Τις δεσμεύσεις του για τη στήριξη των εργαζομένων των μέσων σταθερής τροχιάς διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου, στα γραφεία της ΣΤΑΣΥ, τον πρώτο σταθμό της σημερινής περιοδείας του στην 'Α Πειραιά, μια εκ των τριών περιφερειών όπου θα είναι υποψήφιος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύτηκε για τη στήριξη των εργαζομένων, για τη διαρκή επικοινωνία με τα συνδικάτα «για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ικανοποιούμε τα αιτήματα σας», για την αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, για την ενίσχυση του μισθολογίου «και για την πρόσληψη εκεί που υπάρχει ανάγκη, με ΑΣΕΠ όμως εμείς, γιατί δεν έχουμε την αντίληψη ότι το κράτος είναι τσιφλίκι». Διότι, πρόσθεσε, «πριν από 10 μέρες και παρά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είχαμε προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, κόρη συνδικαλιστή συγκεκριμένης παράταξης. Αυτό προσβάλει το συνδικαλιστικό κίνημα και το πολιτικό σύστημα».
Αρχικά ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι επέλεξε για πρώτη φορά να είναι υποψήφιος και στον Πειραιά, σχολιάζοντας ότι παρότι είναι Παναθηναϊκός, για εκείνον, εκτός απ' τις ομάδες, το κόκκινο χρώμα είναι συνυφασμένο και με τους εργατικούς αγώνες, τους αγώνες για τη δικαιοσύνη, αλλά είναι και το χρώμα της σημαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ότι ο Πειραιάς είναι τόπος συνυφασμένος με τους αγώνες των εργαζομένων, της εργατικής τάξης της μεσαίας τάξης, της εξωστρεφούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, «με το θαύμα της ναυτιλίας, για το οποίο κάποιοι έδωσαν το ατσάλι στα καρνάγια και τα μηχανουργεία, οι εργαζόμενοι». Στάθηκε στη συμβολική παρουσία του να επιλέξει ως πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στον Πειραιά, τη συνάντησή του με τους εργαζόμενους σε ένα τέτοιο συνδικάτο. Αναφέρθηκε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών «που ανέδειξε κάποια πράγματα που δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε, όχι μόνο από ηθικό χρέος απέναντι στους 57 συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα αλλά και στους εκατοντάδες εργαζόμενους που καθημερινά κινδυνεύει η ζωή τους όταν εργάζονται σε συνθήκες χωρίς στοιχειώδη στάνταρ ασφαλείας. Τόνισε ότι «ήταν οι εργαζόμενοι που είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα -και γι' αυτό έχει χαρακτήρα εγκλήματος αυτό που έγινε- και με εξώδικα ότι θα έρθει αυτό το δυστύχημα».
Σημείωσε ότι το μήνυμα του είναι πως «θα κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας μαζί με τους εργαζόμενους για να διασφαλίσουμε ποιοτικές, ασφαλείς, φτηνές και προσιτές δημόσιες συγκοινωνίες». Επισήμανε ειδικότερα ότι μεταξύ των 11 άρθρων του «Συμβολαίου Αλλαγής» είναι κι αυτό που αφορά στην ανάγκη η μετακίνηση στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες, η κάρτα απεριορίστων διαδρομών από τα 28 ευρώ να πάει στα 10, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι πολύ κρίσιμο για το μέσο πολίτη που ζορίζεται «και θα λειτουργήσει θετικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό». Μαζί με αυτό τόνισε την ανάγκη για συνολική πολιτική που θα ενισχύει τις δημόσιες συγκοινωνίες, θα διασφαλίσει τις εργασιακές συνθήκες και τα στάνταρ ασφαλείας των εργαζομένων.
Ειδικότερα είπε ότι είναι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της εργασιακής κανονικότητας. «Η κατάργηση του ν. Χατζηδάκη δεν κοστίζει στο δημόσιο, κοστίζει όμως σε κάποιους εργοδότες», είπε, σχολιάζοντας ότι «αυτές τις μέρες κάποιοι κάνουν πλαστές κοστολογήσεις και υπερκοστολογούν το πρόγραμμα μας». «Πόσο κοστίζει στους εργαζόμενους να εργάζονται με απλήρωτες υπερωρίες, το να μην είναι θεσμοθετημένο το 8ωρο;», σχολίασε. Σημείωσε ότι το όφελος για τους εργαζόμενους θα είναι μεγάλο αν έχουν το ΣΕΠΕ δίπλα τους, δεσμευόμενος επιπλέον για την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συλλογικών συμβάσεων, για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ συν την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, «αλλά αυτή θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα υπάρχει από δω και στο εξής η διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων».
Επιπλέον τόνισε ότι πέραν από την επαναθέσπιση της 13ης σύνταξης «που κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ» και πέραν της απόδοσης των αναδρομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται και για τον επαναϋπολογισμό σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά «ώστε να έχουν κι αυτοί τη δυνατότητα έστω σε αυτό το ποσοστό των αυξήσεων που μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός και προβλέπεται από τον δικό μας νόμο του ‘18». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα «πάνω απ' το κεφάλι μας» και παρά τις πιέσεις της «διατηρήσαμε τις συντάξεις και κάθε Χριστούγεννα ό,τι περίσσευε πρώτη έγνοια μας ήταν οι συνταξιούχοι και μετά θεσπίσαμε τη 13η σύνταξη». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την κατήργησε και πως οι συνταξιούχοι αν συνυπολογιστούν και τα αναδρομικά στερήθηκαν 7 δισ. αυτά τα τέσσερα χρόνια.
Άλλη μια δέσμευση που έκανε αφορά στην αξιοποίηση της σημαντικής περιουσίας του ΗΣΑΠ προς το δημόσιο συμφέρον και όχι η εκχώρηση της σε ιδιώτες, για την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση. Είπε ότι «εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε το σχεδιασμό που είχαμε ως κυβέρνηση και να τον υλοποιήσουμε: εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της επισκευαστικής βάσης παράλληλα με την προμήθεια νέου τροχαίου υλικού και ενίσχυση του δυναμικού με πρόσληψη νέου προσωπικού». Ταυτόχρονα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναβιώσει την συμφωνία που είχε δρομολογήσει για να φτιαχτεί η λεγόμενη Ιπποδάμεια αγορά στο αμαξοστάσιο του πράσινου λεωφορείου «που θα αποτελέσει μια όαση για την περιοχή, για την τοπική κοινωνία». Αναφέρθηκε επιπλέον στο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για υπογειοποίηση του κομματιού από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί από τον πρόεδρο εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας μηχανοδηγών του ΟΣΕ, τον πρόεδρο του σωματείου ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων της κίνησης της ΣΤΑΣΥ και τον πρόεδρο των συνταξιούχων του ΗΣΑΠ για τα προβλήματα και τα αιτήματα τους.
Συνάντηση Τσίπρα-Σεραφείμ στη δομή συσσιτίου της Αγίας Τριάδας
Εξάλλου, τη δομή συσσιτίου του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τα συνδικάτα των μέσων σταθερής τροχιάς, όπου ενημερώθηκε από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για το έργο που επιτελείται εκεί.
Όπως ενημερώθηκε, προσφέρονται καθημερινά 500 μερίδες φαγητού, ενώ φροντίδα παρέχεται και σε 300 περίπου, άστεγους πολίτες.
Εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφτηκε τα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά, όπου και είχε σύντομη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ. «Είναι χαρά μου που είμαι εδώ, γνωρίζω ότι η Ιερά Μητρόπολή σας έχει ένα ιδιαίτερο έργο και μια ιδιαίτερη παρουσία στο κοινωνικό χώρο, το οποίο εμένα με συγκινεί ιδιαίτερα, γιατί πιστεύω ότι στις μέρες μας, αν έχουμε κοινό σκοπό, τη δικαιοσύνη, οφείλουμε να κάνουμε πράξη τη δικαιοσύνη, προστατεύοντας τους αδύναμους», είπε ο κ. Τσίπρας σε διάλογο που είχε με τον Μητροπολίτη Πειραιώς μπροστά στις κάμερες. «Και πραγματικά η Ιερά Μητρόπολη του Πειραιά κάνει αυτή την προσπάθεια και έχετε αποδώσει σημαντικό έργο στους συνανθρώπους που βρίσκονται ευάλωτοι στον κοινωνικό ιστό. Βεβαίως πρέπει και η πολιτεία να κάνει περισσότερα, και να ενισχύσει τις προσπάθειες σας», συνέχισε. Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ παρήγορο το γεγονός ότι εκατοντάδες συμπολίτες μας εθελοντικά ενεργοποιούνται σε μια σειρά από δομές και είναι δίπλα στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «βασικό συστατικό ειναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο αδιακρίτως…».
«Αδιακρίτως», είπε ο Μητροπολίτης Πειραιώς. «Και αυτό πρέπει να το τονίσουμε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «και μου κάνει πολύ θετική εντύπωση που το τονίσατε κι εσείς ο ίδιος, γιατί αυτό ειναι βασικό στοιχείο της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε τους ανθρώπους, ούτε για τα πιστεύω τους, ούτε για το χρώμα τους δέρματος τους…». «Ούτε για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ούτε για τίποτα», συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, αναφέροντας επιπλέον: «Εμείς χαιρόμαστε που είστε εδώ, γιατί είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Α' Πειραιώς, αυτό μας τιμά ιδιαιτέρως. Σας ευχαριστούμε και για την τιμή που είχατε κάνει στην πόλη να έρθετε στα Θεοφάνια, με τη σεπτή παρουσία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου μας και προέδρου της ιεραρχίας μας, κ. Ιερώνυμου και να μας τιμήσετε με τον τρόπο αυτό, τιμώντας, όχι μόνο την θρησκευτική εορτή, αλλά και το μεγάλο της θαλάσσης κράτος των Ελλήνων, διότι εδώ είναι η ναύαρχος πόλις».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι και για τον ίδιο είναι τιμή να είναι υποψήφιος στον Πειραιά «μια πολύ σημαντική πόλη με πολύ μεγάλη ιστορία και αγώνων για τη διακιοσύνη και σε κρίσιμες και δύσκολες στιγμές, και στα χρόνια της Κατοχής αλλά και πιο πριν. Εδώ ήταν η έδρα των εργατικών αγώνων, το μέγα θαύμα της ναυτιλίας στήθηκε στα μηχανουργεία και τα καρνάγια, εκεί δέθηκε το ατσάλι». «Αισθάνομαι», συνέχισε, «μια μεγάλη τιμή που είμαι υποψήφιος εδώ και θέλω να γνωρίσω καλύτερα τους ανθρώπους που δουλεύουν γι' αυτή τη σημαντική πόλη και για τους ανθρώπους αυτής της πόλης». «Τώρα έχει αλλάξει και μορφή, έχει γίνει πολύ πιο παναθρώπινος ο χώρος τώρα, με την κρουαζιέρα έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων απ' όλη τη γη», παρατήρησε ο κ. Σεραφείμ.
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς στάθηκε και στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί τη Μεγάλη Πέμπτη στη φράση «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης»: «Χρησιμοποιήσατε μια ωραία φράση, γραφική 'Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης', και ήταν πάρα πολύ σημαντικό γιατί, ξέρετε, αυτή η δικαιοσύνη που για τον Θεό είναι απέραντη αγάπη και αποδοχή, για εμάς είναι κάτι πολύ πιο διαφοροποιημένο, ξέρετε, με τους νομικισμούς μας και τους δικανισμούς μας, την ανθρώπινη ατελή όραση του πράγματος. Αλλά η πληρότης της δικαιοσύνης ταυτίζεται με την αγάπη και την κατανόηση, τη συγκατάβαση των ανθρώπων». Ο Μητροπολίτης Πειραιώς μίλησε για την εικόνα της Αγίας Τριάδας που κοσμεί το χώρο όπου έγινε η συνάντηση, την οποία είχε ο παλαιός ναός της Αγίας Τριάδας που είχε καταστραφεί το 1944 από τους βομβαρδισμούς στη γερμανική κατοχή, όμως η εικόνα είχε μείνει αλώβητη. «Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας, για τη δράση σας γενικότερα και ευχόμεθα να έχετε κάθε επιτυχία, και στην οικογενειακή σας ζωή, αλλά κυρίως και στο χώρο της πολιτικής δράσης που είναι τόσο σημαντικός, γιατί αφορά όλες τις οικογένειες», είπε καταληκτικά ο Μητροπολίτης Πειραιώς.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Γηροκομείο Πειραιά όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μώραλης, και συνομίλησε με ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί.