ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Νίκολας Σμιτ - Συνάντηση με Νίκο Ανδρουλάκη

Βαγγέλης Στολάκης20 Μαΐου 2024

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίτροπος για ζητήματα εργασίας και κοινωνικών δικαιωμάτων, Νίκολας Σμιτ που βρίσκεται στην Ελλάδα με εκπροσώπους του σωματείου αυτοαπασχολούμενων διανομέων Θεσσαλονίκης. 

Οι τελευταίοι με τα μηχανάκια τους παρατεταγμένα υποδέχτηκαν τους δυο άνδρες με χαμόγελα, μιας και ο κ. Σμιτ ως ευρωπαίος επίτροπος εισηγήθηκε τη ρύθμιση ώστε οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες delivery και τις πλατφόρμες να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Στη συνέχεια οι κκ. Ανδρουλάκης και Σμιτ βρέθηκαν με τους εκπροσώπους του σωματείου και συζήτησαν τα προβλήματα του κλάδου. Ο υποψήφιος μάλιστα για την προεδρία της Κομισιόν δήλωσε τη στήριξη του στο ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης. Η Ευρώπη που με τις πρωτοβουλίες της δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας, κοινωνικής, γεωπολιτικής, εργασιακής, οικονομικής σε όλους τους λαούς της Ευρώπης σε όλους τους πολίτες. Χαίρομαι πολύ σήμερα γιατί αυτή η Ευρώπη εικονοποιειται στη νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε ο υποψήφιος μας για την Ευρωπαϊκή Προεδρία, Νίκολας Σμιτ ως ευρωπαίος επίτροπος. 

Μια πρωτοβουλία που βοήθησε όλους εκείνους που είναι εδώ σήμερα, τους ταχυμεταφορείς όλης της Ευρώπης. Αυτοί οι άνθρωποι πια έχουν καλύτερα εργασιακά δικαιώματα, καλύτερους μισθούς δεν είναι πλέον ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των εργαζομένων στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας: κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη για όλους τους πολίτες, για όλους τους εργαζόμενους για καλύτερες ημέρες, για πιο δυνατές κοινωνίες χωρίς ανισότητες».

Σε δηλώσεις του ο κ. Σμιτ ανέφερε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη με τον αγαπητό μου φίλο, τον Νίκο ενόψει της εκστρατείας που πραγματοποιείται για την ευρωπαϊκές εκλογές. Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και εμείς έχουμε καταδείξει ότι όλα είναι δυνατά και ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τόσο τις εργασιακές όσο και τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών και των εργαζομένων της Ευρώπης. Εμείς ως σοσιαλδημοκράτες και σοσιαλιστές είχαμε ανακοινώσει ότι θα κάνουμε το παν προκειμένου στην έναρξη αυτής της νέας θητείας να βελτιώσουμε τις εργασιακές συνθήκες για όσους εργάζονται στον τομέα του delivery και εσείς καλύτερα απ’ όλους γνωρίζετε πολύ καλά πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες σε αυτόν τον τομέα, καθώς έχετε οι ίδιοι εμπειρία από αυτόν τον τομέα. Γνωρίζετε λοιπόν ποιες είναι οι δυσκολίες οι οποίες αφορούν τόσο τις ώρες εργασίες, την δυνατότητα να απουσιάσει κάποιος σε περίπτωση που χρειαστεί και πολλές άλλες δυσκολίες. Ο δικός μας στόχος ήταν να προσφέρουμε στους εργαζόμενους σε αυτόν τον τομέα, τα ίδια δικαιώματα, στον τομέα της κοινωνικής ασφάλειας και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι άλλων τομέων. 

Τα δικαιώματα αυτά αφορούν τους μισθούς, την εργασιακή προστασία και άλλα δικαιώματα» είπε. Και συμπλήρωσε: «Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλες αυτές τις πτυχές στην ευρωπαϊκή οδηγία και σας διαβεβαιώ δεν ήταν εύκολο. Είχαμε πολλές αντιδράσεις κυρίως από την Κομισιόν και ιδιαίτερα από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο, με το κοινοβούλιο τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, όμως τελικά τα καταφέραμε πάρα το γεγονός ότι χώρες σαν την Γερμανία και την Γαλλία είχαν εκφράσει τις αντιδράσεις τους όπως και η Ελλάδα στην αρχή, όμως μετά από πιέσεις και ερωτήματα που υποβλήθηκαν τελικά δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε λοιπόν πολύ χαρούμενοι που έχουμε αυτή τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία που θα σας προσφέρει ασφάλεια σε πολλούς τομείς. Πρέπει βέβαια να γνωρίζετε ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να τεθεί σε εφαρμογή είναι μακρύς. Θα χρειαστούν δύο χρόνια. Εμείς ως κομισιόν σας διαβεβαιώνουμε ότι θα παρακολουθούμε την εφαρμογή της οδηγίας αυτής σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα ισχυρό και σοσιαλιστικό κόμμα». Ο κ. Σμιτ ευχήθηκε καλή επιτυχία στο ΠΑΣΟΚ. «Ο λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι για να παρέχω την στήριξη μου στο ΠΑΣΟΚ γιατί μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους και πολίτες».


Όπως ανέφερε ο Χρυσοβαλάντης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Θεσσαλονίκης «με τη βοήθεια της Ευρώπης ίσως στεγνώσει λίγο το αίμα που χύνουν οι συνάδελφοι μου στην άσφαλτο». Ο ίδιος είπε πως από το 2017 μέχρι σήμερα καταγράφονται 71 νεκροί διανομείς. «Ελπίζουμε πραγματικά η ΕΕ να μας προστατεύσει να μπορέσει να δώσει υπόσταση σε αυτό το νέο επάγγελμα στο οποίο εργάζονται σε πλατφόρμες περίπου 27 εκ. άτομα σε όλη την Ευρώπη, περίπου 7.000-8.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα και θέλουμε πραγματικά να μας βοηθήσουν να έχουμε μια διαβίωση σωστή, να μην πιεζόμαστε» τόνισε μιλώντας για εργασία έξι και επτά ημερών την εβδομάδα για δέκα ώρες τη μέρα που δημιουργούν πίεση και μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Στις 14.00 οι δυο άνδρες θα αφήσουν λουλούδια στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων και στις 18.30 θα συναντηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα. Στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί η προεκλογική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λάρισα με ομιλητές τους κ. κ. Ανδρουλάκη και Σμιτ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.