Από τον Μάιο του 2022 το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει το «Πολιτικό Βαρόμετρο», ένα λογισμικό εκτίμησης της πολιτικής κοινής γνώμης με χρήση ανάλυσης πολιτικών tweets που αναφέρονται σε ελληνικά πολιτικά κόμματα και τα οποία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά.
Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Ιωάννης Πήτας στο πλαίσιο διαδικτυακής παρουσίασης της πλατφόρμας, το Πολιτικό Βαρόμετρο του ΑΠΘ πλέον τρέχει εδώ και οκτώ μήνες με πολύ καλά όπως είπε αποτελέσματα και ακρίβεια 1-2% σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις. «Συγκρινόμαστε με προηγούμενες δημοσκοπήσεις ή με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις γιατί είναι η μόνη αντικειμενική αλήθεια που έχουμε αυτή τη στιγμή», περιέγραψε ο κ. Πήττας.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα στηρίζεται στη μηχανική μάθηση και στην τεχνητή νοημοσύνη, μέσω των οποίων αναλύονται τα πολιτικά tweets που αφορούν ελληνικά κόμματα, από τον Μάιο του 2022 και μετά, με τον μέσο αριθμό των tweets να ανέρχονται σε 2.000 την ημέρα.
Αναφερόμενος στη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται εξήγησε: «Τον αριθμό των αρνητικών tweets για ένα κόμμα, τον μοιράζουμε στα υπόλοιπα ανάλογα με τη δημοφιλία τους. Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, κάτι που είναι κοντά σε αυτά που ακούμε από τους πολιτικούς αναλυτές ότι δηλαδή η ΝΔ δεν τα πάει τόσο καλά στη νέα γενιά, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο κ. Πήττας και τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες χρονικές διακυμάνσεις γιατί τα tweets όπως εξήγησε, ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στα πολιτικά γεγονότα.
Ξεκαθάρισε ότι τα tweets δεν είναι αντιπροσωπευτικά του εκλογικού σώματος διότι όπως είπε «πρέπει να πάμε από το σώμα των ατόμων που γράφουν tweets στο γενικό εκλογικό σώμα. Άρα, δεν έχουμε δεδομένα για να το κάνουμε αυτό. Τα μόνα δεδομένα που έχουμε είναι παλιές δημοσκοπήσεις μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 και προσπαθήσαμε μέσω αυτών να αναγάγουμε τι γίνεται στον κόσμο των tweets και στον δημοσκοπικό κόσμο ελπίζοντας να έχουμε μία καλή εικόνα για τις εκτιμήσεις του συνολικού εκλογικού σώματος».
Αναλύοντας τα δεδομένα του συστήματος για αυτό το χρονικό διάστημα λέει πως η ΝΔ παρουσιάζει μία ελαφρά πτωτική τάση, λίγο μεγαλύτερη πτωτική τάση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ ελαφρά ανοδική τάση παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε μικρά πολιτικά κόμματα γιατί ο αριθμός των tweets είναι πολύ μικρός και έτσι είναι λιγότερο ευσταθή τα συμπεράσματα», παρατήρησε ο ίδιος.
Βάσει των πληροφοριών που παρέχονται από το σύστημα καθημερινά προκύπτει η πρόβλεψη/εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου του εκλογικού αποτελέσματος. «Για παράδειγμα εχθές η ΝΔ ήταν στο 30,6%, το ΠΑΣΟΚ στο 24,5% και αυτά τα αποτελέσματα παράγονται κάθε μέρα δωρεάν. Στόχος μας είναι η ανάλυση των δεδομένων και όχι η πολιτική ανάλυση», ξεκαθάρισε ο κ. Πήττας.
Συμπλήρωσε ότι αυτά τα δεδομένα θα συνεχίσουν να εξάγονται μέχρι και μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές και θα ακολουθήσουν εκ νέου μετρήσεις αφότου κλείσουν οι κάλπες.
Ο ίδιος τέλος παραδέχτηκε ότι τα trolls και τα bots δεν μπορούν να διαχωριστούν και πρόκειται για ένα τρωτό σημείο του συστήματος. Ωστόσο, είπε πως «προς το παρόν δεν φαίνεται να μας έχει δημιουργήσει προβλήματα αλλά είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το μελετήσουμε παρά το γεγονός ότι τα bots στη χώρα μας δεν είναι τόσο ανεπτυγμένα».
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.