ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στιγμές του τέως στη Θεσσαλονίκη

Νίκος Οικονόμου16 Ιανουαρίου 2023

«Επιτέλους σε βρίσκω, εδώ Αρναούτης». Αυτή ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Κώστα Ζαχαράκη με τον ανθυπασπιστή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Μιχάλη Αρναούτη. Ήταν κάπου στα μέσα του 1989 και ο τότε βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης έμενε όπως και πολλοί άλλοι κοινοβουλευτικοί στο ξενοδοχείο Κάραβελ, όπου και για αρκετές ημέρες τον αναζητούσε ο στενός συνεργάτης του Κωσταντίνου. Οι λόγοι που ο Αρναούτης έψαχνε να βρει τον Ζαχαράκη ήταν μάλλον προφανείς. Ο τότε βουλευτής της ΝΔ ήταν γνωστός στο πανελλήνιο για τις πατριωτικές του απόψεις, ενώ δήλωνε ανοικτά φιλοβασιλικός. Επακολούθησε η εμφάνιση του διπλωμάτη Τζον Σωσσίδη ο οποίος έπαιξε τον ρόλο του διαμεσολαβητή του τέως βασιλιά με τον Ζαχαράκη, το πρώτο γράμμα του προς τον τότε βουλευτή της ΝΔ, το οποίο συνοδευόταν από μια φωτογραφία και μια αναμνηστική αφιέρωση.

Η συνέχεια της γνωριμίας δόθηκε τον Δεκέμβριο του 1991 όταν ο Κώστας Ζαχαράκης αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι το Λονδίνο, όπου βρισκόταν ο τέως για να τον συναντήσει. Μάλιστα, πήρε μαζί του και τον γιο του Θόδωρο που ήθελε να τον γνωρίσει. Από εκείνη τη συνάντηση δε θα ξεχάσει ποτέ τα λόγια που άκουσε από τον Αρναούτη λίγο πριν μπει στο γραφείο για το πρώτο τετ-α-τετ. «Δε θέλει να ακούει για φιλοβασιλικό κόμμα και μην τυχόν του κάνετε καμία νύξη γι’ αυτό», σημείωσε ο Αρναούτης. Έτσι και έγινε. Στη συνάντηση ο τέως γνώρισε τον Ζαχαράκη τζούνιορ. Όπως θυμάται σήμερα ο πρώην πλέον βουλευτής της ΝΔ ο Κωνσταντίνος ήταν ένας φιλικός αλλά αυστηρός πολιτικός που ήταν ενημερωμένος για τα τεκταινόμενα της Ελλάδας. Μάλιστα ο Ζαχαράκης ακόμη και σήμερα μιλά για τη βοήθεια που έδωσε στη χώρα μας με τις γνωριμίες του στην αμερικανική πολιτική ζωή έτσι ώστε να διατηρηθεί η περίφημη ισορροπία 7 προς 10 στο Αιγαίο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Ακόμη όπως πιστεύουν και άλλοι στη ΝΔ στήριξε τη φιλοευρωπαϊκή, αλλά και τη φιλοατλαντική πορεία της χώρας. Χωρίς βέβαια να αποσιωπάται και η μόνιμη τάση του να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Ο Ζαχαράκης θεωρεί ότι αυτό γινόταν πάντα προς τη θετική πλευρά, άλλοι έχουν διαφορετική γνώμη.

Η πιο έντονη σκηνή

Η πιο έντονη σκηνή από τον τέως βασιλιά που θυμάται ο Κώστας Ζαχαράκης διαδραματίστηκε ύστερα από δύο χρόνια στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Ήταν κατά την πρώτη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1993. «Ήρθε η ώρα για να έρθει», του είχε πει στο τηλέφωνο ο Αρναούτης και η υποδοχή στο αεροδρόμιο ήταν γεμάτη εκπλήξεις. Ο τέως μαζί με την οικογένειά του έφτασε με ένα ιδιωτικό αεροπλάνο που του είχε παραχωρήσει ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν. Στο αεροπλάνο ταξίδεψαν μαζί ο Κωνσταντίνος και όλα τα παιδιά του, δηλαδή ο Παύλος, ο Νικόλας, η Αλεξία, η Θεοδώρα και ο Φίλιππος. Ο Κωνσταντίνος είχε κάνει τότε μία μεγάλη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα ενώ επισκέφτηκε και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Την ώρα που η ομήγυρης ακόμη δεν είχε φύγει από το αεροδρόμιο ειδοποίησαν τον Ζαχαράκη από την Ασφάλεια του «Μακεδονία» ότι κάτι επείγον υπάρχει. «Σας ζητά ο υπουργός στο τηλέφωνο» ήταν το μήνυμα. Ο υπουργός ήταν ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Γκελεστάθης ο οποίος και είπε στον Ζαχαράκη «Ξέρω που είσαι και για ποιο λόγο. Για να μην έχουμε κανένα θέμα πάρε χαρτί και γράφε. Εγώ έχω στο άλλο τηλέφωνο τον πρωθυπουργό», εννοώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που ανησυχούσε μήπως η παρουσία βουλευτών στην υποδοχή του τέως βασιλιά στη Θεσσαλονίκη δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα. Του ζήτησαν να κάνει μία δήλωση ότι η προσέλευσή του για την υποδοχή οφείλεται στην προσωπική σχέση που έχει με τον τέως βασιλιά και ότι το πολιτειακό θέμα στην Ελλάδα έχει κλείσει. Τελικά έγινε μία συνεννόηση και οι δηλώσεις που έκανε ο Ζαχαράκης για την εκεί παρουσία του κάλυψαν το όλο θέμα χωρίς προβλήματα.

Η τελευταία συνάντηση

Η τελευταία συνάντηση με τον τέως βασιλιά έγινε στο γάμο του Παύλου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Και εκεί το παρασκήνιο, το πολιτικό κους κους και η οργανωτική προετοιμασία της τελετής κυριάρχησαν. Για παράδειγμα, ένα ζήτημα που είχε προκύψει και λύθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ήταν το που θα καθίσουν οι βουλευτές από την Ελλάδα, γιατί εντός της Εκκλησίας δεν υπήρχε χώρος. Τελικά βρέθηκε μία λύση χωρίς προβλήματα. Όσο για την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του Ζαχαράκη με τον τέως βασιλιά αυτή έγινε το 2019. «Είπαμε τα κλασσικά. Για υγεία και καλή χρονιά» τονίζει. Συνεχίστηκαν πάντως οι χριστουγεννιάτικες κάρτες του Κωνσταντίνου με κάθε χρόνο διαφορετική οικογενειακή φωτογραφία.

Κλείνοντας την κουβέντα μας ο κ. Ζαχαράκης εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ο τέως βασιλιάς ως ιδιώτης, ενώ επανέλαβε την βαθιά αντίθεσή του, την οποία μάλιστα εξέφρασε σχεδόν σε κάθε επαφή που είχε με πολιτικούς του φίλους ότι δεν επιθυμεί τη δημιουργία φιλοβασιλικού κόμματος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.01.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.