ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη μάχη των υπογραφών οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΚΙΝΑΛ

Βαγγέλης Στολάκης10 Οκτωβρίου 2021

Στο… κυνήγι των υπογραφών έχουν ριχτεί οι τέσσερις υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και οι στενοί τους συνεργάτες, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος την περασμένη Κυριακή, με βασικό θέμα αντιπαράθεσης το μητρώο του κόμματος και το ποιοι έχουν δικαίωμα να υπογράψουν υπέρ της στήριξης μιας εκ των τεσσάρων υποψηφιοτήτων. Όλα όσα διαδραματίστηκαν πριν από μια εβδομάδα, όπου λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια στελέχη-μέλη της επιτροπής που υποστηρίζουν συγκεκριμένες υποψηφιότητες, προμηνύουν όσα θα ακολουθήσουν στο δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου, με την ενότητα εντός Χαριλάου Τρικούπη να αναδεικνύεται σε δύσκολη εξίσωση και τις σχέσεις μεταξύ των Φώφης Γεννηματά, Ανδρέα Λοβέρδου, Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Καστανίδη και κυρίως των… ανθρώπων των υποψηφίων προέδρων να είναι οριακές και εύθραυστες.

Το βασικό σημείο αντιπαράθεσης στην πολυσυζητημένη και πολυαναμενόμενη για το εσωκομματικό ακροατήριο συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία επικύρωσε τις εισηγήσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του κόμματος για τον χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας ήταν εκείνο που αφορούσε τις υπογραφές στήριξης κάθε υποψηφιότητας και οι οποίες θα συνοδεύουν την επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας στην ΕΔΕΚΑΠ την 15η Οκτωβρίου 2021. Βάσει καταστατικού ΚΙΝΑΛ για να ανακηρυχθεί κάποιος υποψήφιος πρέπει να καταθέσει είτε 5.000 υπογραφές μελών και φίλων του κόμματος που είναι καταγεγραμμένοι στο Μητρώο του κόμματος, είτε το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή 45 υπογραφές. Υπήρξαν διαφωνίες ως προς την εισήγηση της ΕΔΕΚΑΠ. Την «σολομώντεια» λύση που επικυρώθηκε ύστερα από σχετική ψηφοφορία του σώματος την έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο στενός συνεργάτης της προέδρου, Χρήστος Πρωτόπαππας. Αποφασίστηκε να αλλάξει η εισήγηση της ΕΔΕΚΑΠ και να γίνονται δεκτές οι υπογραφές όλων όσοι είναι ήδη μέλη στο μητρώο αλλά και όσων εγγραφούν μέχρι 15 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Οι εντυπώσεις και ο έλεγχος

Η επόμενη ημερομηνία «σταθμός» ενόψει των εσωκομματικών καλπών είναι όπως αναφέρθηκε η 15η Οκτωβρίου, οπότε και θα γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός υπογραφών στήριξης που θα καταθέσει στην ΕΔΕΚΑΠ ο κάθε υποψήφιος. Τα τέσσερα λοιπόν επιτελεία επιδίδονται αυτή την περίοδο σε ένα κυνήγι υπογραφών με βασικό σκοπό, να κερδηθούν οι εντυπώσεις μετά την ένταση που σημειώθηκε. Συγκεντρώνουν υπογραφές μάλιστα, ηλεκτρονικά αλλά και με χορηγούμενες καταχωρήσεις στα social media.

Η διαδικασία πιστοποίησης των υπογραφών, μία διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη, αναμένεται να κρατήσει δύο με τρεις ημέρες, ενώ ο έλεγχος των στοιχείων εκείνων που υποστηρίζουν κάποια υποψηφιότητα θα γίνει με ειδικά φίλτρα και πληροφοριακά συστήματα, χρήση του μητρώου στελεχών και φίλων, του εθνικού εκλογικού καταλόγου κ.ά.

Το διακύβευμα των εκλογών

Η «ΜτΚ» συνομίλησε με πρώην και νυν γραμματείς νομαρχιακών οργανώσεων ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη θέση τους για το διακύβευμα της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας. Όπως λέει ο νυν γραμματέας ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην γραμματέας ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, Νίκος Κριθαρίδης το διακύβευμα της εκλογικής διαδικασίας είναι «η ενότητα και η πολιτική ανάπτυξη. Να αποδεχτούν την επόμενη ημέρα όλοι το αποτέλεσμα και να αποκτήσει το κόμμα πρόγραμμα και προοπτική κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης» λέει. Ο Κώστας Μαλέλης ισχυρίζεται πως το διακύβευμα της κάλπης είναι «η ταυτότητα του κόμματος. Είναι το DNA μας και το αν θα διατηρήσουμε τις αρχές και τις αξίες μας όπως αποτυπώνονται στο κείμενο της 3ης του Σεπτέμβρη που πρέπει να ξαναδιαβαστεί με σύγχρονους όρους». «Ζητούμενο είναι η αναγέννηση του χώρου. Όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα της κάλπης και ενωμένοι να προχωρήσουμε» υποστηρίζει ο Χρήστος Βάρδας, πρώην γραμματέας ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης. «Το ΠΑΣΟΚ, το κίνημα που επί των ημερών του η πατρίδα μας ήταν τιμονιέρης στα Βαλκάνια, δεν μπορεί να πανηγυρίζει για μονοψήφια ποσοστά. Με νέο-άφθαρτο ηγέτη, με συλλογικές-δημοκρατικές διαδικασίες και ύστερα από διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς η παράταξη πρέπει να είναι πολύ σύντομα έτοιμη να διατυπώσει αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση και να δείξει ότι έχει απαλλαγεί οριστικά από προσωπικές στρατηγικές ιδιοτέλειας» αναφέρει ο Χρήστος Παπαδούλης. «Είναι η ώρα η παράταξη του δημοκρατικού σοσιαλισμού να ξαναβρεί τον ρόλο που της αρμόζει. Να ασκήσει το καθήκον της που πηγάζει από την δημοκρατική διαχρονική πορεία της και με καθαρό μήνυμα να θέσει τα ζητήματα που προκύπτουν στην εποχή της Δ’ βιομηχανικής επανάστασης και αφορούν τους νέους μη προνομιούχους. Για να γίνει αυτό πρέπει η παράταξη να ξαναγεννηθεί. Να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ξαναγίνει μεγάλη» υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο Χρόνης Μακρίδης. «Επί της ουσίας, και μακάρι να διαψευστώ δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή αν δε φτιαχτεί ένας νέος ενιαίος πολιτικός φορέας στα πρότυπα του SPD. Είναι αναγκαία η δημιουργία ενός σοβαρού θεσμικού κόμματος με αρχή, μέση και τέλος. Αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να βρει ξανά η παράταξη την πολιτική της ταυτότητα» τονίζει ο Χρήστος Παπαστεργίου. «Με ενότητα και συνεργασία, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα οικοδομήσουμε ένα νέο όραμα για την χώρα, που θα θέτει σε πρώτο πλάνο τη βιώσιμη ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση, τη μείωση των ανισοτήτων και την προστασία της εργασίας, της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών» λέει ο Γιάννης Κυανίδης, γραμματέας ΚΙΝΑΛ Β’ Θεσσαλονίκης.

Τι στηρίζουν οι Θεσσαλονικείς

Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, πάντως, οι στηρίξεις συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων ξεκίνησαν. Την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη στηρίζουν μεταξύ άλλων οι: Αντώνης Σαουλίδης, Πέτρος Λεκάκης, Κυριάκος Μερελής, Νίκος Σδούγγος, Αλέξανδρος Παπουτσής, Χρήστος Παπαδούλης, Γιάννης Πιτσιώρας, Μελίνα Βερβερίδου, Λευτέρης Πατάβρας, Πένυ Δαλαμπούρα, Νικήτας Φραγκισκάκης, Θανάσης Γκλαβίνας, Αλέξανδρος Παπουτσής, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης κ.ά. Την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη συντονίζουν ο γιατρός Γιώργος Τρελλόπουλος και η Μαρία Παπαγεωργίου. Στο πλευρό της νυν προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο νυν πρόεδρος ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης, ο εκπαιδευτικός Κώστας Ανθόπουλος, ο Μάριος Πετράς, η Δήμητρα Φαντίδου κ.ά. Ο Χάρης Καστανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες έχει στο πλευρό του τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Ανέστη Τελίδη, τον Λούη Κουρτίδη, τον Χάρη Κουρίδη και την Χρύσα Αράπογλου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό και του δήλωσε πως θα τον στηρίξει. Τέλος, στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκεται η Έλενα Τριανταφυλλίδου, η Εύα Καϊλή, ο Θανάσης Ακριβόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης Γρηγόρης Χατζησάββας κ.ά.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Οκτωβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.