ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο η ανάταση της τοπικής οικονομίας

Νίκος Οικονόμου03 Ιανουαρίου 2021

Η επανεκίννηση της τοπικής οικονομίας είναι για το 2021 το μεγάλο στοίχημα στο γαλάζιο στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης. «Τα μεγάλα έργα έχουν μπει σε μια σειρά, αλλά τα μικρά και η καθημερινότητα του καθένα μας είναι αυτά που επείγουν», λένε στην τοπική ΝΔ βλέποντας τις προκλήσεις που φέρνει για την πόλη η χρονιά που μόλις μπήκε.

Η πανδημία προφανώς και επηρέασε την πόλη και την ατζέντα της. Παρόλα αυτά τα μεγάλα πρότζεκτ κινούνται και μπορεί οι ρυθμοί να είναι χαμηλοί, αλλά -όπως έλεγε γαλάζιος βουλευτής- «δεν έχουν φρακάρει». Υπάρχει κινητικότητα στην επένδυση της Pfizer, τα διαδικαστικά για την κατασκευή του FlyΟver επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το γήπεδο του ΠΑΟΚ (όπου κάποιοι λένε ότι τρέχει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμένονταν) και το ThessINTEC, ενώ η πορεία κατασκευής του μετρό εξαρτάται από την τελική απόφαση του ΣτΕ όσον αφορά στις προσφυγές. Ακόμη οι δύο βασικές αναπλάσεις που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης, δηλαδή της ΔΕΘ και του στρατοπέδου του Παύλου Μελά, μπήκαν σιγά σιγά σε ράγες υλοποίησης.

Το 2021 είναι ίσως η πρώτη χρονιά που ο καινούριος χρόνος έχει ως βασικό του στοίχημα όχι την υλοποίηση της ατζέντας της Θεσσαλονίκης αλλά την καθημερινότητα και την οικονομία. Και όταν λέμε καθημερινότητα εννοούμε τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών και όταν μιλάμε για οικονομία εννοούμε τη στήριξη όλων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και κυρίως την εστίαση και το λιανεμπόριο. Ανάταση της οικονομίας θα μπορούσε να είναι ο τίτλος.

Όλοι οι Νεοδημοκράτες της πόλης συμφωνούν ότι το κρίσιμο για την επόμενη ημέρα και για όλο το 2021 δεν είναι τόσο η πορεία των έργων όσο η περιβόητη επενεκκίνηση της καθημερινότητας. Να βρεθεί δηλαδή η σωστή συνταγή έτσι ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις της πόλης που επλήγησαν από τα δύο lockdown της χρονιάς.

Στο κομματικό επίπεδο η νέα χρονιά αναμένεται να φέρει περισσότερη δραστηριότητα και μεγαλύτερη κινητικότητα. Κι αυτό γιατί το 2020 το φρένο ήταν εκκωφαντικό με το κόμμα στη Θεσσαλονίκη να περιορίζεται σε ελάχιστες δραστηριότητες. Το γεγονός μάλιστα δημιούργησε και αρκετές εσωκομματικές γκρίνιες, καθώς όλη τη χρονιά και ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο η Θεσσαλονίκη και τα νοσοκομεία της βρέθηκαν στο κόκκινο. Με το κόμμα αλλά και εν μέρει και τους βουλευτές να μένουν αδρανείς μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις.

Σημαντικό κομματικό ραντεβού για το 2021 θα είναι η διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών που το 2020 αναβλήθηκαν ήδη δύο φορές. Νέα ημερομηνία ακόμη δεν έχει ορισθεί, αλλά ακούγεται ότι οι εσωκομματικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν είτε πριν από το καλοκαίρι (αν επιδημιολογικά αυτό μπορεί να υλοποιηθεί) είτε το φθινόπωρο. Εδώ το στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο με τη συγχώνευση των τεσσάρων ΝΟΔΕ, οι οποίες πλέον περιορίζονται σε δύο Διοικούσες Επιτροπές Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ). Έτσι από τις 3 ΝΟΔΕ της Α’ Θεσσαλονίκης (κεντρικός, δυτικός και ανατολικός τομέας) θα δημιουργηθεί μια ΔΕΕΠ και η ΝΟΔΕ της Β’ Θεσσαλονίκης ια μετονομαστεί σε ΔΕΕΠ Β’ Θεσσαλονίκης. Όσο για την ονοματολογία των υποψηφίων προέδρων είναι ακόμη πολύ νωρίς να ειπωθεί το οτιδήποτε. Πάντως με το νέο κανονισμό οι νέες Νομαρχιακές ενισχύονται και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δέλεαρ για να υπάρχουν υποψηφιότητες.

Το ερωτηματικό της Διοικούσας της ΝΔ παραμένει αναπάντητο. Η θητεία του Τάσου Σπηλιόπουλου θεωρείται από πολλούς ότι έχει δύο αναγνώσεις. Από τη μία ο πρώην υπουργός κατάφερε αρχικά να συμμαζέψει το κόμμα και να το οδηγήσει συντεταγμένα στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου του 2019. Από την άλλη ο κ. Σπηλιόπουλος δεν κατάφερε μετεκλογικά να εμπνεύσει το κόμμα και να το οδηγήσει στη νέα εποχή, ενώ στη συνέχεια η πανδημία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις κομματικές δράσεις.

Ένα σενάριο που θεωρείται πολύ πιθανό είναι η Διοικούσα με τη διοργάνωση των εσωκομματικών εκλογών να πάψει να λειτουργεί με την παλιά της μορφή. Με τις αρμοδιότητές της να μεταφέρονται στη Γραμματεία Οργανωτικού Βόρειας Ελλάδας, όπου επικεφαλής είναι ο Κώστας Φωτίου αλλά και στις δύο νέας ΔΕΕΠ Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, που με τις συγχωνεύσεις που θα γίνουν αναμένεται να κερδίσουν σε πολιτικό βάρος.

Οι σχέσεις

Ένα μεγάλο στοίχημα για το γαλάζιο στρατόπεδο για την επόμενη χρονιά θα είναι το αν η εσωκομματική γαλήνη, που σε μεγάλο βαθμό καταγράφηκε το 2020, θα διατηρηθεί. Γιατί όπως παραδέχονται πολλοί γαλάζιοι παίκτες της Θεσσαλονίκης «η πανδημία και τα ζόρια που την συνόδευσαν επηρέασαν όλους τους μετέχοντες στο τοπικό γαλάζιο στρατόπεδο». Από τους κομματικούς, τους βουλευτές και τους κρατικούς αξιωματούχους, μέχρι τους δημάρχους και τους πιο ισχυρούς αυτοδιοικητικούς παίκτες, όπως είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Όταν λείπουν οι εκδηλώσεις και οι συχγρωτισμοί λείπουν και οι παρεξηγήσεις. Και όταν ο καθένας είχε τις δικές τους δυσκολίες να αντιμετωπίσει επικρατούν η ανάγκη για συνεργασία και η αλληλεγγύη», τονίζει χαρακτηριστικά γαλάζιος βουλευτής της Θεσσαλονίκης περιγράφοντας την περσινή εσωκομματική ηρεμία επί εποχής κορονοϊού. Αυτό το κλίμα φαίνεται να επηρέασε και τις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τους κ.κ. Τζιτζικώστα και Ζέρβα, όπου το κλίμα κατά γενική ομολογία ήταν σχετικά ήρεμο. Αυτό τουλάχιστον καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στις σχέσεις του πρωθυπουργού και του περιφερειάρχη, όπως έδειξαν και οι δύο συναντήσεις που είχαν στη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια.

Αυτή η εσωκομματική ηρεμία είναι δύσκολο να διατηρηθεί και τη νέα χρονιά ιδιαίτερα μεταξύ των βουλευτών που εκλέγονται στην πρώτη και τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Η εκλογική αναμέτρηση όλο και έρχεται πιο κοντά, η αναμενόμενη κανονικότητα είναι πολύ πιθανό να επαναφέρει τους παλιούς ανταγωνισμούς, ενώ αν ο επερχόμενος ανασχηματισμός επηρεάσει και το τοπίο της Θεσσαλονίκης τότε οι αναταράξεις μεταξύ των βουλευτών αλλά και γενικότερα για το 2021 θα είναι δεδομένες.

Μεγάλο στοίχημα τέλος παραμένει και η συνολική σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Θεσσαλονίκη. Μία σχέση που 18 μήνες μετά την εκλογική νίκη του και σχεδόν 5 χρόνια από την ημέρα της εκλογής του στην προεδρεία της ΝΔ παραμένει αμφίσημη. Ο πρωθυπουργός νοιάζεται για την πόλη, δείχνει ενδιαφέρον και παρακολουθεί από κοντά την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών έργων, αλλά συχνά η σχέση σκοντάφτει, η χημεία δυσκολεύει και προκαλούνται εντάσεις, όπως στις δημοτικές εκλογές του 2019 και κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αν αυτό θα ανατραπεί μένει να το δούμε το 2021.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.01.2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.