Σάρκα και οστά παίρνει η συμφωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Microsoft Μπραντ Σμιθ για τη στρατηγική επένδυση δημιουργίας τριών Data Centers (Κέντρων Δεδομένων) της Microsoft στην Ελλάδα, σύμφωνα με το protothema.gr.
Ηδη βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης το επενδυτικό σχέδιο-μαμούθ του τεχνολογικού κολοσσού, ύψους 1 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 976.168.800 ευρώ), που έχει ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων, κι αυτό γιατί εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για την ανέγερση των Κέντρων Δεδομένων της Microsoft στο «Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού - Βούλια - Προκαλήσι» του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος (Λούτσας).
Το συγκρότημα των τριών Κέντρων Δεδομένων θα αναγερθεί σε συνολική έκταση 84.537 τ.μ. στο επιχειρηματικό πάρκο που βρίσκεται περίπου 6 χλμ. δυτικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 1,5 χλμ. βόρεια από τα Σπάτα και 33 χλμ. ανατολικά της Αθήνας.
Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά Data Center Region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων Data Centers), ενώ παράλληλα η χώρα μας είναι παρούσα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η επένδυση αυτή συμβάλλει, παράλληλα, στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που είναι αναγκαίο ειδικά την περίοδο αυτή.
Τα Κέντρα Δεδομένων είναι οι εγκαταστάσεις όπου θα αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και πληροφοριών που διακινούνται μέσω του Διαδικτύου και υποστηρίζουν την τεχνολογία του Cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως υπολογιστικό νέφος. Με άλλα λόγια, η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του Cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί στα Data Centers.
Το επιπρόσθετο όφελος από την επίμαχη επένδυση είναι ότι θα δραστηριοποιηθεί ο μετασχηματισμός πολλών επιχειρήσεων, οι οποίες θα μπορούν να εκσυγχρονιστούν, να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους και να αυξήσουν αισθητά τον ετήσιο τζίρο τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα πολλές μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν, αντί των παραδοσιακών servers (μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων), να αποθηκεύσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους στο Cloud. Σήμερα, πολλά από τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα καταλήγουν σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία. Ετσι, από εδώ και πέρα η αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων θα γίνεται στα τρία Data Centers που θα δημιουργηθούν στη Ανατολική Αττική από τη Microsoft.
Για την κατασκευή των τριών αυτών μονάδων θα τηρηθούν πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (όπως είναι ένας σεισμός) ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Αυτά τα τρία Κέντρα Δεδομένων θα έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους, αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα.
Ο φορέας της επένδυσης, δηλαδή η Microsoft, έχει ζητήσει να λάβει το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης του άρθρου 9 του νόμου 4864/2021 για τις στρατηγικές επενδύσεις, επιδιώκοντας έτσι την επίσπευση της έκδοσης του συνόλου των απαιτούμενων αδειών του έργου.