Mε δύο άκρως συμβολικές κινήσεις ξεκινά η εβδομάδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την επιστροφή του από την Κίνα. Ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση για τη Μαριέττα Γιαννάκου που διοργανώνεται από την Πανελλήνια Οργάνωση Γυναικών Παναθηναϊκή, τιμώντας έτσι μια φωνή από τον χώρο της ΝΔ που σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής της παρουσίας ακολούθησε μια φιλελεύθερη φιλοσοφία.
Στην εκδήλωση ομιλητής θα είναι ο Κώστας Καραμανλής, οπότε και αυτό έχει τη σημασία του. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί σε εκδήλωση που διοργανώνει το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα», το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό Μεταρρύθμιση προς τιμή του Κώστα Σημίτη, ο οποίος μάλιστα θα απευθύνει και χαιρετισμό στην εκδήλωση. Εδώ το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι σαφές, με το βλέμμα του να είναι στραμμένο προς το χώρο του Κέντρου της Κεντροαριστεράς, αλλά και του εκσυγχρονισμού που ήταν η σημαία του πρώην πρωθυπουργού.
Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει το επόμενο διάστημα την προσοχή του και στο κόμμα, καθώς εκκρεμεί η εκλογή νέου γραμματέα, ενώ στο βάθος υπάρχει ήδη από τώρα το κρίσιμο ραντεβού των ευρωεκλογών τον Ιούνιου του 2024.
Για το νέο γραμματέα που θα πάρει τη θέση του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος θα αφοσιωθεί μόνο στα καθήκοντά του ως κυβερνητικού εκπροσώπου η σχετική απόφαση θα επικυρωθεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που προσδιορίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο νέος γραμματέας θα προέρχεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα πρέπει να έχει διάθεση για πολύ οργανωτικό τρέξιμο, καθώς το εκλογικό ραντεβού των ευρωεκλογών θεωρείται κρίσιμο για τη ΝΔ.
Όσον αφορά τα ονόματα που έχουν ακουστεί ψηλά στη λίστα βρίσκονται τρεις γυναίκες: η Μαρία Συρεγγέλα, η Ζέτα Μακρή και η Ζωή Ράπτη, ενώ στα υπόψιν είναι και τα ονόματα του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Σπανάκη και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα.
Ευρωεκλογές
Ένα ακόμη θέμα που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα τον πρωθυπουργό είναι οι ευρωεκλογές. Εδώ τα ζητήματα είναι δύο: κατ’ αρχήν το σύστημα που θα ισχύσει και κατά δεύτερον τα ονόματα της ευρωλίστας.
Για το πρώτο σίγουρο είναι η παραμονή του σταυρού, ενώ για εκλογικό σύστημα τα σενάρια είναι τρία. Το πρώτο προβλέπει να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα με την χώρα να αποτελεί μία ενιαία περιφέρεια. Η δεύτερη περίπτωση είναι η κατάτμηση σε 5 περιφέρειες και η τρίτη σε 7 εκλογικές περιφέρειες. Στην περίπτωση που έχουμε κατάτμηση σε περιφέρειες (δεύτερο ή τρίτο σενάριο) εξετάζεται αν για τον αριθμό των εδρών κάθε κόμματος θα μετράει η πανελλαδική επίδοση ή η επίδοση ανά περιφέρεια. Γενικά σε αυτά τα σενάρια υπάρχουν πολλά κρίσιμα και δύσκολα ζητήματα προς επίλυση, κάτι που κατά πολλούς μπορεί και να σημαίνει ότι δύσκολα θα επιλεγούν.
Όσο για τα ονόματα η σχετική λίστα θα εξαρτηθεί εν μέρει και από την τελική επιλογή του εκλογικού συστήματος. Άλλοι υποψήφιοι θα τρέξουν αν η κάλπη είναι πανελλαδική και άλλοι αν πρόκειται για μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια, όπως η Αττική ή η κεντρική Μακεδονία μαζί με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Επίσης το θέμα του κόφτη (μέχρι δύο θητείες) είναι ένα ζήτημα που ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί.
Σε ότι αφορά στα ονόματα είναι ακόμη πολύ νωρίς. Σίγουροι θα πρέπει να θεωρούνται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου από τους εν ενεργεία που διανύουν τώρα την πρώτη τους θητεία και ίσως ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Από τα νέα ονόματα ακούγονται για την βόρεια Ελλάδα ο Πύρρος Δήμας, η Βούλα Πατουλίδου, ο παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, καθώς και ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις ενεργεία βουλευτών, όπως αυτά του Τάσου Χατζηβασιλείου και του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ακόμη από το χώρο της διεύρυνσης προς το ΠΑΣΟΚ γράφτηκε το όνομα τη Εύης Χριστοφιλοπούλου ενώ παραμένει και το αίνιγμα που λέγεται Ανδρέας Λοβέρδος.