Όχι με ένα, όχι με δύο, ούτε και με τρία, αλλά με τέσσερα τρόπαια γυρνούν στην Ελλάδα οι δύο ομάδες της FutureLab - Ακαδημία Ρομποτικής από την Θεσσαλονίκη.
Σε μία από τις πιο κορυφαίες διοργανώσεις του παγκοσμίου πρωταθλήματος σε αμερικανικό έδαφος, η Ελλάδα κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 75 ομάδες από όλο τον κόσμο, κατακτώντας την πρώτη και την δεύτερη θέση μέσα από μία συναρπαστική πορεία με πολλές ανατροπές καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου πρωταθλήματος ρομποτικής.
Η μέρα δεν ξεκίνησε με καλή ψυχολογία. Οι αποτυχίες που είχαν τα ρομπότ μας την πρώτη αγωνιστική ημέρα του διαγωνισμού ακόμη μας προβλημάτιζαν. Ο φωτισμός στον χώρο ήταν κάτι το οποίο δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε και έτσι έπρεπε να βρούμε τρόπο να προσαρμοστούμε στις παρούσες συνθήκες.
Χωρίς την δυνατότητα δοκιμαστικών γύρων έπρεπε να παρέμβουμε στο πρόγραμμα. Κάθε ομάδα συνολικά έχει τρεις επίσημες προσπάθειες για σήμερα. Το σκορ καταγράφεται και η καλύτερη βαθμολογία είναι αυτή που μετράει. Η μέρα έκλεισε με την Ελληνική αποστολή της FutureLab να έχει καταγράψει ως καλύτερο σκορ μόλις 300/415 βαθμούς.
Το πρώτο μας παιχνίδι ήταν με την πολιτεία της Maryland, US ενώ το δεύτερο με τους πρωταθλητές Αγγλίας, ακολούθησαν αγώνες με το Missouri, US και το Μεξικό ενώ το τελευταίο μας ματς ήταν αυτό με το Καζακστάν.
Σε αυτούς τους αγώνες καταφέραμε αυτό που κάποιοι θεωρούσαν ακατόρθωτο. Καταφέραμε να ανατρέψουμε τις προβλέψεις και να ανέβουμε από την 29η θέση στην 4η θέση της γενικής κατάταξης με την μία ομάδα και στην 7η με την άλλη. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή! Οι καλύτερες 10 ομάδες του διαγωνισμού θα είχαμε την δυνατότητα να αποδείξουμε την αξία μας και να καταφέρουμε να σκαρφαλώσουμε στην κορυφή στον Lightning Round. Εμπόδιο σε όλες τις ομάδες ο κρυφός κανόνας. Καμία ομάδα δεν γνώριζε από την αρχή ποιο θα ήταν το ζητούμενο.
Είμαστε όλες οι ομάδες σε αναμονή και επιτέλους ο κρυφός κανόνας αποκαλύπτεται. Ο διαγωνισμός επέλεξε τυχαία για κάθε μία ομάδα από τις κορυφαίες 10 ως σύμμαχο, μια ομάδα που κατάφερε πολύ χαμηλότερη βαθμολογία. Σκοπός της κάθε συμμαχίας ήταν να εκτελέσουν ξανά από κοινού σε διπλανά τραπέζια το Robot Game με δύο αλλαγές στους κανόνες. Ο διαθέσιμος χρόνος αυτή την φορά θα ήταν 90 δευτερόλεπτα αντί για 150 που ήταν στην κανονική διάρκεια και ότι μόνο ένας από τις δύο ομάδες θα επιτρεπόταν να εκτελέσει κάθε ξεχωριστή αποστολή. Αν και οι δύο ομάδες πετύχουν την ίδια αποστολή, οι πόντοι δεν θα προσμετρούνταν. Οποία συμμαχία κατάφερνε το μεγαλύτερο σκορ θα περνούσε στον επόμενο γύρο. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε ένας Knockout γύρος. Κάθε συμμαχία που θα συγκέντρωνε χαμηλότερη βαθμολογία θα αποκλείονταν από τον αγώνα.
Οι αθλητές της FutureLab πιάσανε κατευθείαν δουλειά. Βρήκαν της ομάδες που κληρωθήκαμε να έχουμε ως συμμάχους και ξεκινήσαμε να στήνουμε στρατηγική. Πολλές αποστολές έπρεπε να ακυρωθούν, άλλες να τροποποιηθούν και άλλες να γίνουν από την αρχή. Το ίδιο και με τους συμμάχους μας. Δυστυχώς ήταν πολύ αδύναμες ομάδες οπότε το έργο μας ήταν διπλό. Ξεκινήσαμε την από κοινού προπόνηση και μετά από μια ώρα οι αγώνες ξεκινάν!
Η εμπειρία και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων από την αρχή έδειξε την υπεροχή της. Η άρτια προετοιμασία της ομάδας και γνώση του ρομπότ και του προγραμματισμού από τα μέλη της αποδείχθηκε στην πράξη. Οι αντίπαλες ομάδες αποκλείονταν η μία μετά την άλλη.
Και ήρθε η ώρα των ημιτελικών! Αν οι ομάδες της FutureLab κέρδιζαν τους αγώνες, θα ερχόντουσαν αντιμέτωπες στον μεγάλο τελικό! Και ναι! Τα καταφέραμε!!! Η Ελλάδα είναι στον τελικό με δύο ομάδες. Η Ελλάδα ότι και να συμβεί στον τελικό είναι η μεγάλη νικήτρια! Οι ομάδες της FutureLab από την Θεσσαλονίκη βρίσκονται στην πρώτη και στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης!
Το ερώτημα λοιπόν πλέον είναι το εξής... Οι BOB ή οι SCRAPS θα κατακτήσουν το τρόπαιο; Θα μετρήσει περισσότερο η εμπειρία των 5 παγκόσμιων πρωταθλητών των SCRAPS ή η θέληση, η αποφασιστικότητα και η ομαδικότητα των BOB; Μικρή σημασία έχει πλέον αλλά ήρθε η ώρα του αγώνα. Το γήπεδο φωνάζει. Ελληνικές σημαίες κυματίζουν παντού στις κερκίδες από τους γονείς και τους υποστηρικτές των ομάδων μας. Φωνές, χαμόγελα και συνθήματα... Τα ρομπότ κινούνται στην πίστα. Σκοράρουν αποστολές με ακρίβεια, αλλά να που οι ΒΟΒ πρώτοι χάνουν την πρώτη τους αποστολή. Δευτερόλεπτα αργότερα χάνουν μια αποστολή και οι SCRAPS! Έχουν μείνει μόλις 10 δευτερόλεπτα από την λήξη του αγώνα και το ρομπότ των SCRAPS χάνει την αποστολή στο φράγμα ενώ το ρομπότ των BOB τρέχει να τερματίσει χωρίς όμως να προλαβαίνει να τοποθετήσει το φορτηγό στο σημείο που έπρεπε. Το χρονόμετρο δείχνει 0 δευτερόλεπτα και οι κριτές ακινητοποιούν τα ρομπότ. Όσες φορές και να βλέπουμε τις πίστες δεν μπορούμε να καταλάβουμε εκ πρώτης όψεως τον νικητή. Θέλει ακριβή βαθμολόγηση. Όπως και να έχει είμαστε νικητές! Αγκαλιές και δάκρυα χαράς λίγο πριν την ανακοίνωση του τελικού νικητή.
Ήρθε η ώρα να εμφανιστεί το σκορ στην γιγαντοοθόνη. Οι SCRAPS για άλλη μια φορά αποδεικνύουν την υπεροχή τους και κατακτούν την πρώτη θέση ανάμεσα σε 75 ομάδες από όλο τον κόσμο. Οι BOB επίσης κατάφεραν το για πολλές ομάδες ακατόρθωτο βάζοντας πολύ δυνατά θεμέλια για τις επόμενες χρονιές. Με την πρώτη τους εμφάνιση σε παγκόσμια διοργάνωση κατέκτησαν την 2η θέση στον κόσμο!
Μέσα στο πάρτι της χαράς και των πανηγυρισμών, ήρθε η ώρα της ανακοίνωσης των ειδικών βραβείων. Πρόκειται για βραβεία των υποκατηγοριών του διαγωνισμού που στόχο έχουν να επιβραβεύσουν τις ομάδες που αρίστευσαν σε κάθε κατηγορία. Και σε αυτό το κομμάτι οι ελληνικές ομάδες είχαν την τιμητική τους.
Κατέκτησαν το πρώτο βραβείο των κριτών και το δεύτερο βραβείο μηχανικού σχεδιασμού για το ρομπότ τους.
Η FutureLab για άλλη μια φορά κατάφερε να αριστεύσει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικής και να γυρίσει στην Ελλάδα με 5 συνολικά κύπελλα τα οποία προσθέτει στην συλλογή της. Η FutureLab παραμένει με διάφορα η ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια σε παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί απόδειξη της άρτιας προετοιμασίας και σοβαρής δουλειάς που γίνεται κατά την διάρκεια της χρονιάς.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους χορηγούς και υποστηρικτές μας σε αυτή την προσπάθεια. Η εταιρεία Μυτιληναίος Α.Ε., PRODYNA S.A., Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ήταν αρωγοί σε αυτό μας ταξίδι και τους ευχαριστούμε θερμά. Ευχόμαστε το παράδειγμα τους να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες στηρίζοντας προσπάθειες Ελλήνων που αριστεύουν στο εξωτερικό.
Πηγή: roboticsacademy.edu.gr