Υπέρ της νομοθετικής κύρωσης της Εκπαιδευτικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Μαυροβουνίου, που υπεγράφη στην Ποντγκόριτσα την 26η Ιουνίου 2015, τάχθηκε η κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η εκπαιδευτική συμφωνία έρχεται να καλύψει ένα κενό στις διμερείς σχέσεις, μετά την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου το 2006, με κοινό έρεισμα την ανάγκη ενίσχυσης της εκπαιδευτικής συνεργασίας στους τομείς της προσχολικής, πρωτοβάθμιας, επαγγελματικής, δευτεροβάθμιας, ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και της εκπαίδευσης ενηλίκων.
Για την υλοποίηση της συμφωνίας, τα μέρη θα συστήσουν μία μεικτή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από τα μέλη που θα οριστούν από καθένα από τα μέρη, θα συνέρχεται τακτικά μία φορά ανά τρία έτη, εκ περιτροπής στις δύο χώρες, ή εφόσον ζητηθεί από ένα από τα μέρη, και μεταξύ άλλων, θα καταρτίζει περιοδικά προγράμματα συνεργασίας.
Η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για χρονικό διάστημα πέντε ετών από την ανταλλαγή των οργάνων της επικύρωσής της.
"Με αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα, η οποία εκ των πραγμάτων έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αναπτύσσει σχέσεις με ένα από τα μικρά κράτη της περιοχής με το οποίο παραδοσιακά έχουμε πολύ καλές σχέσεις" είπε ο παριστάμενος υφυπουργός Παιδείας, 'Αγγελος Συρίγος.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας (ΝΔ) Ιωάννης Πασχαλίδης, είπε ότι η διεξαγωγή προγραμμάτων ανταλλαγών θα ενισχύσει την ανθρώπινη επαφή και θα δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές δράσεις που θα προσχωρήσουν οφέλη και στις δύο χώρες σε ποικίλους τομείς, όχι μόνο με την πολιτιστική αλλά και με την οικονομική διάσταση του όρου.
Θετικό βήμα στην κατεύθυνση της συνεργασίας στην περιοχή χαρακτήρισε τη συμφωνία ο εισηγητής της μειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Κωνσταντίνος Μάρκου, επισήμανε ωστόσο ότι καθυστερεί η ψήφιση των μνημονίων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Η αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, εξέφρασε τη θετική στάση του κόμματός της στη συμφωνία και ευχήθηκε "η συνεργασία στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, να μπορέσει να προχωρήσει και στις υπόλοιπες περιοχές της δικής μας γειτονιάς, αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας και τα αυτιά μας, για να κερδίσουμε κάτι από τη μεθοδικότητα προσαρμογής όλων αυτών των νεοσυσταθέντων κρατών".
Ο αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, είπε ότι στα ευρωπαϊκά προγράμματα εφαρμόζεται αυστηρά η ευρωενωσιακή πολιτική του ελάχιστου μορφωτικού αγαθού που παρέχεται, των ληξιπρόθεσμων δεξιοτήτων και της πολυκατηγοριοποίησης των πτυχίων, στα πλαίσια της της λεγόμενης φθηνής και ευέλικτης εργασίας, ωστόσο "επειδή δεν θέλουμε εμείς μαζί με τα 'νερά' τα ευρωενωσιακά, να πετάξουμε και το 'μωρό' της εκπαιδευτικής συνεργασίας, επιλέγουμε να ψηφίσουμε 'παρών' στη σημερινή συμφωνία".
Η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου, εξέφρασε την επιφύλαξη του κόμματός της ως προς τη συμφωνία, που αν και ορισμένα άρθρα της "φαίνεται να έχουν θετική χροιά, δεν γίνεται να μην τονίσουμε ότι, για να υπάρξει συνεργασία, πρέπει να υπάρχουν και αναγκαίες βάσεις και τα εργαλεία. Ο τομέας της εκπαίδευσης στη χώρα μας υστερεί σε πολλά σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού" είπε η βουλευτής.
Τέλος, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, είπε ότι "η συμφωνία κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνεται στην ανάγκη αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών". Σημείωσε ωστόσο, ότι "στη συγκεκριμένη περίπτωση ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη αυτή μάλλον καθυστερημένα, αν συνυπολογίσουμε ότι το Μαυροβούνιο είναι ανεξάρτητο από το 2006".