Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Μάλτα, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9.
Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.
Η Σύνοδος ΜED 9 πραγματοποιείται σε μία συγκυρία κατά την οποία η αύξηση των ροών έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη για την αποφυγή μίας νέας μεταναστευτικής κρίσης, την στιγμή που η Ιταλία έχει ήδη βρεθεί στο κόκκινο όσον αφορά τις αφίξεις, ενώ πίεση δέχεται και η Ελλάδα. Η συζήτηση θα γίνει εν μέσω των διαπραγματεύσεων Ελλάδας, Τουρκίας και Κομισιόν για αναπροσαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας του 2016, ενώ Αθήνα και Άγκυρα σχεδιάζουν ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για τον έλεγχο των ροών από τα τουρκικά παράλια.
Ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο των πληροφοριών για νομιμοποίηση μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά, που έσπευσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα επιμείνει στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων, κάτι που «αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης», όπως θα τονίσει. Επίσης, αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες για τις επιστροφές και την πάταξη των εγκληματικών δικτύων των διακινητών, φωτογραφίζοντας την Τουρκία. Η Ελλάδα διεκδικεί από τις Βρυξέλλες μεγαλύτερη στήριξη ως χώρα πρώτης γραμμής και αναζητά συμμάχους καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Χθες, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά την συνάντηση της με τον Δημήτρη Καιρίδη ανακοίνωσε την παροχή προς την Ελλάδα επιπλέον χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης και την περαιτέρω συνδρομή από τον Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο με εξειδικευμένο προσωπικό. Στη συνάντηση προστέθηκε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, κ. Φέϊζερ, με την συζήτηση να επικεντρώνεται στο ζήτημα της καλύτερης συνεργασίας με την Τουρκία, καθώς το Βερολίνο έχει εμπλοκή στις συζητήσεις που γίνονται με την Άγκυρα για τον περιορισμό των ροών.
Στη Σύνοδο της Βαλέτα ο κ. Μητσοτάκης, θα επιδιώξει και τον συντονισμό των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ώστε να διεκδικήσουν περισσότερους πόρους από τα κοινοτικά ταμεία για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση.
Με επιστολή που έστειλε στις 15 Σεπτεμβρίου στους ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Μάλτας και Κύπρο τους ζητά να συνεργαστούν από κοινού εν όψει των Συνόδων Κορυφής σε Γρανάδα και Βρυξέλλες εντός του Οκτωβρίου προκειμένου να καταθέσουν μία πρόταση συνολικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση που πλήττει κυρίως τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στην επιστολή προτείνει την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης, το Αγροτικό Αποθεματικό, αλλά και στην ανάγκη δράσης έξω από τα συνήθη πλαίσια και για ευελιξία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.