Στη μάχη της καθημερινότητας και του «καλαθιού του νοικοκυριού» μπαίνει αυτές τις ημέρες για τα καλά η κυβέρνηση, με στόχο την όσο γίνεται καλύτερη αντιμετώπιση του πληθωρισμού, που αποτελεί σήμερα το σοβαρότερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Eurostat ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε τον Οκτώβριο στο νέο ιστορικό υψηλό του 10,7%.
Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν είναι λύση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, αλλά ένα ακόμη εργαλείο που προστίθεται στα όσα ήδη εφαρμόζονται για τη συγκράτηση των τιμών σε μία σειρά από προϊόντα, που θεωρούνται απολύτως απαραίτητα για το κάθε νοικοκυριό.
Και βέβαια δεν είναι το μόνο μέτρο που λαμβάνεται για την ανακούφιση των πολιτών και ιδίως των πιο ευάλωτων.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους στόχους που τίθενται με το «καλάθι του νοικοκυριού» αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της κοινωνίας και επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται λύσεις με «ένα νόμο και ένα άρθρο».
Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση πληθωρισμού τα τελευταία 50 χρόνια. «Αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και απέναντι σε αυτό δρομολογούμε μία σειρά από δράσεις ώστε να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.
Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα μόνο εργαλείο, το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε όσο γίνεται τις τιμές. Θεωρώ ότι η πρώτη ανταπόκριση στο μέτρο ήταν θετική και εκτιμώ ότι θα συνεισφέρει και αυτό -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- στη σχετική συγκράτηση της αύξησης των τιμών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές έχουν δαπανηθεί ήδη παραπάνω από 7 δισ. ευρώ εντός του 2022 προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται στο φυσικό αέριο και έχουν γίνει στα καύσιμα. Παράλληλα υπενθυμίζουν τη μείωση της φορολογίας, η οποία αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής της μαζί με το έκτακτο βοήθημα, το οποίο θα δοθεί σε παραπάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες τα Χριστούγεννα και τις αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 7,5% και θα αρχίσουν να δίνονται από 1η Ιανουαρίου του 2023.
Στην κυβέρνηση οι εκτιμήσεις από την πρώτη μέρα εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού» είναι θετικές, καθώς διαπιστώθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις χαμηλότερες τιμές. Παράλληλα όπου χρειαστεί θα υπάρξουν επιμέρους ρυθμίσεις και πρόσθετες παρεμβάσεις, έτσι ώστε οι τιμές είτε να είναι σταθερές, είτε να έχουν μια μικρότερη αύξηση.
Ανάμεσα στα άλλα θα υπάρξει συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους της βιομηχανίας προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα ενεργότερης συμβολής του κλάδου στην προσπάθεια που καταβάλλεται με «το καλάθι του νοικοκυριού».
Σημειώνεται ότι 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» έχουν αναρτήσει τους τιμοκαταλόγους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και οι καταναλωτές έχουν έτσι τη δυνατότητα να αναζητήσουν τα προϊόντα που εντάσσονται στην πρωτοβουλία ανά αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Επισημαίνεται ότι όσα σούπερ μάρκετ συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» υποχρεούνται να περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα προϊόν από τις 51 προβλεπόμενες κατηγορίες, ενώ μπορούν να προσθέτουν ακόμη περισσότερα.
Μπορούν δηλαδή να έχουν προϊόντα πέραν των 51 που προβλέπονται, αλλά δεν δύνανται να έχουν λιγότερα. Υποχρεούνται παράλληλα να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία και την τιμή τους με κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως με ειδική σήμανση επί των προϊόντων ή του χώρου πώλησής τους.
Οι τιμές που ανακοινώθηκαν στο ξεκίνημα του νέου μέτρου θα ισχύουν μέχρι και Τετάρτη, καθώς κάθε Τετάρτη μπορεί να αλλάζει η σύνθεση του «καλαθιού του νοικοκυριού».
Η ανεργία
Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση βλέπουν με ικανοποίηση τη μείωση της ανεργίας στο 11,8% από 17,4% που ήταν όταν ανέλαβε η ΝΔ, μια μείωση που αποτελούσε έναν βασικό στόχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις η ασκούμενη πολιτική κράτησε όρθια την κοινωνία και οδηγεί σε ισχυρή ανάπτυξη την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας που οδηγούν σε μείωση της ανεργίας. Ήδη -όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ- η ανεργία τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 11,8% έναντι 13,3% τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και 17,4%, που την άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019. Και όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αυτό συνέβη εν μέσω δύο κρίσεων, του κορονοϊού και της ενέργειας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι απασχολούμενοι στη χώρα μας ανήλθαν σε 4.149.663 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 83.545 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 (+2,1%) και κατά 43.487 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 (+1,1%). Οι άνεργοι ανήλθαν σε 556.324 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 65.121 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021 (-10,5%) και κατά 8.449 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 (-1,5%).
Περιοδείες παντού
Στα εξωτερικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες του στο εξωτερικό ενισχύοντας το προφίλ της χώρας. Αυτή την εβδομάδα επισκέφτηκε τη Λιθουανία και την Εσθονία, στη συνέχεια συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ αυτήν την εβδομάδα θα επισκεφτεί την Αίγυπτο.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή -γεγονός που όπως είπε αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους- στη στήριξη των γειτονικών χωρών στην ενεργειακή τους μετάβαση, καθώς και στις επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα τόσο στις ΑΠΕ όσο και σε υποδομές που την καθιστούν ενεργειακό κόμβο.
Ενδιαφέρον πάντως είχε και η απάντηση που έδωσε αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός σχετικά με τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, υπογραμμίζοντας αφενός τους λόγους εσωτερικής πολιτικής που τις προκαλούν και αφετέρου την άρνησή του να μπει σε ανταγωνισμό δηλώσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «αν απαντούσα στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που προκαλούν την Ελλάδα στα λόγια δεν θα έκανα άλλη δουλειά».
Πρόσθεσε δε ότι προτιμά να συζητά για τα ζητήματα τα οποία αφορούν περισσότερο στην ελληνική οικονομία και τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας. «Αν και η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό, ίσως θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλους τομείς και σε άλλη θεματολογία», κατέληξε με νόημα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.11.2022