ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νίκος Οικονόμου29 Δεκεμβρίου 2019

Η ανάπτυξη και η διεύρυνση του αισθήματος ασφάλειας είναι τα δύο στοιχήματα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για όλη την τετραετία και αποτέλεσαν τα δύο κεντρικά ζητήματα λίγες ώρες πριν βγει το 2019 και εισέλθουμε στο 2020.

Ανάπτυξη για τον πρωθυπουργό σημαίνει πρώτα και κύρια αύξηση των επενδύσεων, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι εντός της επόμενης χρονιάς θα αθροιστούν 7,3 δις στο εθνικό εισόδημα από τον επενδυτικό τομέα, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να αποδίδουν οι επαφές με Έλληνες και ξένους επενδυτές, γεγονός που θα δημιουργήσει το νέο έτος περίπου 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ήδη ο απολογισμός των κινήσεων στον τομέα των επενδύσεων είναι σημαντικά θετικός όπως δείχνουν και οι εμβληματικές επενδύσεις, όπως είναι το Ελληνικό, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και οι Σκουριές, ενώ δίνουν έμφαση στη δρομολόγηση τεσσάρων έργων ύψους 800 εκατομμυρίων από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Ακόμη προχωρούν η στρατηγική επένδυση Elounda Hills στην Κρήτη, προϋπολογισμού περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπεγράφη η άδεια δόμησης για τη στρατηγική επένδυση Κilada Hills στην Αργολίδα και εγκαινιάστηκαν τα Ναυπηγεία Νεωρίων Σύρου. Την ίδια ώρα εγκρίθηκαν έξι στρατηγικές επενδύσεις ύψους 1 δις ευρώ που θα δημιουργήσουν 1.500 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία τους και περισσότερες από 3.000 κατά την κατασκευή τους. 

Ταυτόχρονα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι βασικοί οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησής του κινούνται σε διεθνές επίπεδο για την προσέλκυση επενδύσεων. Ήδη έγιναν μεγάλες συμφωνίες με την Κίνα, υπήρξε μια πρώτη αναλυτική κουβέντα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ενώ η συνέχεια θα δοθεί στην Ουάσινγκτον, όπου στις 6 και 7 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τη Δευτέρα δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα δύσκολο αλλά ιδιαίτερα κρίσιμο για την κυβέρνηση παιχνίδι, που αφορά το ζήτημα της ασφάλειας. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τους υπουργούς για τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο των πόλων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «προσφέρουμε στον πολίτη εκείνο που δικαιούται και απαιτεί: το δικαίωμα να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, καθώς και το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ. Πάνω από όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και γι’ αυτό, το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον σεβασμό στο δημόσιο χώρο».

Το νομοσχέδιο, που θα τεθεί για διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και προκάλεσε ήδη αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, επιχειρεί να βάλει φρένο στο κλείσιμο δρόμων και προβλέπει μεταξύ των άλλων τον ορισμό «υπευθύνου συνάθροισης» και την υποχρέωση να ενημερώνεται για τις συγκεντρώσεις η Αστυνομία 48 ώρες νωρίτερα. Στις πορείες και τις συγκεντρώσεις θα υπάρχει «υπεύθυνος συνάθροισης», ο οποίος θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον επικεφαλής αξιωματικό της ΕΛΑΣ. Τα δύο αυτά πρόσωπα θα είναι υπεύθυνα, προκειμένου να μη γίνεται κατάχρηση στην κατάληψη δημόσιου χώρου. Επίσης ο «υπεύθυνος συνάθροισης» θα είναι επιφορτισμένος με αστικές και ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κυρίως σε περίπτωση επεισοδίων και καταστροφών.

Ανάλογα με τη συμμετοχή του πλήθους θα αποφασίζεται αν η συγκέντρωση θα γίνει στο πεζοδρόμιο, αν θα κλείσει μία λωρίδα του δρόμου ή δύο ή αν θα κλείσει ολόκληρος ο δρόμος.

Το μήνυμα στην Τουρκία και το αίνιγμα για τον Πρόεδρο

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη που έκανε στην Κάσο ανήμερα των Χριστουγέννων έστειλε μήνυμα και προς τη γείτονα Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική χώρα. «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα όμως στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Ένα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου.

«Ένας διάλογος που δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση κάτω από συνθήκες πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών από τη γειτονική χώρα. Είμαστε εδώ πέρα για να επανεπιβεβαιώσουμε την πίστη μας στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στις στρατηγικές αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Χειροκροτώ και στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς, γυναίκες και άντρες, των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξαγρυπνούν για να κοιμόμαστε όλοι εμείς ήσυχοι», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τέλος μιλώντας ενόψει της νέας χρονιάς και της νέας δεκαετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας σε όλους τους Έλληνες: «Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Η προηγούμενη δεκαετία δεν ήταν μια καλή δεκαετία για τη χώρα μας. Από το 2010 -όταν και μπήκαμε στην κρίση- μέχρι και σήμερα γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Έλληνες πολίτες ταλαιπωρήθηκαν, πόνεσαν, υπέφεραν, πολλά νέα παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Όμως θέλω να κρατήσετε την αισιόδοξη πλευρά αυτής της ιστορίας. Αντέξαμε κόντρα στις προβλέψεις διαφόρων. Αντέξαμε, σταθήκαμε στα πόδια μας, παραμείναμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και είμαστε τώρα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Πρώτο μας μέλημα είναι να ανατάξουμε την οικονομία και να ξαναμπούμε σε μία γενναία ανάπτυξη, η οποία θα μπορέσει να δημιουργήσει πάνω απ’ όλα πολλές και καλές θέσεις εργασίας παντού στην Ελλάδα. Μιλάμε για ανάπτυξη για όλους, και μιλάμε και για ανάπτυξη παντού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναχώρησε για το ορεινό Μέτσοβο. Εκεί λέγεται ότι θα οριστικοποιήσει την επιλογή του για το πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Μια επιλογή που μέχρι σήμερα παραμένει ένα μεγάλο αίνιγμα…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Δεκεμβρίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.