ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέλιος Κούλογλου στη «ΜτΚ»: Αναπόφευκτη η διάσπαση όπως και η δημιουργία ενός νέου φορέα

Βαγγέλης Στολάκης29 Οκτωβρίου 2023

Για την πρόσφατη απόφασή του να παραιτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλά στη «ΜτΚ» ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Εξηγεί γιατί δεν θα επιστρέψει την έδρα του όπως του ζητήθηκε, θεωρεί ότι η διάσπαση είναι αναπόφευκτη όπως και η δημιουργία νέου κόμματος και δηλώνει ότι πλέον, ούτε κάποια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα «μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις».

Πόσο καιρό σκεφτόσαστε την αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ποια ήταν για εσάς η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι»;

Τα γεγονότα συσσωρεύονταν, το ένα μετά το άλλο. Κάτι σαν συσσώρευση του γελοίου σε κωμική σειρά του Netflix. Η έλλειψη σοβαρότητας που έθιγε τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απασχολεί τους πολίτες για τις πολιτικές του θέσεις, αλλά τα πρωϊνάδικα με τα κουτσομπολιά για τον πρόεδρό του. Τα οποία ο ίδιος τροφοδοτεί συνεχώς. Όταν παραδείγματος χάριν τον ρώτησαν για τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ άρθρα του δέκα χρόνια πριν, θα μπορούσε να απαντήσει ότι έχει αλλάξει απόψεις. 

Δεν προκύπτει συχνά σε πρόεδρο κόμματος, αλλά συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Αντί για αυτό, είπε ότι δεν τα πήγαινε καλά με τη φιλενάδα του! Δηλαδή αν δεν τα πας καλά σε μία σχέση γράφεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ: Και γιατί όχι υπέρ του και εναντίον της ΝΔ; Αστείες απαντήσεις, έτοιμες όμως να τροφοδοτήσουν νέα κουτσομπολιά: «ποια ήταν αυτή, πότε χώρισαν» κ.λπ. 

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ακρίβεια που ταλαιπωρεί τους πολίτες; Ο Μητσοτάκης παίζει μόνος του μπάλα στις ειδήσεις, αυτό γίνεται για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση με αξιωματική αντιπολίτευση. Έπειτα ήταν οι θέσεις του κ. Κασσελάκη: η πρώτη μονομερής αντίδραση για τη Γάζα, η ομιλία του στο ΣΕΒ με τα stock options, την κατάργηση του 8ώρου, την απουσία κάθε αναφοράς για αύξηση μισθών και συλλογικές συμβάσεις. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα ίδια είχε πει και ο Μητσοτάκης το 2019. Δεν είμαι καθόλου υπέρ του «αριστερόμετρου», αλλά τι νόημα έχει ένα κόμμα και πώς μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία όταν δεν διαφέρει από τη ΝΔ; Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε καθημερινές αποδείξεις ότι η διάκριση αριστεράς-δεξιάς είναι πάντα εκεί και φωνάζει δυνατά. Διαφωνούμε και ψηφίζουμε διαφορετικά σε όλα σχεδόν τα θέματα, από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Τι απαντάτε σε εκείνους που σας προσάπτουν ότι «αμφισβητούσατε και τον Αλέξη Τσίπρα»;

Οι διαρροές της Κουμουνδούρου είναι πράγματι διασκεδαστικές. Αναφέρονται σε κάποια άρθρα που είχα γράψει («Πρόεδρε μήπως δεν αρέσουμε;») το 2021, όταν δηλαδή ήταν φανερό ότι αν δεν γίνονταν μεγάλες ανατροπές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε τις εκλογές πανηγυρικά.

 Γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα στη διετία πάνω φαίνεται, εκτός από πρόκειται για οριακή αναμέτρηση. Προσπαθούσα να προειδοποιήσω, να επαναφέρω στη σκληρή πραγματικότητα ένα κόμμα που ήταν πεπεισμένο, ότι θα σκίσει στις εκλογές και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνωμοτούν εναντίον του.

  Είχαν πιστέψει την προπαγάνδα τους. Και αυτό στην πολιτική είναι θανάσιμο λάθος. Δυστυχώς δικαιώθηκα πλήρως, αλλά τώρα διαρρέουν ότι έφταιγα εγώ για το αποτέλεσμα! Αυτοί που δεν τολμούσαν να πουν όχι ή την αλήθεια («δεν μπορώ να δείξω αυτή τη δημοσκόπηση στον πρόεδρο») στον Αλέξη Τσίπρα, οι «επάγγελμα Τσίπρας» λένε ότι φταίω εγώ.

Πριν ανακοινώσετε τις προθέσεις σας υπήρξε κάποια επικοινωνία με τον κ. Κασσελάκη ή τους στενούς του συνεργάτες;

Προσπάθησα να κάνω γνωστή τη δυσφορία μου, αλλά δεν υπάρχει κανένα «σύστημα αποδοχής παραπόνων». Όλα είναι στον αέρα και ο πρόεδρος αποφασίζει μόνος από το Μαϊάμι. Θέτει εκτός κόμματος τους αντιπάλους παραβιάζοντας το καταστατικό, δείχνει να μην έχει καταλάβει ότι από περαστικός βρέθηκε πρόεδρος, ακριβώς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη παρακμή.

Τι απαντάτε σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι πρέπει να επιστρέψετε την έδρα σας;

Είναι αντίδραση αμηχανίας, έτσι κι αλλιώς, το Ευρωκοινοβούλιο κλείνει σε 5 μήνες. Ο πιθανός αντικαταστάτης μου δεν θα μπορούσε να βρει το γραφείο του, όχι να δουλέψει. Αλλά φυσικά η εργασία και το έργο των ευρωβουλευτών είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει. Όμως και 2 χρόνια πριν, αν είχε διαμορφωθεί η ίδια κατάσταση, πάλι δεν θα παρέδιδα την έδρα μου. 

Δεν με διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ ευρωβουλευτή, ψηφίστηκα από 200.000 ψηφοφόρους. Κατά γενική ομολογία έκανα μία επιτυχημένη θητεία και τίμησα την επιλογή τους. Παραμένω άλλωστε στη Left, την ομάδα της Αριστεράς και εδώ είναι ο κ. Κασσελάκης που πρέπει να ερωτηθεί: θα παραμείνουν οι ευρωβουλευτές του στη Left ή θα πάνε σε άλλη πολιτική ομάδα, όπως προτείνουν κορυφαία στελέχη του;

Εκτιμάτε ότι η διάσπαση πλέον στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι θέμα χρόνου; Ποιο εκτιμάτε θα είναι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ; Θα βλέπατε θετικά κάποια προσπάθεια δημιουργίας νέου κόμματος από άλλους συντρόφους σας που σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε «ατομικά είτε ομαδικά» όπως είπε ο κ. Βίτσας;

Νομίζω ναι, ότι η διάσπαση είναι αναπόφευκτη όπως και η δημιουργία ενός νέου φορέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί νέα ήττα στις ευρωεκλογές- αν φτάσει ο κ. Κασσελάκης μέχρι εκεί- και θα βαδίσει προς διάλυση. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άλλο κόμμα που θα προκύψει, αυτόματα θα έχει θετική πορεία. 

Χρειάζονται νέα πρόσωπα, γιατί πολλά παλιότερα στελέχη έχουν φθαρεί. Και κυρίως χρειάζονται νέες επεξεργασίες, πέρα από αυτές της αριστεράς του 20ου αιώνα. Πρέπει να προταθεί ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Πως θα ξεφύγουμε από την τουριστική «μονοκαλλιέργεια;» κάνει την Ελλάδα τόσο ευάλωτη; Πως θα προστατεύσουμε το περιβάλλον αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες; Το ΑΕΠ είναι μικρότερο από αυτό πριν τη χρεοκοπία του 2009. Σε λίγο θα μας ξεπεράσουν σε όλα τα θέματα, από την οικονομία μέχρι τις αναγκαίες εκσυγχρονιστικές τομές, άλλες χώρες των Βαλκανίων που ξεκίνησαν πολύ πίσω από μας. Δυστυχώς, ελάχιστοι συζητούν για όλα αυτά.

Στις επικείμενες ευρωεκλογές θα είστε υποψήφιος κι αν ναι, με ποιο φορέα;

Είμαστε η μοναδική χώρα της ΕΕ, όπου το εκλογικό σύστημα δεν έχει αποσαφηνιστεί. Και αυτό γιατί, με την αξιωματική αντιπολίτευση απούσα, ο κ. Μητσοτάκης κάνει ότι θέλει. Περιμένει έτσι να δει αν τον συμφέρει να διατηρήσει τον ισχύοντα νόμο ή να σπάσει τη χώρα σε μικρότερες περιφέρειες. Περιμένω λοιπόν πριν αποφασίσω. Σε κάθε περίπτωση, έχω τόσα πράγματα να κάνω: έχω στα σκαριά 3 ντοκιμαντέρ, θέλω να γράψω βιβλία κλπ. Το παν στη ζωή, είναι να έχεις plan B.

Πολλοί ζητούν από τον προκάτοχο του κ. Κασσελάκη, τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση για την εσωκομματική κρίση που έχει δημιουργηθεί. Πρέπει;

Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του. Γιατί ότι και να πει πιθανότατα θα παρεξηγηθεί από τους μεν ή τους δε. Άλλωστε είναι τόσο βαθιά η κρίση, ώστε δεν νομίζω ότι πλέον μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28-29.10.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.