«Πράσινο» στη δημιουργία στο όρος Βέρμιο, ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Ευρώπης, «άναψε» η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην τελευταία της συνεδρίαση πριν από τα Χριστούγεννα.
Πρόκειται για ένα καίριας σημασίας έργο που κάνει πράξη τις Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τις σύγχρονες επιταγές για «πράσινη ανάπτυξη», με σημαντικά οφέλη τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και συνολικά για την Κεντρική Μακεδονία.
Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Επιτροπή Ανάπτυξης, ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ταυτόχρονη δημιουργία πέντε αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 315 MW, με 70 ανεμογεννήτριες, σε χορτολιβαδική έκταση στο Βέρμιο, στα όρια μεταξύ των Δήμων Βέροιας και Νάουσας (Κεντρική Μακεδονία), καθώς και του Δήμου Εορδαίας (Δυτική Μακεδονία).
Η έκταση της εγκατάστασης είναι απομακρυσμένη από οικισμούς, εκτός κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ενώ σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο τις κηρυγμένες περιοχές Natura ή τα χιονοδρομικά κέντρα «Σελίου» και «3- 5 πηγαδιών».
Με βάση τη ΜΠΕ, η καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία των πέντε αιολικών πάρκων εκτιμάται σε 713.220 MWh ανά έτος, η οποία ισοδυναμεί με τις ανάγκες ανά έτος σε ηλεκτρικό ρεύμα 158.500 νοικοκυριών!
Πέραν των προφανών πλεονεκτημάτων, ο ιδιωτικός φορέας που προωθεί την εγκατάσταση και τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, αναλαμβάνει το κόστος κατασκευής νέας οδοποιίας και τη βελτίωση αρκετών χιλιομέτρων της υφιστάμενης δασικής οδοποιίας.
Επιπλέον προβλέπεται μείωση των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης ρεύματος για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ οι τρεις Δήμοι εξασφαλίζουν ως αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων, αξιόλογους πόρους, προκειμένου για την κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας.
«Προωθούμε ένα σύνθετο και πολύπλευρο πλέγμα δράσεων και παρεμβάσεων, με απώτερο στόχο την ευρεία χρήση φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Σας θυμίζω ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν από τις πρώτες Ελληνικές Περιφέρειες που εκπόνησε το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που δίνει λύσεις και απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων είναι και η αξιοποίηση των ΑΠΕ.
Και προς μεγάλη μας ικανοποίηση βλέπουμε ότι η επιχειρηματική πρωτοβουλία αλλά και η κοινωνία, όχι μόνο ανταποκρίνονται στη σύγχρονη αντίληψη για την υποστήριξη μιας πράσινης οικονομίας, αλλά την υιοθετούν και στην καθημερινότητά τους. Με τη λειτουργία του νέου αιολικού πάρκου, το Βέρμιο μπαίνει δυναμικά στον Ενεργειακό Χάρτη της Ευρώπης», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.