Τα νέα «μαύρα» ρεκόρ που σπάνε πλέον σχεδόν καθημερινά, η ασφυξία στα νοσοκομεία, η συνεχής μετατροπή «καθαρών» κλινικών σε κλίνες απλές και ΜΕΘ αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό συνθέτουν το σκηνικό της πανδημίας το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, με τους επιστήμονες όταν μιλούν ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα να εκτιμούν ότι ο φετινός Νοέμβριος ενδεχομένως να αποδειχτεί πιο σκληρός από τον περσινό «μαύρο». Την ώρα, που το εμβόλιο προκρίνεται ως η μοναδική λύση για να μπει φρένο στην πανδημία, με τα ποσοστά των εμβολιασμών στη χώρα μας να παραμένουν στάσιμα και σε χαμηλά επίπεδα, η πολιτεία θέτει τους ανεμβολίαστους σε καθεστώς «μερικού lockdown» με την επιβολή νέων μέτρων, ενώ οι επιστήμονες προχωρούν σε τρομακτικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν σημαντικές διαφορές φέτος σε σχέση με τον περσινό «μαύρο Νοέμβρη». «Πέρσι είχαμε γενικό lockdown, σε αντίθεση με φέτος που είναι ανοικτές όλες οι δραστηριότητες. Βέβαια καλό θα είναι να υπάρξει αυτοπεριορισμός των δραστηριοτήτων, γιατί έχουμε μεγάλη κινητικότητα του ιού». Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ «ζούμε δύο παράλληλες πανδημίες». «Αυτές αποτυπώνονται στον αριθμό των διασωληνωμένων. Από τα 6.500.000 των εμβολιασμένων Ελλήνων εξήντα βρίσκονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και από τα 3.500.000 των ανεμβολίαστων 380 βρίσκονται διασωληνωμένοι. Σε αυτούς δε, που αποχωρούν πρόωρα ένας καθημερινώς είναι εμβολιασμένος και οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι. Άρα έχουμε ένα πρόβλημα που έχει επιλέξει ένα τμήμα της κοινωνίας μας που καλό είναι να αναθεωρήσει την επιλογή του τάχιστα, να μην έχει την απαραίτητη άμυνα έναντι του ιού. Υπάρχει μια υπονόμευση της προσπάθειας η οποία δίνεται διαδίδοντας… σοφιστείες: αφού και οι δυο ομάδες νοσούν και οι δυο μεταδίδουν. Δεν νοσούν και δεν μεταδίδουν το ίδιο οι εμβολιασμένοι με τους ανεμβολίαστους» σημειώνει με νόημα ο κ. Εξαδάκτυλος.
«Όχι» σε lockdown
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τραπέζι των συζητήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δεν έχει πέσει ακόμα το lockdown ούτε και η απαγόρευση κυκλοφορίας στις πολύ επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Εξάλλου, και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή σημείωσε ότι «δεν τίθεται θέμα ούτε τοπικών, ούτε γενικών lockdown. Όποιος περιορισμός υπάρξει θα είναι στη φιλοσοφία που υπάρχει και τώρα, δηλαδή θα περιορίζονται οι δραστηριότητες για όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν». Ο κ. Πλεύρης κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν σημειώνοντας πως «είναι ξεκάθαρο πως όσες περιοχές είναι περισσότερο εμβολιασμένες τόσο λιγότερες νοσηλείες έχουμε».
Στελέχη του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν στη «ΜτΚ» ότι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ COVID-19 στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας αγγίζει το 100%, «το σύστημα έχει φρακάρει» υποστηρίζουν χαρακτηριστικά με το 95% περίπου των ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ να είναι ανεμβολίαστο. Αντιστοίχως, υψηλές είναι οι πληρότητες και στις απλές κλίνες COVID-19. Ήδη σε συγκεκριμένες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας υλοποιούνται οι περσινοί επιχειρησιακοί σχεδιασμοί που προβλέπουν άνοιγμα «καθαρών» κλινικών και μεταφορές ασθενών, ενώ στη μάχη μπαίνουν και ιδιωτικές κλινικές και μονάδες υγείας. Όπως τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος η «κακή πρόβλεψη» είναι στα τέλη Νοεμβρίου να φτάσουμε τους 600 διασωληνωμένους. «Η λογική των μέτρων είναι να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι» σημειώνει με νόημα ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
Κορύφωση στις αρχές Δεκεμβρίου
Την περασμένη εβδομάδα πάντως, είχαμε συνεχόμενα «μαύρα» ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, με τις εκτιμήσεις να είναι τρομακτικές και τους ειδικούς να σημαίνουν συναγερμό. Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη που μίλησε στη «ΜτΚ» μέχρι να υπάρξει σταθεροποίηση, θα ανακοινώνονται νέα ρεκόρ. Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, με τον εμβολιασμό να είναι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του που εφαρμόζουν ένα πρωτοποριακό μοντέλο πρόβλεψης των κρουσμάτων λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως είναι ο αριθμός των τεστ, τα μέτρα κ.ά. στη Θεσσαλονίκη σε περίπου μια εβδομάδα θα υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Ο ίδιος… βλέπει πανελλαδική κορύφωση των κρουσμάτων μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων κρουσμάτων θα είναι εκείνη την περίοδο στα 8.000 κρούσματα. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις Σαρηγιάννη πίεση στο ΕΣΥ θα σημειωθεί μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, οπότε και θα καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων σε ΜΕΘ. Εκτιμά επίσης, πως σε ενάμιση περίπου μήνα από σήμερα ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό ημερησίως θα ξεπεράσει τους 100. «Θα φτάσουμε στην περσυνή κορύφωση του δεύτερου κύματος στα μέσα Νοεμβρίου φέτος. Αυτός ο Νοέμβριος είναι χειρότερος από τον περσινό «μαύρο Νοέμβριο» εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής του ΑΠΘ μάλιστα προτείνει για τον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας την θέσπιση ενός υποχρεωτικού self test την εβδομάδα και στους εμβολιασμένους. Σε ό,τι αφορά το ιικό φορτίο στην πόλη η τάση συγκέντρωσης στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης είναι ανοδική στις καθημερινές μετρήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ. Η διασπορά στην κοινότητα πλέον είναι μεγάλη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα δεν αποτυπώνεται στα λύματα η διασπορά του εορταστικού τριημέρου της 26ης, 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2021.
Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Από χθες Σάββατο τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες θέτοντάς τους με αυτό τον τρόπο σε περαιτέρω περιορισμούς. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι όπως και εκείνοι που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης υποχρεούνται σε δυο ελέγχους (είτε πρόκειται για rapid test είτε για PCR test) και μπορούν να εισέλθουν στην εργασία τους, είτε πρόκειται για τον δημόσιο είτε για τον ιδιωτικό τομέα, αποκλειστικά με αρνητικό αποτέλεσμα. Το κόστος για την πραγματοποίηση των δυο τεστ εβδομαδιαίως καλύπτεται από τους ίδιους. Επίσης, Η πρόσβαση σε τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και μεικτούς χώρους διασκέδασης θα γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού pcr ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους. Οι μόνοι χώροι που μπορούν να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Σε ό,τι αφορά τις Εκκλησίες, για τις οποίες υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας», συστήνοντας σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr).
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Νοεμβρίου 2021