ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη μάχη των αυτοδιοικητικών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νίκος Οικονόμου01 Οκτωβρίου 2023

Στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών ρίχνεται για τα καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ πλέον έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για την πρώτη Κυριακή που θα στηθούν κάλπες. Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να αποτελεί το ισχυρό χαρτί της ΝΔ και έτσι το προεκλογικό πρόγραμμα των τελευταίων ημερών περιλαμβάνει ένας αρκετό πυκνό πρόγραμμα περιοδειών που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις περιοχές όπου υπάρχει ντέρμπι, η έκβαση της μάχης είναι αμφίρροπη και χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυσης των «γαλάζιων» υποψηφίων.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει τη Δευτέρα στην Κόρινθο για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού, όπου σε μία ιδιαίτερα παραδοσιακή περιφέρεια η ΝΔ δίνει σκληρή μάχη για να κερδίσει. 

Κόντρα στον Πέτρο Τατούλη αλλά κόντρα και σε ενδονεοδημοκρατικές διαφοροποιήσεις που προέρχονται από τον απερχόμενο περιφερειάρχη Πέτρο Νίκα, αλλά και τον Κώστα Βλάση που στο παρελθόν διεκδίκησε χωρίς επιτυχία να είναι αυτός ο εκλεκτός της ΝΔ. Νωρίτερα το πρωί της ίδιας ημέρας ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στον Βύρωνα για να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά στην προσπάθεια που γίνεται για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Έπονται την Τετάρτη δύο περιοδείες στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Στη δυτική Μακεδονία η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν ρίξει όλες τους τις δυνάμεις για τη στήριξη της υποψηφιότητας του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την αντάρτικη υποψηφιότητα του Γιώργου Αμανατίδη. 

Και εδώ γίνεται ένα ντέρμπι το οποίο στη ΝΔ θέλουν να κερδίσουν. Στη Θεσσαλονίκη τέλος υπάρχει το στοίχημα της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Ζέρβα, τον οποίο ο πρωθυπουργός στην τελική ευθεία των εκλογών στηρίζει με την προσωπική του παρουσία στην πόλη.

Χαμόγελα για τις δημοσκοπήσεις

Όλα αυτά ενώ στη ΝΔ τα χαμόγελα είναι αρκετά πλατιά με αφορμή τις τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας (Alco, Pulse και Metron Analysis) και οι οποίες επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό, ενώ καταγράφουν μικρά οφέλη στον απόηχο της ανάληψης της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Και οι τρεις πανελλαδικές έρευνες κοινής γνώμης (οι δύο διεξήχθησαν μετά την εκλογή Κασσελάκη στο τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η τρίτη λίγο πριν και αμέσως μετά τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ) έχουν κάποια κοινά συμπεράσματα:

Ότι η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ αντέχει παρά τις πρωτοφανείς κρίσεις που αντιμετώπισαν στο πρώτο τρίμηνο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας.

Τόσο ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνεχίζει να είναι πρώτος σε δημοφιλία πολιτικός αρχηγός, όσο και η κυβέρνηση, που διατηρεί την υπεροχή της, καταδεικνύουν ότι το πολιτικό σκηνικό παραμένει κατά το μάλλον ίδιο με εκείνο των εθνικών εκλογών. Δηλαδή, η κυβέρνηση ΝΔ και ο Μητσοτάκης προς το παρόν δεν έχουν αντίπαλο. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει υποστεί φθορά, κάτι που φαίνεται από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του κόσμου σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Daniel από τον κρατικό μηχανισμό.
Επίσης από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το σκηνικό δεν αλλάζει, καθώς δεν διαφαίνεται εναλλακτική πρόταση. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (Pulse) παρότι εκφράζουν παράπονα για την κυβέρνηση ζητούν να προσπαθήσει περισσότερο.
Το δεύτερο συμπέρασμα έχει να κάνει με τον τρόπο που η κοινή γνώμη αντιμετώπισε την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις έρευνες τα δημοσκοπικά οφέλη είναι πολύ μικρά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είτε χάνει ποσοστά είτε ανεβαίνει κατά 1,5-2 μονάδες.

Το τρίτο συμπέρασμα έχει να κάνει με τη γενική εκτίμηση που υπάρχει ότι σχεδόν 6 στους 10 (ακόμη και στους ψηφοφόρους του κόμματος) πιστεύουν ότι η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, καθώς και ότι η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι χειρότερη με Κασσελάκη (Alco).

Τέλος η εικόνα του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αδύναμη. Αν και φρεσκοεκλεγμένος κατατάσσεται πέμπτος σε δημοφιλία, πίσω και από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (Metron Αnalysis) και τρίτος (Pulse) είναι ενδεικτικό. Εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν εξελέγη αρχηγός της ΝΔ το 2016 είχε 58% δημοτικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας (το 2008) ήταν στο 65%, ο Νίκος Ανδρουλάκης (Δεκέμβριος 2021) συγκέντρωνε 55% θετικές γνώμες, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης είναι μόλις στο 31%.

Μεταναστευτικό

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός αναζητά μαζί με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου -που συναντήθηκαν την Παρασκευή στη Μάλτα- κοινή συνισταμένη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Σε μία συγκυρία κατά την οποία η αύξηση των ροών έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη για την αποφυγή μίας νέας μεταναστευτικής κρίσης και την στιγμή που η Ιταλία έχει ήδη βρεθεί στο «κόκκινο» όσον αφορά τις αφίξεις, ενώ πίεση δέχεται και η Ελλάδα, το θέμα απασχολεί έντονα την κυβέρνηση αλλά και όλη την Ευρώπη. 

Το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται εν μέσω των διαπραγματεύσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Κομισιόν για αναπροσαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας του 2016, ενώ Αθήνα και Άγκυρα σχεδιάζουν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον έλεγχο των ροών από τα τουρκικά παράλια είναι ενδεικτικό.

Η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες για νομιμοποίηση μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά, ενώ θα επιμείνει στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων, κάτι που «αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης», όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στη Θεσσαλονίκη. 

Σταθερή γραμμή της Ελλάδας είναι η ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες για τις επιστροφές και η πάταξη των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, κάτι που φωτογραφίζει την Τουρκία. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα διεκδικεί από τις Βρυξέλλες μεγαλύτερη στήριξη ως χώρα πρώτης γραμμής και αναζητά συμμάχους καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Μάλτας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίουπου θα γίνει στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα.

Εξάλλου, την Πέμπτη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά την συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη ανακοίνωσε την παροχή προς την Ελλάδα επιπλέον χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης και την περαιτέρω συνδρομή από τον Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο με εξειδικευμένο προσωπικό.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στη 01.10.2023
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.