ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις ΗΠΑ και στο Άγιον Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης το Νοέμβριο

Εύρης Τσουμής22 Οκτωβρίου 2021

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ενώ το τριήμερο από τις 26 Νοεμβρίου ως τις 28 Νοεμβρίου θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος. Τα δύο του ταξίδια φέτος θα έχουν ιδιαίτερη σημασία και λαμπρότητα αφού συμπίπτει με τη συμπλήρωση της επετείου των 30 χρόνων από την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο. Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Κατά την επίσκεψή του, που θα διαρκέσει από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου θα γίνουν τα θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, όπου έγιναν πριν από 20 χρόνια οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και άλλους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας και θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναμένεται να αφιχθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο «Άντριους» της αμερικανικής πρωτεύουσας το Σάββατο. Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον ο Παναγιώτατος θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, θα μεταβεί στο Στειτ Ντιπάρτμεντ για να συνομιλήσει με τον ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκλεν και στο Καπιτώλιο για να συναντήσει την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Στην συνέχεια θα μεταβεί στην Ιντιάνα όπου θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Notre Dame και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ άλλων θα παραστεί σε δείπνο του Ιδρύματος «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» όπου τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο πρώην ΥΠΕΞ Μαικ Πομπέο και σε επίσημη εκδήλωση για την απονομή του «Αθηναγόρειου Βραβείου» για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, στον CEO της Bionetech Ουγκούρ Σαχιν και στον CEO της Regeneron Γιώργο Γιανκόπουλο από το Τάγμα των Αρχόντων του Πατριαρχείου. Την 1η Νοεμβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τιμηθεί με το Βραβείο «Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας» από την αμερικανό-εβραϊκή Επιτροπή. Στις 2 Νοεμβρίου όποτε και είναι η επέτειος των 30 ετών από την ανάρρηση του στον Οικουμενικό Θρόνο, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα τελέσει τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολαου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν.

Και στο Αγιον Ορος

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί το τριήμερο από τις 26 ως τις 28 Νοεμβρίου το Αγιον Ορος. Την απόφασή του είχε ανακοινώσει για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο, κατά την επίσκεψη στο Φανάρι αντιπροσωπείας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου με επικεφαλής τον ηγούμενο κ. Βαρθολομαίο. Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Ορος γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ανάρρησή του στον πατριαρχικό θρόνο και θα τελέσει πατριαρχική θεία λειτουργία στον Ναό του Πρωτάτου.

Η τελευταία επίσκεψη του Πατριάρχη στο Άγιον Όρος είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2019 και τότε είχε επισκεφτεί τις Ιερές Μονές Ξενοφώντος, Βατοπεδίου και Παντοκράτορος, καθώς και το Κονάκι της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές.

Στο Φανάρι

Σήμερα στο Φανάρι τελέστηκε Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για την επέτειο 30 ετών από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και πλήθος πιστών.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.