ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως δύο καθηγητές Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Λίνα Πέτκου09 Νοεμβρίου 2021

Στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως εντάχθηκαν δύο μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα, σύμφωνα με τον έγκριτο επιστημονικό οίκο Elsevier.

Ο καθηγητές του Τμήματος Αλέξανδρος Τζάλλας και Χρυσόστομος Στύλιος εντάχθηκαν βάσει της απήχησης του ερευνητικού τους έργου στο επιστημονικό πεδίο που υπηρετούν στον ετήσιο κατάλογο των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως. Η ερευνητική συμβολή των δύο Καθηγητών αφορά τους επιστημονικούς τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και της Ιατρικής Πληροφορικής.

Μια διακεκριμένη ομάδα επιστημόνων, που προέρχονται από το Stanford University, το New Mexico και από τον εκδοτικό οίκο Elsevier (Baas J, Boyack K, Ioannidis JPA. (2021). August 2021 data-update for “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators”. MendeleyData, V3.) στις 19 Οκτωβρίου, δημοσίευσαν την ανανεωμένη λίστα κατάταξης με τους πιο σημαντικούς επιστήμονες στον κόσμο σε διάφορους επιστημονικούς τομείς.

Η λίστα αυτή κατάταξης ανακοινώνεται ετησίως και αξιολογεί την απήχηση του επιστημονικού έργου σε περισσότερους από 6.800.000 επιστήμονες ανά τον κόσμο, ταξινομώντας τους σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υποπεδία. Η κατάταξη αυτή χρησιμοποιεί αναφορές από το Scopus, τη διεθνή επιστημονική βάση δεδομένων, και παρουσιάζονται ξεχωριστά δεδομένα για τον συνολικό αντίκτυπο του δημοσιευμένου ερευνητικού έργου των επιστημόνων καθ ‘όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομίας και κατά τη διάρκεια του ενός έτους (2020).

Οι καθηγητές του τμήματος εντάχθηκαν, βάσει της απήχησης του ερευνητικού τους έργου στο επιστημονικό πεδίο που υπηρετούν, στον ετήσιο κατάλογο των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως. Η ερευνητική συμβολή των δύο καθηγητών αφορά τους επιστημονικούς τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και της Ιατρικής Πληροφορικής.

Η διάκριση αυτή αντανακλά την υψηλού επιπέδου έρευνα που διεξάγεται στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και η οποία συμβάλλει παράλληλα στη διεθνή αναγνώριση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Η σπουδαία αυτή διάκριση πιστοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη και υψηλού επιπέδου έρευνα, η οποία πραγματοποιείται στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και η οποία μαζί με την υψηλή ποιότητα διδασκαλίας και την εκτεταμένη συμβολή στην τοπική κοινωνία, αναδεικνύουν το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα σε ένα από τους σημαντικούς πόλους εκπαίδευσης και έρευνας της περιοχής», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τμήματος.

Λίγα λόγια για τον καθηγητή Χρυσόστομο Στύλιο

Ο Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος είναι ο νέος Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ), τουΕρευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «ΑΘΗΝΑ», έπειτα από αξιολόγηση και εκλογή από επιτροπή κρίσης αποτελούμενη από ερευνητές και επιστήμονες διεθνούς βεληνεκούς.


Ο κ. Στύλιος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ είναι καθηγητής στο Τμ. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα, ενώ οι επαγγελματικές/ερευνητικές συνεργασίες με την Πάτρα ξεκινούν το 2000 ως μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από το 2006-2011 διατελεί σύμβουλος Έρευνας και Ανάπτυξης στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, όπου γίνεται και η πρώτη γνωριμία με το ΙΝ.ΒΙΣ, τις δράσεις και τους ερευνητές του Ινστιτούτου. Από το 2012 έως το 2021 είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος». Τα τελευταία δεκαπέντε(15) έτη είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 6Μ€.

Επιπροσθέτως, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει κοσμήτορας της Σχολής Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μέλος του Ειδικού Επταμελούς Οργάνου της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ καθώς και σε πολλές άλλες διοικητικές θέσεις του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Είναι μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου «Πολιτικής Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης, του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας. Τέλος, είναι Ιδρυτής & Διευθυντής του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμ. Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Παν. Ιωαννίνων

Το πλούσιο ερευνητικό βιογραφικό, η πολυετής εμπειρία σε διοικητικές θέσεις, η συνεργασία του με ερευνητικά ιδρύματα& πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και το όραμα του κ. Στύλιου για την ενδυνάμωση των υφιστάμενων ερευνητικών περιοχών του ΙΝ.ΒΙ.Σ αλλά και την εισαγωγή νέων ερευνητικών κατευθύνσεων, θα αποτελέσουν εφαλτήριο για μία τετραετή θητεία με νέες προκλήσεις, νέες συνεργασίες και επιτεύγματα στον τομέα των Βιομηχανικών Συστημάτων, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Ποιος είναι ο καθηγητής Αλέξανδρος Τζάλλας

Ο Δρ. Αλέξανδρος Θ. Τζάλλας κατέχει θέση Επίκουρου Καθηγητή στη Βιοϊατρική Μηχανική και συγκεκριμένα στην «Ανάλυση και Επεξεργασία Βιοϊατρικών Δεδομένων», στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Ο κ Τζάλλας είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωαννίνων, Ελλάδα (το 2001) και Ph.D. Πτυχίο Ιατρικής Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα, Ελλάδα (το 2009). Είναι επίσης Ακαδημαϊκός Ερευνητικός Εταίρος του Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογίας Ελλάς, Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΕΚΕΤΑ/ΙΤΙ). Έχει εργαστεί στην έρευνα και ανάπτυξη ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων ως μηχανικός λογισμικού, ερευνητής, τεχνικός διευθυντής, εκπαιδευτής σεμιναρίων και μεταδιδακτορικός ερευνητής. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 χειρόγραφα με κριτές, 6 κεφάλαια βιβλίων και είναι επιμελητής 2 βιβλίων. Έχει λάβει περισσότερες από 3.340 αναφορές και υπηρετεί ως κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Επιπλέον, ο κ. Τζάλλας υπηρετεί ως συνεργάτης έκδοσης διαδικτυακού περιοδικού Βιοϊατρικής Μηχανικής καθώς και ως μέλος της Συντακτικής Επιτροπής περιοδικού Μηχανικής, Τεχνολογίας & Έρευνας Εφαρμοσμένων Επιστημών και Εφευρέσεων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν νευροεπιστήμη, Ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG), φορητές συσκευές, βιοϊατρική επεξεργασία σήματος και εικόνας, βιοϊατρική μηχανική, υποστήριξη αποφάσεων και ιατρικά εξειδικευμένα συστήματα και βιοϊατρικές εφαρμογές.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.