ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Στήνουν κάλπες... αντιπολίτευσης στην «αριστερή πολυκατοικία»

Βαγγέλης Στολάκης19 Ιουνίου 2023

Αφηγήματα διαφορετικά και στρατηγικές που θα εξασφαλίσουν αύξηση των ποσοστών τους και είσοδό τους στην επόμενη Βουλή που όμως προκαλούν αναταραχές και υψηλούς τόνους στην «κεντρο-αριστερή» πολυκατοικία υιοθετούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει των νέων εκλογών της 25ης Ιουνίου. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, «Πλεύση Ελευθερίας» και «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» δίνουν την μάχη της νέας κάλπης που θα στηθεί σε μία εβδομάδα από σήμερα ψήφο-ψήφο με πολλαπλές στοχεύσεις. 

Αφενός να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να ισχυροποιήσουν την κοινοβουλευτική τους παρουσία στην επόμενη Βουλή, αφετέρου να εξασφαλίσουν έναν καλύτερο αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην επόμενη κυβέρνηση και τρίτον, όσοι βρέθηκαν στις εκλογές του Μαΐου οριακά εκτός Εθνικής Αντιπροσωπείας να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο 3% που θα τους εξασφαλίσει την παρουσία τους αυτή τη φορά στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Η θεωρία της «χαμένης ψήφου» στο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, στην Κουμουνδούρου πλέον προτάσσουν τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος και επανασυστήνουν στους πολίτες το πλαίσιο των προτάσεών τους επιδιώκοντας την «ανατροπή των συσχετισμών» όπως έχει δηλώσει και ο Αλέξης Τσίπρας πολλάκις. Και οι πλέον αισιόδοξοι ωστόσο, γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, δεδομένου ωστόσο ότι οι κάλπες στήνονται ξανά άδειες, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία». 

Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ορατές και δια γυμνού οφθαλμού οι «αλλαγές εν κινήσει» στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του κόμματος. Νέα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή, διαβασμένα και προσεκτικά σε όσα δημόσια δηλώνουν που δίνουν έμφαση στα επτά κύρια σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τα οποία ζητά το κόμμα ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών. Παράλληλα, αναπτύσσεται το αφήγημα της «χαμένης ψήφου» στα μικρότερα κόμματα. 

Όπως έχει δηλώσει άλλωστε ο κ. Τσίπρας «κάθε ψήφος, κάθε προοδευτική ψήφος που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, εξ αντικειμένου ευνοεί το σχέδιο της ΝΔ. Να είναι παντοδύναμη και ανενόχλητη. Η μόνη δύναμη που μπορεί να το ανατρέψει είναι η ο ΣΥΡΙΖΑ». Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» κορυφαίος παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ο μόνος πολιτικός αντίπαλος που μπορεί να σταματήσει την παντοδυναμία της ΝΔ και του Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Ε

ίναι σαφές, πως η Κουμουνδούρου εστιάζει στην λεγόμενη «ψήφο διαμαρτυρίας» απέναντι στην ΝΔ και επιδιώκει να την εξασφαλίσει παρά αυτή η ψήφος να κατευθυνθεί υπέρ κάποιου άλλου μικρότερου κόμματος. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν κομματικές πηγές στοχεύει και στην λεγόμενη «χαλαρή ψήφο» εκείνων που διαφωνούν με την Νέα Δημοκρατία αλλά ψήφισαν υπέρ κάποιου άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης από την κεντροαριστερά ή την αριστερά.

Βέβαια, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα βλέμματα δεν είναι αποκλειστικά στραμμένα στην ΝΔ. Στρέφονται και στο ΠΑΣΟΚ το οποίο επιδιώκει να επανακάμψει και μελλοντικά να εξελιχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση. Η μάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την επικράτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς καλά κρατεί με τον μεν πρώτο να επιδιώκει να παραμείνει πρωταγωνιστής στον προοδευτικό χώρο και το μεν δεύτερο να επιθυμεί ανατροπή των δεδομένων.

Το «πράσινο» αφήγημα

Από την άλλη, η Χαριλάου Τρικούπη επενδύει στο αφήγημα της «αξιόπιστης αντιπολίτευσης» αποδίδοντας μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εκλογική νίκη Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του που χαρακτηρίζει «χορηγό της ΝΔ» συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον διμέτωπο αγώνα που ξεκίνησε πριν τις πρώτες κάλπες. 

Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» «πράσινο» στέλεχος οι κάλπες του Μαΐου, όπου το κόμμα πέτυχε αύξηση των ποσοστών του κατά 40% σε σχέση με τις εκλογές του 2019 επανέφερε το ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο. 

«Είμαστε οι μόνοι που μπορούν να κάνουν αξιόπιστη και προοδευτική αντιπολίτευση στη ΝΔ. Το πρόγραμμά μας εστιάζει σε μία ανθεκτική ανάπτυξη του τόπου και της οικονομίας» υποστηρίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη. 

Στο «φλερτ» δε με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους επιδιώκουν να κερδίσουν αντιστρέφουν το αφήγημα της «χαμένης ψήφου» εστιάζοντας στα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών και στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ορθώνει τεκμηριωμένο λόγο με επιχειρήματα.

Καμία «κόκκινη» ψήφος χαμένη

Το ΚΚΕ, που αύξησε τα ποσοστά του στις προηγούμενες εκλογές επιδιώκει στην διατήρηση των δυνάμεών του και φυσικά στην περαιτέρω ενίσχυσής τους μέσα από το αφήγημα πως το ΚΚΕ είναι η μόνη γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Τα στελέχη του κόμματος στέλνουν το μήνυμα πως καμία «κόκκινη ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη». 

Αναφορικά δε με τα μικρότερα κόμματα, όπως είναι εκείνα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάνη Βαρουφάκη στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΜτΚ» ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι «δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον λαό» και πως «παίζουν έναν χρήσιμο για το σύστημα ρόλο».

Εκλέγουν... αντιπολίτευση

Ψήφο αντιπολίτευσης ζητά από την πλευρά της η «Πλεύση Ελευθερίας» της πρώην προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Για το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου όπως άλλωστε και η ίδια έχει δηλώσει «είναι ξεκάθαρο ποιος θα κυβερνήσει, αυτό που έχει σημασία είναι αυτός που θα κυβερνήσει, αν θα έχει απέναντί του ισχυρή αντιπολίτευση. Αν θα έχουμε μία από τα ίδια, δεν θα έχει αντιπολίτευση». 

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε σαφές ότι η «Πλεύση Ελευθερίας» θα ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση.

Πως η ψήφος στο ΜέΡΑ25 και είσοδος του κόμματος Βαρουφάκη στη Βουλή «ροκανίζει» την παντοδυναμία (και ενδεχομένως την αυτοδυναμία) της ΝΔ, μειώνει τους «γαλάζιους» βουλευτές και ενισχύει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης είναι το αφήγημα της στρατηγικής στην οποία επενδύει το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. 

Στελέχη του κόμματος εξηγούν στη «ΜτΚ» πως η παρουσία οκτώ κομμάτων στην Βουλή παράλληλα σημαίνει «πρόβλημα της ΝΔ» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωναν ότι είναι λίγο πολύ γνωστή η σύνθεση της κυβέρνηση, ωστόσο παραμένει άγνωστη η σύνθεση της αντιπολίτευσης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18.06.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.