ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή των Ελλήνων η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

MakThes Team03 Οκτωβρίου 2024

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι κοινοβουλευτικές, αστυνομικές, στρατιωτικές και διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας μας, καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στις 14 Οκτωβρίου την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις του διεθνούς οργανισμού.

Πρόκειται για περίπου 80 βουλευτές κρατών – μελών της Βορειοατλαντικής συμμαχίας που συμμετέχουν στις 2 από τις 5 επιτροπές της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας και στην Πολιτική Επιτροπή.

Οι εργασίες της Συνέλευσης θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί της Δευτέρας 14/10 στην Βουλή των Ελλήνων ενώ στην κορυφή της ατζέντας αναμένεται να βρεθούν πολλά και καίρια ζητήματα, με προεξάρχουσα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις ραγδαίες πολεμικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς και το μεταναστευτικό.

Τον λόγο αναμένεται να πάρουν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην συνέλευση Δημήτρης Καιρίδης, εκπρόσωποι από την ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης και άλλοι.

Η Συνέλευση θα έχει έντονο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να παρευρεθεί και ο επικεφαλής της τουρκικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα κατείχε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η τριήμερη επίσκεψη στα Χανιά

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, αμέσως μετά την συνεδρίαση στην Βουλή, οι βουλευτές – μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, θα αναχωρήσουν για Χανιά όπου αναμένεται να φτάσουν το βράδυ της Δευτέρας 14/10 .

Το πρωί της Τρίτης 15/10 θα επισκεφθούν το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο Μαράθι Ακρωτηρίου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες και δυνατότητες του ΚΕΝΑΠ, της αμερικανονατοικής ναυτικής βάσης καθώς και του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας ενώ θα ξεναγηθούν και στην βάση των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη των βουλευτών – μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στα Χανιά θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 16/10 με ενημερωτική εκδήλωση στο Μεγάλο Αρσενάλι (ΚΑΜ) για την ασφάλεια στην ναυσιπλοΐα και επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων.

Ποια είναι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΝΑΤΟ (NATO PA)

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1955 και απαρτίζεται από 281 βουλευτές των 32 χωρών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Κοινοβούλια χωρών μη μελών της Συμμαχίας μετέχουν στις δραστηριότητες της Συνέλευσης υπό το καθεστώς α) συνδεδεμένου μέλους (11 κράτη), β) κοινοβουλευτικού παρατηρητή (7 κράτη), καθώς και τέσσερις (4) χώρες της Μεσογείου υπό καθεστώς συνδεδεμένου μέλους.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ έχει ως σκοπό την προαγωγή του διακοινοβουλευτικού διαλόγου για θέματα ασφάλειας, την ενδυνάμωση του διατλαντικού δεσμού και της αλληλεγγύης μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων, καθώς και την προώθηση των στόχων της Συμμαχίας, όπως η συνεργασία των χωρών – μελών της σε διάφορους τομείς (στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό).

Η γραμματεία της Συνέλευσης εδρεύει στις Βρυξέλλες. Σε ετήσια βάση, πραγματοποιούνται δύο Ολομέλειες: η εαρινή, το μήνα Μάϊο και η ετήσια, το μήνα Νοέμβριο, ενώ σημαντικό μέρος των εργασιών της Συνέλευσης επιτελείται από τις Επιτροπές: α) Πολιτικής Πτυχής της Ασφάλειας, β) Άμυνας και Ασφάλειας, γ) Οικονομικών και Ασφάλειας, δ) Πολιτική Επιτροπή, ε) Επιστήμης και Τεχνολογίας. Στο πλαίσιο των Επιτροπών συζητούνται και υιοθετούνται εκθέσεις, καθώς και συστάσεις πολιτικής.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΝΑΤΟ με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επτά (7) τακτικών και επτά (7) αναπληρωματικών μελών.

Πηγή: flashnews

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.