ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Στέρεψαν» τα σιντριβάνια της Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Λαζόπουλος31 Ιουλίου 2020

Στεγνά «δεσπόζουν» τα σιντριβάνια στις αναπλασθείσες πλατείες Χρηματιστηρίου και Εμπορίου στο ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλουν στη «ΜτΚ» καταστηματάρχες της περιοχής.

Η Μαρία Κουρουκλίδου, επιχειρηματίας επί της οδού Φράγκων, υποστηρίζει ότι τα σιντριβάνια-πίδακες τόσο στην οδό Συγγρού, όσο και στην πλατεία Χρηματιστηρίου δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια. Μάλιστα, όποτε αυτά λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια, περιστασιακά για κάποιες ώρες, παρατηρήθηκε το φαινόμενο τα ύδατα να καταλήγουν στον δρόμο, λόγω κακοτεχνίας στην κλίση του πλακόστρωτου επί της πλατείας, όπως τονίζει η ίδια. Υπογραμμίζει, δε, πως διάφορα καταστήματα πλημμυρίζουν, λόγω κακοτεχνιών, όταν παρατηρείται καταιγίδα. Ακόμη, η κ. Κουρουκλίδου καταγγέλλει προβλήματα και κακοτεχνίες συνολικά στο έργο και θυμάται μία δικηγόρο η οποία πριν από χρόνια έπεσε και χτύπησε στο πλακόστρωτο, εξαιτίας σπασμένων πλακών και τότε μήνυσε το δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, έμπορος στην οδό Συγγρού, σημειώνει πως τελευταία φορά που είδε τους πίδακες-σιντριβάνια να λειτουργούν ήταν το 2019, αλλά μόνο για κάποιες ημέρες.

Κατά την άποψή του «το σχεδιαστικό πρόβλημα είναι το πρώτο. Έγινε κατά τέτοιο τρόπο που στην ουσία δεν απαγορεύει τη διέλευση δικύκλων» με αποτέλεσμα «να υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση των σιντριβανιών που καταστρέφονται από τις διελεύσεις», όπως τα σπασμένα επιδαπέδια προβολάκια και της «όλης κατασκευής και φυσικά είναι πολύ επίπονη και επίμοχθη η συντήρησή τους» συνεχίζει ο ίδιος. Ειδικότερα, η ανάπλαση σχεδιάστηκε «σαν να μην υπάρχει κυκλοφορία και δραστηριότητα», εκτιμά ο κ. Βλαχογιάννης και ισχυρίζεται ότι τα μείζονα προβλήματα «έχουν να κάνουν με τις στροφές που πρέπει να παίρνουν τα βαριά οχήματα. Ένα μεγάλο φορτηγό για να κάνει μία στροφή, κινδυνεύει να μπει μέσα στο κατάστημα, ή πρέπει να κάνει ελιγμούς».

Ο ίδιος παραδέχεται ότι κάποιες φορές επαγγελματίες κόβουν τα μεταλλικά κολονάκια για να πραγματοποιήσουν εργασίες στα καταστήματά τους, ή για να χωρέσουν διερχόμενα βαριά οχήματα, ωστόσο αυτό είναι «παρεπόμενο του κακού σχεδιασμού», σπεύδει να συμπληρώσει.

Ερωτηθείς εάν βλέπει συνεργεία του δήμου, ή εργολάβου να επισκευάζουν τις ζημιές στην περιοχή, απαντά πως «έβλεπα ανθρώπους από τον δήμο να έρχονται, για να κάνουν όποιες κινήσεις έπρεπε στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου συνεχώς στα τρία προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος δεν έκαναν. Θεωρώ είναι δικαιολογημένο που δεν το κάνουν, γιατί αυτό το πράγμα έχει φθαρεί τόσο πολύ». Πλέον «πρέπει να γίνει ριζική αναδιάταξη του σχεδιασμού. Πρέπει να λάβει υπ’ όψιν ότι εδώ γίνεται παράνομη διέλευση οχημάτων, κυρίως δικύκλων, και πρέπει να υπάρξει φραγή στις εισόδους, κυρίως στην οδό Συγγρού», θεωρεί ο κ. Βλαχογιάννης.

Ο Πέτρος Πάνος, μπαρτέντερ σε καφετέρια στην πλατεία Χρηματιστηρίου, λέει πως έχει να δει «τουλάχιστον τρία χρόνια να λειτουργούν» οι πίδακες. «Οι ανεμιστήρες δουλεύουν μόνο και μόνιμο πρόβλημα υπάρχει με την καταπακτή» μπροστά στην πλατεία, η οποία καταστρέφεται από τα παρανόμως διερχόμενα οχήματα, σύμφωνα με τον ίδιο. «Υπάρχουν φθορές αλλά το οδόστρωμα το έχουν φτιάξει. Τις προσέχουν τις πλάκες και το οδόστρωμα», συμπληρώνει ο κ. Πάνος.

Το σιντριβάνι στην πλατεία Χρηματιστηρίου λειτουργούσε το 2016, αλλά έπειτα «αν ξαναδούλεψε λίγο ήταν τον χειμώνα με τα χιόνια. Είχαμε σιντριβάνι να δροσιζόμαστε» λέει δηκτικά στη «ΜτΚ» η κ. Βάσω, καταστηματάρχης με είδη ψιλικών πέριξ της πλατείας Χρηματιστηρίου. Μάλιστα κάθε φορά που λειτουργούσαν «άμα στεκόμασταν εδώ πέρα με έκανε και μπάνιο αν είχε αέρα», σημειώνει η ίδια, κατακρίνοντας την κακή κλίση στο πλακόστρωτο του σιντριβανιού. Επιπλέον, «έχουνε κλείσει όλα τα φρεάτια που υπήρχαν. Τότε με την ανάπλαση. Όταν βρέχει, πλημμυρίζουν τα μαγαζιά. Όλα τα νερά μπαίνουν μέσα», συνεχίζει η ίδια, δείχνοντας καταστήματα επί της Φράγκων και της Β. Ουγκό.

Ο Νίκος Χρηστίδης, έμπορος στη Φράγκων, επισημαίνει πως «από την αρχή έχει γίνει κακή κλίση με συνέπεια πάρα πολύς κόσμος να έχει γλιστρήσει και πέσει. Δημιουργείται μια γλίτσα από τα νερά» στο σιντριβάνι στην πλατεία Χρηματιστηρίου.

«Σαν πλατεία δεν είμαι ευχαριστημένος. Θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερο πράσινο και να γίνουν πιο ωφέλιμα έργα», παρατηρεί ο κ. Χρηστίδης.

Σχετικά με το «αίνιγμα» της λειτουργίας των σιντριβανιών, αναφέρει πως φέτος δεν λειτούργησαν καθόλου, ενώ πέρσι μόνο περιστασιακά. Επιπλέον, «το οδόστρωμα με τους κύβους είναι κακής ποιότητας, συνέχεια σπάνε, δημιουργούνται λακκούβες», ενώ τα κολονάκια πολλές φορές τα ξηλώνουν ορισμένοι καταστηματάρχες, παρατηρεί ο κ. Χρηστίδης.

«Πρέπει κάτι να γίνει γενικότερα να μπορεί ο κόσμος να κατεβαίνει στο κέντρο. Οι πελάτες δυσκολεύονται πάρα πολύ. Φοβούνται και τη δημοτική αστυνομία. Κάπου πρέπει και να υπάρχει μία ελευθερία. Είναι ιστορικό κέντρο εδώ και η κίνηση είναι πολύ αυξημένη», τονίζει.

Σπασμένο κράσπεδο επί της Φράγκων.

«Αφυδατωμένα» σε όλο τον δήμο

Χωρίς ίχνος νερού παραμένουν και τα δεκάδες σιντριβάνια που είναι εγκατεστημένα γενικώς στο δήμο Θεσσαλονίκης, παραδέχεται στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης. «Δεν είναι κάτι το οποίο χάλασε σήμερα και πάμε να το φτιάξουμε αύριο. Αυτά έχουνε να λειτουργήσουν τέσσερα χρόνια. Δεν λειτουργεί κανένα σιντριβάνι», λόγω μηδενικής συντήρησης, όπως εξηγεί.

Λύση προβλέπεται από το φθινόπωρο, καθώς αναμένεται η ενεργοποίηση σύμβασης με εργολάβο, ο οποίος θα αναλάβει την πλήρη επισκευή των σιντριβανιών σε ολόκληρο τον δήμο και έπειτα τη συντήρησή τους, σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη. Μέσα σε δύο μήνες, το πολύ, θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, η οποία πλέον βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να λάβει την απαραίτητη έγκριση, ισχυρίζεται ο ίδιος και υπενθυμίζει ότι οι όροι του εν λόγω διαγωνισμού ορίστηκαν το 2018, επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη, αλλά δεν τελεσφόρησε διότι «ήταν δύο χρόνια στα δικαστήρια και το λύσαμε τώρα».

«Η εργολαβία θα έχει διάρκεια για δύο χρόνια» και θα κοστίσει 400.000 ευρώ ενημερώνει ο κ. Κυριζίδης και αποκαλύπτει ότι ο δήμος αδυνατεί να τα συντηρήσει μόνος του, λόγω υποστελέχωσης. «Έναν υδραυλικό έχω, ο οποίος συμπλήρωσε χρόνια και βγαίνει σύνταξη τώρα. Δεν μπορώ να κάνω προσλήψεις. Και να πάρω, θα πρέπει να πάρω 10», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων.

Από τον Σεπτέμβριο «δεν θα έχουμε δικαιολογία. Θα πρέπει να το φτιάχνουμε σε δυο-τρεις μέρες», καταλήγει για τα σιντριβάνια ο κ. Κυριζίδης.

Αναφορικά με την επισκευή των ζημιών που παρατηρούνται σε πλακόστρωτα, δρόμους και πεζοδρόμια πλατειών και δημόσιων χώρων, διαβεβαιώνει ότι υπάρχει εργολαβία σε εξέλιξη, η οποία αφορά συνολικά τον δημόσιο χώρο.

Σπασμένες πλάκες στην Ερμού πέριξ της πλατείας Χρηματιστηρίου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26 Ιουλίου 2020
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.