ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Τουρκία για βενζίνη, ψώνια ακόμα και... ψωμί

Βαγγέλης Στολάκης22 Ιουνίου 2022

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κλιμακώνει την εμπρηστική ρητορική του σε βάρος της χώρας μας, βάζοντας μάλιστα στο στόχαστρό του ακόμα και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο οι ροές των Ελλήνων της Βόρειας Ελλάδας στην γειτονική για αυτούς Τουρκία είναι καθημερινό φαινόμενο, σε αντίθεση με το 2018 όταν ο Ερντογάν φυλάκισε τους δύο Έλληνες στρατιώτες, μία κίνηση που είχε προκαλέσει μποϋκοτάζ ακόμα και στις τουριστικές εκδρομές. Η πληθωριστική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των καυσίμων εντός συνόρων, οδηγούν τους Έλληνες στους δρόμους της Αδριανούπολης και της Κεσσάνης ακόμα και για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ.

Ο Βασίλης Κασαπίδης είναι πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και ταυτόχρονα διατηρεί το δικό του ταξιδιωτικό πρακτορείο στην περιοχή. Μιλώντας στη «ΜτΚ» αναφέρει πως το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κυρίως παρατηρείται μείωση στη ζήτηση εκδρομών προς την Κωνσταντινούπολη που ξεπερνά το 70%. «Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν τριήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Η μείωση στη ζήτηση είναι τρομερή. Ενώ παλιά στέλναμε ακόμα και δέκα λεωφορεία, πλέον αρκούμαστε στα δυο με τρία» αναφέρει ο κ. Κασαπίδης, συμπληρώνοντας ωστόσο πως μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί φαινόμενο «μποϋκοτάζ» όπως στο παρελθόν λόγω της τουρκικής προκλητικότητας. Σε αντίθεση με τα ταξίδια που μειώθηκαν, ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην κίνηση καθημερινά για την αγορά προϊόντων αλλά και τον εφοδιασμό καυσίμων. Όπως αναφέρει ο κ. Κασαπίδης από την βόρεια πλευρά του νομού Έβρου, κυρίως οι κάτοικοι της Ορεστιάδας επιλέγουν να προμηθευτούν βενζίνη από την Αδριανούπολη η οποία απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από το τελωνείο των Καστανέων. Σύμφωνα με τον ίδιο σε εβδομαδιαία βάση υπολογίζεται πως οι Έλληνες που διασχίζουν την μικρή απόσταση Ορεστιάδας-Αδριανούπολης (υπολογίζεται στα 15 χλμ.) είναι εκατοντάδες. «Ο κόσμος αναγκάζεται να περάσει τα σύνορα για να προμηθευτεί γάλα, ψωμί, είδη αναγκαία για την καθημερινότητά του, ακόμα και βενζίνη. Οι τιμές της βενζίνης στην Τουρκία είναι περίπου ένα ευρώ κάτω από ότι στην Ελλάδα. Την ώρα που εντός συνόρων το ένα λίτρο βενζίνης πωλείται έναντι 2,4 ευρώ και 2,5 ευρώ στην γειτονική Τουρκία πωλείται έναντι 1,5 ευρώ» αναφέρει ο κ. Κασαπίδης.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην νότια πλευρά του νομού, όπως περιγράφει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης επιλέγουν για ανεφοδιασμό καυσίμων την κοντινή Κεσσάνη που απέχει περίπου 30 χλμ. από το Τελωνείο των Κήπων. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο κ. Κασαπίδης η ρητορική Ερντογάν φέρνει Τούρκους στην Ελλάδα. Ο ίδιος παρατηρεί αύξηση των Τούρκων επισκεπτών τις τελευταίες δύο εβδομάδες κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τελωνειακές αρχές παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των διελεύσεων κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας προς την χώρα μας για τον μήνα Μάιο. Υπολογίζεται επίσης πως καθημερινά περνούν τα σύνορα με κατεύθυνση προς την Κεσσάνη, 500 φορτηγά οχήματα.

SOS εκπέμπουν οι πρατηριούχοι

Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Βορείου Έβρου, Βασιλική Καλαϊτζή όσο αυξάνεται η τιμή των καυσίμων στην χώρα μας, τόσο αυξάνονται καθημερινά οι ροές προς την γειτονική Τουρκία. «Στην περιοχή μας, τα πρατήρια υγρών καυσίμων δεν πιάνουν σε επίπεδο ημέρας ούτε τα χίλια λίτρα βενζίνης, την ώρα που τα οχήματα που πηγαίνουν στην Τουρκία για καύσιμα και περνούν από τις Καστανιές ξεπερνούν καθημερινά τα χίλια» υποστηρίζει η κ. Καλαΐτζή. Η ίδια εντοπίζει το φαινόμενο εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση στα ελληνικά πρατήρια και να αυξάνεται η αντίστοιχη των τουρκιών. «Μέχρι και για να αγοράσουν ψωμί και γάλα περνούν τα σύνορα, αφού οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις δικές μας και η απόσταση πολύ μικρή» σχολιάζει η πρόεδρος των Βενζινοπωλών. Αναφέρει μάλιστα πως «την περίοδο του σκληρού lockdown και της καραντίνας κι ενώ θεωρητικά ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε είδαμε κίνηση στα πρατήριά μας». Η ίδια ζητά μέσω της «ΜτΚ» την υιοθέτηση από πλευράς Πολιτείας μέτρου ώστε να ενισχυθούν τα πρατήρια που βρίσκονται στην περιοχή που καθημερινά... αιμορραγούν. «Ζητάμε ένα μόνιμο fuel pass, μία επιδότηση της βενζίνης αλλά αποκλειστική χρήση της στα πρατήρια του τόπου μας» αναφέρει η κ. Καλαϊτζή. Αναφορικά με την στάση των κατοίκων της περιοχής, που ενώ ο Ερντογάν συνεχίσει την «σκληρή γλώσσα» σε βάρος του ελληνικού κράτους απαντά πως «θεωρούν ότι δεν τα λέει στα σοβαρά».

Σημειώνεται πως το 2010 τα πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούσαν στον Βόρειο Έβρο ξεπερνούσαν τα εκατό και σήμερα υπολογίζονται σε τριάντα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.06.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.