Μια πολύ σημαντική στιγμή για τη Λάρισα και το Θεσσαλικό Θέατρο αποτελεί η συνάντηση του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, ακριβώς γιατί τοποθετεί τη Λάρισα στο Δίκτυο των χώρων που έχουν ενεργά Αρχαία Θέατρα και συνεισφέρουν στην έρευνα του Αρχαίου Δράματος.
Η φετινή Συνάντηση, που πραγματοποιείται την περίοδο 11-17 Ιουνίου 2023 στο πλαίσιο της ειδικής Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, υποδέχεται για δεύτερη χρονιά – προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του πιο φημισμένου Τμήματος Θεάτρου της Βρετανίας, του Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, εμβαθύνοντας τη σχέση αυτή που ξεκίνησε πέρσι.
Η Λάρισα, μια πόλη με δυο Αρχαία Θέατρα στον ιστό της, μπορεί να παίξει έναν ξεχωριστό ρόλο στην καλλιέργεια πολλαπλών προοπτικών πάνω στο πεδίο του αρχαίου δράματος. Το Θεσσαλικό Θέατρο μέσα από το Διεθνές Δίκτυο εγκαθιδρύει μια μονιμότερη διαδικασία διάχυσης του Αρχαίου Δράματος εκτός των συνόρων της χώρας.
Το θέμα της καλλιτεχνικής διαμονής (residency) του Ιουνίου 2023 έχει θέμα: Στοιχείo της Φύσης/Θηλυκότητα και ιδιαίτερα εκείνα τα στοιχεία της φύσης που υπερβαίνουν τη χρονική διάρκεια της ανθρώπινης ζωής και θα διερευνηθούν ζητήματα που άπτονται της οικολογική δραματουργίας, των έμφυλων στερεοτύπων, του χρόνου και της προβληματικής σχέσης με το φυσικό περιβάλλον. Στόχος της Συνάντησης εφέτος, είναι η δημιουργία ενός σώματος κειμένων που αποκρυσταλλώνουν τη βιωματική θεατρική εργασία των φοιτητών στον ανοιχτό χώρο.
Η πρώτη μέρα της Συνάντησης του Δικτύου – όπου θα πραγματοποιηθεί το masterclass της Λυδίας Κονιόρδου θα γίνει στην Ελευσίνα, με την ευκαιρία της Ελευσίνας -Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Εν συνεχεία οι δράσεις του Δικτύου θα γίνουν στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, στο Θέατρο «Κώστας Τσιάνος» καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο του Πυθίου.
Κεντρικοί καθοδηγητές σε αυτές τις συναντήσεις, είναι η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου, ο σκηνοθέτης Κωσταντίνος Ντέλλας, ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης, οι εικαστικοί καλλιτέχνες Κώστας Σαχπάζης και Αλέξιος Παπαζαχαρίας οι σκηνοθέτες Κυριακή Σπανού και Αλέξανδρος Νικόλαος Μπαλαμώτης. Από το Royal Holloway, καθοδηγητές είναι τα μέλη του διδακτικού προσωπικού Dr. Will Shuller, Dr. David Bullen, Dr. Jen Parker-Starbuck, και Dr. Maria Estrada Fuentes.
Η εργασία των φοιτητών θα παρουσιαστεί το Σάββατο 17 Ιουνίου στο Β’ Αρχαίο Θέατρο (με ελεύθερη είσοδο) στο πλαίσιο του Δικτύου.
Η ολοκλήρωση της Συνάντησης του Διεθνούς Δικτύου το Σάββατο 17 Ιουνίου θα γίνει με την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου Μήδειας Μπούρκα του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού με τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο (Σκηνικό: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη – Κοστούμι: Μάρθα Φωκά – Μουσική: Αλέξανδρος Τσιωνάς) Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας στις 9.00μ.μ (μετά την παρουσίαση της εργασίας των φοιτητών).
«Μήδειας Μπούρκα»
Το Θεσσαλικό Θέατρο εντάσσει μέσα στο ειδικό πρόγραμμα του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, την παράσταση Μήδειας Μπούρκα του Ανδρέα Φλουράκη, που θα παιχτεί και σε αρχαιολογικούς χώρους του νομού Λάρισας, ένα θεσμός που συνεχίζεται για τρίτη χρονιά. Πρεμιέρα στο Β΄Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 9.00 μ.μ.
Γιατί επανερχόμαστε στους Ελληνικούς μύθους, γιατί επανερχόμαστε στο δραματικό πρόσωπο της Μήδειας και «προσθέτουμε» μια μπούρκα? Τί σημαίνει για μια γυναίκα με διαφορετική καταγωγή, πολιτισμό, και θρησκεία, να απαιτούν από αυτήν να εγκαταλείψει την ταυτότητά της για να μην ξεχωρίζει από τις άλλες γυναίκες του Δυτικού κόσμου; Τί είναι αυτή η «αναπόδραστη» πίεση για ομογενοποίηση των πάντων? Όπως λέει το κείμενο «…το δέρμα είναι η μπούρκα», και μας μεταφέρει στο υπαρξιακό ερώτημα, αν μπορεί κανείς ν΄ αλλάξει τη μοίρα του και να προχωρήσει σε αυτό που επιλέγει!
Η παράσταση χτίζεται γύρω από την ιδέα των συνεχών μεταμορφώσεων που μετέρχεται το γυναικείο πρόσωπο για να επιβιώσει σε ένα πατριαρχικό και ξένο κόσμο. Παρακολουθεί το πρόσωπο της Μήδειας από την «αντρική της ανατροφή» από τον πατέρα της έως την εγκατάλειψή της από τον άντρα της σε μια ξένη χώρα και εστιάζει στην ευαλωτότητά της σε έναν κόσμο που αν και την περιφρονεί, θέλει και να την αλλάξει. Για να επιβιώσει με τον τρόπο που θέλει, χρησιμοποιεί τη βία και το φόνο που διδάχθηκε αλλά, σε μια μεγάλη χειρονομία αυτογνωσίας αρνείται να «επιβεβαιώσει» το όνομά της και να σκοτώσει τα παιδιά της. Φιλοδοξεί να έιναι η πρώτη Μήδεια που αφήνει τα παιδιά της μόνα τους στους κινδύνου της ζωής. Μπορεί να είναι μια δολοφόνος, δημιούργημα μιας πατριαρχικής κοινωνίας, αλλά είναι αποφασισμένη να «σώσει» το μέλλον που η ίδια γέννησε.
Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία: Κυριακή Δ. Σπανού
Σκηνικό/Φως: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Κοστούμι: Μάρθα Φωκά
Μουσική: Αλέξανδρος Τσιωνάς
Στο ρόλο της Μήδειας η ΜΑΡΣΕΛΑ ΛΕΝΑ
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Καράκης – Στράτος Φράγκου
Κατασκευή κοστουμιού: Νικολέτα Καίση
Υπεύθυνος Παραγωγής -Ήχος: Νίκος Γεωργάκης
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες 2410533417 (10.00-13.00 και 18.00-21.00)