ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία το ΠΑΣΟΚ με σκληρό ροκ και αφετηρία από ένα «κάστρο»

Βαγγέλης Στολάκης12 Μαΐου 2024

Τη μάχη πόρτα-πόρτα και μέρα-μέρα με διπλό στόχο, από τη μία να μην χαθεί ούτε μία από τις 676.000 ψήφους που έλαβε το κόμμα στις εθνικές εκλογές ένα χρόνο πριν και από την άλλη να κερδίσει περισσότερους ψηφοφόρους που θα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τη δεύτερη θέση, αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε στις επόμενες εθνικές κάλπες να διεκδικήσει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, δίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές έχει μπει για τα καλά στην προεκλογική κούρσα, σηκώνοντας πάνω του την εκστρατεία της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Ανδρουλάκης τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα βρέθηκε στην Σέριφο και συνέχισε με περιοδεία στην νησιωτική Ελλάδα, επιλέγοντας την Κρήτη στην οποία αφιέρωσε αρκετά εικοσιτετράωρα για να την γυρίσει. Επιλογή, καθόλου τυχαία αφού ναι μεν είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του, ωστόσο εκεί στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ήρθε στους τρεις από τους τέσσερις νομούς δεύτερο (με εξαίρεση τα Χανιά στα οποία έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) με ποσοστά που ξεπέρασαν το 20%. Στον νομό Ηρακλείου έλαβε ποσοστό 22,98%, στο νομό Ρεθύμνου συγκέντρωσε 25,71% και στο Λασίθι έλαβε 25,58%.

Ο συμβολισμός της τετραήμερης περιοδείας Ανδρουλάκη στην Κρήτη είναι προφανής. Από ένα παραδοσιακό «κάστρο» του κόμματος, στο οποίο οι εκλογικές επιδόσεις του 2023 ήταν πολύ καλές επιδιώκει να στείλει το μήνυμα της επαναφοράς με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ως βασικού αντιπάλου της Νέας Δημοκρατίας και της ολικής επαναφοράς στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

«Η απάντηση σε αυτήν την αλαζονεία πρέπει να είναι ένα μήνυμα αποδοκιμασίας την 9η Ιουνίου και ένα μήνυμα στήριξης της Δημοκρατικής Παράταξης για να υπάρχει σοβαρή, ισχυρή αντιπολίτευση που θα είναι και μελλοντική κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης στο εμπορικό κέντρο Ρεθύμνου όπου βρέθηκε συμπληρώνοντας: «Αυτός είναι ο στόχος μας. Και, εδώ από την Κρήτη, εύχομαι η Δημοκρατική Παράταξη να ξανακάνει πράσινο το νησί των αγώνων της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

«Καμία ψήφος χαμένη»

Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι σε αυτές τις ευρωεκλογές να γίνει το επόμενο βήμα: να διατηρήσει την δύναμή του και να κεφαλαιοποιήσει όλη την δουλειά που έχει γίνει στον χρόνο που μεσολάβησε από τις εθνικές κάλπες μέχρι και σήμερα, εντός και εκτός βουλής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απευθύνει προσκλητήριο όχι μόνο στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος, εφιστώντας την προσοχή πως καμία ψήφος δεν πρέπει να χαθεί, αλλά και σε εκείνους που στο παρελθόν ψήφισαν συγκυριακά τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τους να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο στην ασκούμενη πολιτική αλλά και στο ακροατήριο του λεγόμενου προοδευτικού χώρου που κάποτε στο παρελθόν είχε ψηφίσει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Έμφαση στην καθημερινότητα

Η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη «χτυπά» την Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και «καίνε» την τσέπη τους, όπως είναι η ακρίβεια, η Υγεία, η καθημερινότητα και η στεγαστική κρίση, προτάσσοντας παράλληλα τις «πράσινες» προτάσεις τις οποίες θεωρούν όχι μόνο τεκμηριωμένες αλλά και «μοναδική λύση» όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, προτάσεις που δίνουν έμφαση στην κοινωνία και τους ανθρώπους και όχι μόνο στους αριθμούς, υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι συνεργάτες.

«Πόρτα-πόρτα»

Καθημερινά οι συσκέψεις στην Χαριλάου Τρικούπη μεταξύ των συνεργατών του κ. Ανδρουλάκη και των επιτελικών στελεχών του κόμματος είναι αλλεπάλληλες, ενώ ο προγραμματισμός των περιοδειών είναι... δυναμικός, που σημαίνει ότι διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα και αλλάζει ανάλογα με τα νέα δεδομένα που σχεδόν καθημερινά προκύπτουν. 

Αυτός είναι και ο λόγος που ελάχιστες επισκέψεις του κ. Ανδρουλάκη έχουν «κλειδώσει» όπως για παράδειγμα αυτή που θα πραγματοποιήσει ο αρχηγός του κόμματος στην Θεσσαλία στις 20 Μαΐου. Εκείνη την ημέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και μεγάλη πολιτική εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Λάρισα με τη συμμετοχή του Νίκολας Σμιτ, νυν Ευρωπαίου επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, που είναι ο επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για τις ευρωεκλογές και που θα αναμετρηθεί με την προϊσταμένη του, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την επικεφαλής υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που διεκδικεί μια νέα θητεία στην θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Ανδρουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται την τελευταία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές να βρεθεί και στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε κεντρική πολιτική εκδήλωση, ενώ μέχρι τότε θα επισκεφτεί περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Το μοντέλο των περιοδειών που έχει επιλέξει η Χαριλάου Τρικούπη για αυτή τη μάχη είναι εκείνο του «πόρτα- πόρτα»: περιοδείες στις γειτονιές και συζητήσεις με τους πολίτες.

Στο «πράσινο» επιτελείο εκτιμούν ότι οι μέχρι σήμερα επαφές και συναντήσεις που έχει ο κ. Ανδρουλάκης απευθείας με τους ψηφοφόρους αποδίδουν και αυτό σκοπεύουν να συνεχίσουν να κάνουν μέχρι τις 9 Ιουνίου.

Αποφασισμένοι να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις

Προβληματισμό, ωστόσο προκαλούν στα στελέχη του κόμματος τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που θέλουν το ΠΑΣΟΚ «κολλημένο» στην τρίτη θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είναι δεύτερος με τους κομματικούς παράγοντες να δηλώνουν ότι ναι μεν παρακολουθούν τις μετρήσεις ωστόσο «η ιστορία και τα γεγονότα των τελευταίων εκλογικών διαδικασιών τις διαψεύδουν» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι το κόμμα αναπτύσσει μεγάλη δυναμική στην επαρχία, όπου το δείγμα των δημοσκοπήσεων είναι μικρό. 

Σε μία προσπάθεια δε, να κρατήσουν ψηλά το ηθικό των ψηφοφόρων τονίζουν ότι οι εκλογές κρίνονται στις κάλπες κι όχι τις μετρήσεις. Την ίδια ώρα, παρατηρείται... γκρίνια για το γεγονός ότι υποψήφιοι βουλευτές των πρόσφατων εθνικών εκλογών που ζήτησαν ψήφο δεν κινητοποιούνται ενόψει της επικείμενης εκλογικής μάχης, αφήνοντας μόνους τους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές την ώρα που τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρατηρείται «πανστρατιά».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.05.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.