ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: Νύχτα «κόλαση» σήμερα για πυροσβέστες και κατοίκους - Απειλούνται χωριά (βίντεο, φωτ.)

MakThes Team31 Ιουλίου 2024

Συνεχείς είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστών να δαμάσουν τις πύρινες φλόγες στην κεντρική Εύβοια

Ήδη οι πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα μέτωπα και η μόνη θετική εξέλιξη είναι ότι έχουν κοπάσει οι άνεμοι από το βράδυ της Τετάρτης, οι οποίοι έφταναν νωρίτερα και τα 8 μποφόρ με ριπές. 

Παράλληλα, άνθρωποι και μηχανές προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες προστασίας των χωριών που απειλούνται. 

Φωτιά στην Εύβοια: Οι τελευταίες ρίψεις πριν το σκοτάδι - Δύσκολη νύχτα from Orange Press Agency on Vimeo.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιες ζώνες δημιουργήθηκαν στο χωριό Αφράτι αλλά και στα Καμάρια, για να τα προστατέψουν και να δώσουν το χρόνο στις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την φωτιά, ενώ έχουν δημιουργήσει και ενδιάμεσες ζώνες με οχήματα και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν μια μικρή έστω υποχώρηση των ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά κατευθύνεται νότια, ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι με ριπές έως 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κηλιδώσεις που δημιουργούν νέες εστίες, ενώ οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν την γεωμορφολογία του εδάφους.

eurokinissi.gr


Η μεγαλύτερη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες είναι μέσα σε μια πευκόφυτη περιοχή, την ίδια στιγμή που οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν κυριολεκτικά δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ φτάνουν ακόμη και μέχρι την Αττική. Μέχρι τώρα εκδόθηκαν 3 μηνύματα από το 112, το πρώτο για την ενημέρωση, το δεύτερο για την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αφράτι και το τρίτο εκδόθηκε για την απομάκρυνση των μικρών οικισμών Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμάς με κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

Από την ώρα που αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που έχουν μεταφερθεί στην Εύβοια έχουν αναπτυχθεί, ενώ ενισχύονται ακόμη. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στη μάχη μετέχουν τουλάχιστον 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος, 43 οχήματα και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Πριν λίγο σταμάτησαν τις ρίψεις τα 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα και 2 ελικόπτερα για το συντονισμό τους, που είχαν διατεθεί. Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις, συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς μετέχουν και Μολδαβοί πυροσβέστες που έφτασαν στην περιοχή. Πρόκειται για τους πυροσβέστες που είχαν βρεθεί ξανά στην Εύβοια στη φονική πυρκαγιά το 2021.

Η ώρα που ξεπήδησε το νέο μέτωπο πάνω από το Αφράτι

Νωρίτερα, ένα νέο πύρινο μέτωπο ξεκίνησε, εξαιτίας των ανέμων, από το βουνό πάνω από το Αφράτι και κινείται απειλητικά προς το χωριό Καμάρι, τη στιγμή που οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα δημιουργούσαν ζώνες για να αντιμετωπίσουν τις πύρινες φλόγες που κινούνταν απειλητικά προς το χωριό Αφράτι της Εύβοιας.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ανασύνταξη στις πυροσβεστικές δυνάμεις για να ενισχύσουν τις ζώνες που δημιουργούνται πριν το χωριό Καμάρι αλλά και πριν το χωριό Πούρνος καθώς το πύρινο μέτωπο κινείται με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα αλλά σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής απέχει από κατοικημένες περιοχές περίπου στα 3 χιλιόμετρα.

Αυτή την ώρα μεταφέρονται χωματουργικά μηχανήματα, υδροφόρες αλλά και πυροσβεστικά οχήματα δημιουργώντας μία νέα ζώνη προστασίας πριν το χωριό Καμάρι αλλά και πριν το χωριό Πούρνος ενώ ισχυρές δυνάμεις παραμένουν και στο χωριό Αφράτι καθώς η απειλή του δεν έχει απομακρυνθεί.

eurokinissi.gr
eurokinissi.gr

Το τελευταίο μήνυμα από το 112 εστάλη στις 17:22 και κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών Καμάρι, Καλύβια και Άγιος Γεώργιος Αρμά να απομακρυνθούν προς τη Χαλκίδα.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πισσώνας του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Ευβοίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13:47 στην περιοχή Πισσώνας και κατευθύνεται νότια ενώ στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι με ριπές έως 7 μποφόρ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κηλιδώσεις που δημιουργούν νέες εστίες.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

eurokinissi.gr



Στην Εύβοια επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντος και 43 οχήματα και εθελοντές. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα και 2 ελικόπτερα ακόμη για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Φωτιά στην Εύβοια: Μεγάλες διαστάσεις παίρνουν τα μέτωπα στον Πισσώνα from Orange Press Agency on Vimeo.

Επιπλέον, έχουν εκδοθεί δύο μηνύματα από το 112. Συγκεκριμένα στις 14:55 εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα ενώ στις 16:02 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για απομάκρυνση από τον οικισμό Αφράτι προς Βασιλικό. Ειδικότερα το δεύτερο μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αφράτι Ευβοίας απομακρυνθείτε προς Βασιλικό. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Στις 17:22 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν άλλα τρία χωριά, μετά το Αφράτι που εκκενώθηκε νωρίτερα και πλέον περικυκλώνεται από τις φλόγες.

112 - Εύβοια

Οι φλόγες καίνε το μόνο κομμάτι που έχει μείνει ανέπαφο στην κεντρική Εύβοια από τις τελευταίες πυρκαγιές και, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δείχνει να κατευθύνεται προς οικισμούς.


Για κατάσβεση έχουν σπεύσει 120 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 40 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν 11 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερα για τον συντονισμό τους, ενώ υπάρχει και συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Εικόνες και βίντεο από το μέτωπο

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.