ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για το μπλόκο σε Κασιδιάρη - «Ναι» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

MakThes Team11 Απριλίου 2023

Με επίκεντρο την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη νομιμότητα της κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση το «ερανιστικό» σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Στην συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένονται τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα απέχει της ψηφοφορίας, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 για διαφορετικούς λόγους έχουν δηλώσει ότι δεν συμφωνούν με την ρύθμιση.

Η τροπολογία αυτή, είναι συμπληρωματική των σχετικών διατάξεων που έχουν θεσπιστεί από τις αρχές του χρόνου και προβλέπει ο έλεγχος των συνδυασμών να γίνεται από το σύνολο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι από μια πενταμελή Επιτροπή ανώτατων δικαστικών του Τμήματος, προκειμένου «η όποια κρίση να είναι ισχυρή και θωρακισμένη έναντι του οποιουδήποτε καχύποπτου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι το τελευταίο που εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση πριν την διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις εορτές του Πάσχα και εκτιμάται ότι θα είναι και το τελευταίο της ΙΗ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στη συγκεκριμένη συζήτηση με διάθεση για διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης απέναντι σε ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε απηύθυνε χθες προσκλητήριο στις δημοκρατικές δυνάμεις να υψώσουν ένα ευρύ δημοκρατικό τείχος άμυνας απέναντι στην προοπτική να επιστρέψουν οι «εγκληματίες» στο Κοινοβούλιο. Ουδείς, ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο έχει ψευδαισθήσεις για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο αρμόδιος Υπουργός, Μάκης Βορίδης και οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα επιχειρήσουν να «στριμώξουν» τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα - που λέγεται ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια - να πει ένα ξεκάθαρο «ναι ή όχι» στην είσοδο του μορφώματος Κασιδιάρη και κάθε όμοιού του στη Βουλή και χρεώνοντας στον ίδιο και το κόμμα του μισόλογα και υπεκφυγές που συνιστούν κλείσιμο του ματιού στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής σε μια προσπάθεια να εμφανιστούν ως δήθεν αντισυστημικοί και να αλιεύσουν ψήφους σε θολά νερά.

Τι προβλέπει η ρύθμιση στη Βουλή

Η ρύθμιση που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή προβλέπει ότι η ανακήρυξη ή όχι θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση του τμήματος αυτού, και από τους 10 δικαστές που συμμετέχουν και τα υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή. Στόχος, σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι η ενίσχυση της δικαστικής κρίσης, η θωράκιση ώστε αυτή -όποια και να είναι- να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Η αμετακίνητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να ψηφίσει την τροπολογία για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, με τον Αλέξη Τσίπρα σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star να χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά στελέχη «χορηγούς της ακροδεξιάς», υποστηρίζοντας πως το θέμα θα είχε λυθεί με προσθήκη στον ισχύοντα νόμο ότι δηλαδή δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα αν στις λίστες τους μέλη καταδικασμένα για νεοναζιστικές ενέργειες. Πρόσθεσε δε ότι «με το θεσμικό ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης θα τρίβει τα χέρια του ο Κασιδιάρης είτε κατέβει, είτε δεν κατέβει», ξεκαθαρίζοντας σε προσωπικό τόνο πως «εγώ απεύχομαι να κατέβει».

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να φέρουν στη Βουλή την τροπολογία» που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «αλλιώς ας αναλάβει την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης», προαναγγέλλοντας σε μια τέτοια περίπτωση πως το κόμμα του θα απέχει από τη διαδικασία.

«Εμείς στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μία εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές. Γιατί αυτό είναι προστασία της Δημοκρατίας» είπε στη Βουλή η κ. Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Υποκριτικό το άγχος και το ενδιαφέρον σας όταν μέχρι σήμερα δεν κάνατε το ελάχιστο ώστε σήμερα να έχει ολοκληρωθεί η δίκη, να υπήρχε η αμετάκλητη καταδίκη των εγκληματιών, ναζιστών της Χρυσής Αυγής» ανέφερε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

«Είχε δίκιο ο Τζανερίκος. Δεν μπορεί μέχρι χθες, σε όλες τις αποφάσεις, να ήταν εντάξει και σήμερα να θέλει Ολομέλεια το Α1 Τμήμα» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Τον φασισμό τον τσακίζουμε στους δρόμους και στην κάλπη, όχι στα δικαστήρια! σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25.

Το παρασκήνιο της παραίτησης Τζανερίκου

Καθώς το «μούδιασμα» στον Άρειο Πάγο μετά την απόφαση Κανελλόπουλου δεν είχε ξεπεραστεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ήρθε και η δημόσια τοποθέτηση του κ. Τζανερίκου, με καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για την τροπολογία που φρενάρει την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη.

Από την αρχή, ήταν κοινό μυστικό πως με τη δημοσιοποίηση της αντίθεσής του ο κ. Τζανερίκος βρισκόταν ουσιαστικά ένα βήμα πριν την έξοδο του από το δικαστικό σώμα. Αυτό το βήμα έκανε ο κ. Τζανερίκος, υποβάλλοντας την παραίτησή του, δύο μήνες πριν τη συνταξιοδότησή του, αφού έχει συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσίας.

Αν και πέρυσι, τέτοιο καιρό, θεωρείτο ως ένας από τους υποψήφιους για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου -για την οποία τελικά επελέγη ο Ισίδωρος Ντογιάκος, φέτος έφτασε στην παραίτηση, μία ενέργεια που για πολλούς ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, καθώς πώς θα μπορούσε άλλωστε να κρίνει μία τροπολογία, στην οποία ο ίδιος είχε δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του, προμηνύοντας τη στάση που θα ακολουθήσει και στην κρίσιμη συνεδρίαση που θα αποφασιστεί ποια κόμματα θα μπορούν να λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές.

Ο ίδιος ο κ. Τζανερίκος, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, τονίζει πως δεν έχει υπηρετήσει ποτέ συμφέροντα, δεν εμπλέκεται σε πολιτικά παιχνίδια, ενεργούσε πάντα χωρίς ιδιοτέλεια και γνώριζε ότι θα δημιουργούσε θόρυβο η δήλωσή του, αλλά δεν τον ενδιαφέρουν ούτε οι θύελλες ούτε οι λαίλαπες.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, χρέη προέδρου στη σύνθεση των δικαστών του Α1 Τμήματος θα κάνει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου -που είχε διενεργήσει την ανάκριση για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, τέλη Ιουνίου, λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας.

Τι θα πράξει ο Κανελλόπουλος;

Παράλληλα, ερωτηματικά προκύπτουν και για το τι θα πράξει ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος -που έχει αναλάβει την προεδρία του μορφώματος Κασιδιάρη- και έχει δηλώσει ότι εάν τελικά το κόμμα αποκλειστεί, θα κατέλθει στις εκλογές με τον δικό του πολιτικό φορέα.

Η Δικαιοσύνη κρίνει ποια κόμματα εμπίπτουν στο πλαίσιο του νόμου που υπάρχει, ποια κόμματα είναι στην ουσία «μανδύας» για να καλύψουν εγκληματικές οργανώσεις, σχολίασε ο Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος έχει εξηγήσει: «Το ένα ζήτημα είναι εάν θα είναι υποψήφιος ο κ. Κασιδιάρης. Σε αυτή την περίπτωση -κατά τη γνώμη μου- είναι αυτόματος ο αποκλεισμός. Στη δεύτερη περίπτωση όμως που δεν θα είναι υποψήφιος, θα πρέπει να κριθεί όμως εάν ενδεχομένως αποτελεί την πραγματική ηγεσία αυτού του κόμματος».

Τη σχετική απόφαση για την κάθοδο -ή μη- του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη στις εκλογές αναμένεται να λάβει το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, μέχρι τις 5 Μαΐου.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.