυχώς, το συμπέρασμα που έχουμε καταγράψει και τεκμηριώσει ως «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» είναι πως η πόλη βρίσκεται σε απόλυτη εγκατάλειψη και υποχώρηση και αντί να τρέχει, όπως παρατηρείται σε όλες τις ευρωπαϊκές ή ελληνικές πόλεις, είναι σημειωτόν ή γυρνάει προς τα πίσω. Η μελαγχολική καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι σε αυτή την πανέμορφη πόλη είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ και να κάνω τη δουλειά του δημάρχου. Για μένα ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι πολιτική, ούτε όμως σκαλοπάτι για κάτι άλλο. Είναι μία δουλειά την οποία οφείλει να κάνει κάποιος αν φυσικά την ξέρει κι αν έχει τη διάθεση. Γνωρίζω τη δουλειά της δημόσιας διοίκησης. Γνωρίζω και την ευθύνη. Η διαπίστωση της σημερινής κατάστασης μου δίνει ορμή και πάθος να ολοκληρώσουμε με τους συνεργάτες μου όλα αυτά τα οποία δυστυχώς έχουν πάει πίσω.

Άρα για εσάς η πόλη χρειάζεται έναν δήμαρχο «manager»;

Η πόλη χρειάζεται έναν καλό δήμαρχο manager. Τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας που είναι όμως σημαντικά γιατί αφορούν τη ζωή μας, όπως: το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα και οι δημόσιοι χώροι. Είναι προβλήματα τα οποία υπάρχουν γιατί η πόλη δεν διοικείται. Είναι στον αυτόματο πιλότο εδώ και τέσσερα χρόνια.

Τι προτείνετε εσείς και η «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» για τα τρία παραπάνω προβλήματα που αναφέρατε;

Οι στρατηγικές και ολιστικές λύσεις βεβαίως υπάρχουν, τις επεξεργαζόμαστε και τις τεκμηριώνουμε μέσα από μία εξαιρετική ομάδα επιστημόνων που συμμετέχουν στην επιτροπή προγράμματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λύσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανακουφιστικά και καίρια, τις οποίες ο κ. Ζέρβας αρνείται να τις εφαρμόσει γιατί κάποιοι πρέπει να εργαστούν και όχι να αδιαφορούν. Αναρωτιέμαι: θα ήταν καλύτερο το κυκλοφοριακό εάν είχε διεκδικήσει να υπήρχαν άλλα πενήντα - εξήντα στελέχη της Τροχαίας που θα ήταν στους δρόμους για αστυνόμευση; Θα ήταν καλύτερα εάν είχε εφαρμόσει τον ψηφισμένο κανονισμό φορτοεκφόρτωσης; Θα ήταν καλύτερη η κατάσταση εάν η δημοτική αστυνομία είχε περισσότερα στελέχη που θα έκαναν ουσιαστική αστυνόμευση; 

Δεν μιλώ για τα μεγάλα οράματα, για τα οποία δεν έχω ακούσει την άποψη του δημάρχου. Έχει μιλήσει ποτέ ο δήμαρχος για το Μετρό που πρέπει να πάει στο αεροδρόμιο, που επιβάλλεται να πάει στα δυτικά; Μας έχει εξηγήσει γιατί δεν υλοποιείται επιτέλους το σχέδιο για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία, όταν οι μελέτες του Σπύρου Βούγια είναι έτοιμες προς εφαρμογή; 

Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέχρι να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα. Αλλά χρειάζεται να σηκώσει κανείς μανίκια, να αξιοποιήσει το προσωπικό του δήμου που σήμερα είτε διώκεται, είτε βρίσκεται εκτός εργασίας. Η δημοτική αρχή πρέπει να είναι ένας παραγωγικός μηχανισμός. Δυστυχώς, τίποτα δεν γίνεται για όλα αυτά. Γι’ αυτό η πόλη παρουσιάζει μία εικόνα υποχώρησης.

Ποιο ήταν το ερέθισμα ωστόσο που σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε το δήμο Θεσσαλονίκης;

Μέχρι και πριν λίγους μήνες δεν υπήρχε ως σκέψη ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ούτε πολιτικές φιλοδοξίες έχω, ούτε με ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή, όπως κάνουν πολλοί στην πόλη μας. Ο λόγος που με οδήγησε σε αυτή την απόφαση είναι η εικόνα και η κατάσταση της πόλης. Δεν μπορώ να ζω σε μία Θεσσαλονίκη, η οποία πιστεύω ότι είναι η ομορφότερη στον κόσμο και να παρατηρώ να υποχωρεί και να εγκαταλείπεται συνεχώς. 

Αυτό που διαπιστώνω ερχόμενος σε επαφή με τους συμπολίτες μου είναι ότι έχουν σταματήσει να ελπίζουν ότι μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο, γιατί συνήθισαν όπως έλεγε ο Μάνος Χατζηδάκης «το τέρας». Και «το τέρας» στην προκειμένη περίπτωση είναι η ασχήμια και η αντιαισθητική άποψη της πόλης. Καλό θα ήταν να αποκτήσουμε μία δημοτική αρχή που θα σταματήσει να ταλαιπωρεί τους κατοίκους της, όπως κάνει η σημερινή. Να καθαρίσει το σπίτι μας, να το ευπρεπίσει και να βελτιώσει τη ζωή μας. Να μιλήσουμε επιτέλους για τα μεγάλα οράματα, όπως κάναμε παλιά και σχεδιάζαμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη, μία πόλη όπως της αξίζει. 

Δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των ματαιωμένων σχεδίων, είναι η πόλη όπου η δημοτική της αρχή δεν εκτελεί ούτε τις μελέτες της προηγούμενης. Σε όλα αυτά δεν πρέπει να μπει ένα τέλος; Πρέπει να συνεχίσουμε να μένουμε απαθείς; Η Θεσσαλονίκη είναι στο χέρι μας να πρωταγωνιστήσει ξανά! Δεν αντέχουμε άλλες χαμένες ευκαιρίες.

Δίνετε έμφαση το τελευταίο διάστημα στην Νέα Παραλία. Ένας εκ των δύο αρχιτεκτόνων της, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό σας. Τι προτείνετε;

Το αυτονόητο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά πρότασή μας είναι να γίνουν τα αυτονόητα. Αυτός ο πανέμορφος δημόσιος χώρος, όπως οι περισσότεροι δημόσιοι χώροι, έχει εγκαταλειφθεί εντελώς. Έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάθεση της συντήρησης της Νέας Παραλίας; Μίας παραλίας με καμένες λάμπες, καταστραμμένα μάρμαρα, ντεκ, αλλοίωση της αρχικής εικόνας- δείτε τι γίνεται στον Κήπο του Νερού. Θα πρέπει λοιπόν το ζητούμενο να είναι πως θα ανατάξουμε τους κατεστραμμένους δημόσιους χώρους. Η εικόνα της Νέας Παραλίας είναι η εικόνα της διοίκησης Ζέρβα.

Τι χαρακτηριστικά έχει η «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη»;

Η ομάδα δεν ήταν ένας απλός επικοινωνιακός τίτλος, για την κίνηση πολιτών που εξελίχθηκε σε παράταξη. Η ομάδα είναι η αντίληψή μου. Έχω διατελέσει μάνατζερ σε πολλούς φορείς και χώρους, η εμπειρία μου λέει ότι εάν ο μάνατζερ δεν είναι ο διευθυντής μιας καλοδουλεμένης ορχήστρας και καλών στελεχών δεν έχει απολύτως καμία πιθανότητα επιτυχίας. Πιστεύω ότι ο μάνατζερ πρέπει να στηρίζεται στους ειδικούς, τους παραγωγικούς, τους αποτελεσματικούς, τους έντιμους κι εκείνους που μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Δηλαδή τη δουλειά της δημόσιας διοίκησης. 

Προσωπικά την έχω κάνει και θέλω να την κάνω για την πόλη μου, ως ένας άνθρωπος που συγκεντρώνει ό,τι καλύτερο υπάρχει και θέλει να το κάνει να δουλέψει για την πόλη. Ρίξτε μια ματιά στην συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας. Συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών, του εθελοντικού κινήματος, του επαγγελματικού στίβου.

Έχετε ξεκινήσει τις περιοδείες σας στην πόλη. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες;

Διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη της πόλης από τη δημοτική αρχή και είναι επιφυλακτικοί για τους νέους που θέλουν να τους ενημερώσουν. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις. Να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι δεν είμαστε πολιτική κίνηση, προϊόντα κομμάτων, κάποιοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να πάνε παρακάτω στις πολιτικές τους βλέψεις, αλλά είμαστε μια ομάδα που θέλουμε να ζητήσουμε να μας δώσουν την ευκαιρία να εργαστούμε για την πόλη. Αυτή τη στιγμή η πόλη δεν διοικείται.

Τα κόμματα παίζουν ρόλο στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Είμαστε μία ανεξάρτητη, αδέσμευτη, πολυσυλλεκτική κίνηση. Δεν ανήκω σε αυτούς, ανάμεσα τους και η σημερινή δημοτική αρχή, που δηλώνουν δήθεν ακομμάτιστοι αλλά διεκδικούν το χρίσμα κάποιου κόμματος. Θέλουμε όλα τα κόμματα να μας υποστηρίξουν, δεν θέλουμε κανένα να μας δώσει το χρίσμα. Τα κόμματα είναι βασικοί πυλώνες της Δημοκρατίας. Θα τα πείσουμε ότι είμαστε μία ομάδα που αποτελείται από ανθρώπους από μόλους τους πολιτικούς χώρους που θα ενώσει αυτή την πολιτική διαφορετικότητα για έναν κοινό στόχο, που είναι η πόλη.

Τις δημοσκοπήσεις τις παρακολουθείτε;

Είναι καλοδεχούμενες. Αλλά έξι μήνες πριν τις εκλογές δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοσκοπήσεις. Η δημοσκόπηση που είναι... σίγουρη, είναι ότι υπάρχει μία πόλη που διαμαρτύρεται για την σημερινή κατάσταση και πως υπάρχουν πολλοί πολίτες που ζητούν να ενημερωθούν και συνταχθούν μαζί μας. Είναι δύο στοιχεία που πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη. Να πείσουμε τον κόσμο μέσα από τη δουλειά μας και τα επιχειρήματά μας ότι ερχόμαστε για να δουλέψουμε. Ακούω τον σημερινό δήμαρχο να λέει ότι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει αυτά που ήθελε, διότι η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου και της διοίκησης προήλθε από ετερόκλητα άτομα. Και ενώ προχωρά σε αυτή τη διαπίστωση, όλοι οι παραπάνω εντάχθηκαν στην καινούργια του προσπάθεια. Τελικά τι ισχύει;

Εάν οι Θεσσαλονικείς σας ψηφίσουν και είστε ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε;

Θα αναλάβω την καθαριότητα και για τις πρώτες 100 ημέρες από τις 4:30 το πρωί θα είμαι στην έδρα της αντιδημαρχίας Καθαριότητας.

Θα γίνετε δηλαδή και αντιδήμαρχος Καθαριότητας;

Ναι. Συγχρόνως ως παράταξη έχουμε δεσμευτεί ότι θα έρθουμε σε επικοινωνία με την ΟΛΘ ΑΕ και θα ζητήσουμε, αφού βρούμε χώρους για στάθμευση αυτοκινήτων να μετακινηθεί το parking από την πλατεία Ελευθερίας στο λιμάνι, ώστε να υλοποιήσουμε αυτό που όλες οι δημοτικές αρχές υποστήριξαν και ουδέποτε έγινε. Πέραν από την ιστορική ευθύνη της πόλης σε ένα διαρκές έγκλημα, έχει αναλογιστεί κανείς πόσες εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες θα έρχονταν στην πόλη μας εάν στην πλατεία Ελευθερίας είχε υλοποιηθεί το Πάρκο Μνήμης;

Πώς σχολιάζετε τις πολλές υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί για το δήμο;

Είμαι ο τελευταίος που θα κρίνω οποιαδήποτε υποψηφιότητα. Θεωρώ ότι όλοι ξεκινάμε με τη διάθεση της προσφοράς, τη διάθεση της επίλυσης των θεμάτων της πόλης και κυρίως με την διαπίστωση όλων ότι η καταστροφική δημοτική αρχή, πρέπει να αλλάξει. Η διοίκηση του δήμου πρέπει να σταματήσει να τιμωρεί τους πολίτες. Κάθε προσπάθεια που γίνεται για να υπάρξει αλλαγή στο δήμο, κάθε προσπάθεια που θα μας απομακρύνει από πολιτικές και νοοτροπίες που μας έχουν αφήσει πίσω τα τελευταία χρόνια είναι ευπρόσδεκτη. Ο αγώνας αυτός είναι κοινός άλλωστε. Δηλώνω μάλιστα έτοιμος να συνεργαστώ με όλους και όλες εάν αυτό οδηγήσει στην απομάκρυνση μιας κακής δημοτικής αρχής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16.04.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.