Τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου απένειμε στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ κατά την επίσκεψη του πρώτου στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, σήμερα, Κυριακή.
Κατά την επίσκεψή το ο υπουργός υπέγραψε δύο μνημόνια συνεργασίας.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, τα δύο μνημόνια αφορούν:
– στην ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση των ιστορικών αρχείων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και
– στη δυνατότητα οι μαθητές και οι μαθήτριες από όλα τα σχολεία της Αφρικής να σπουδάσουν στα Εκκλησιαστικά Σχολεία της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία οργανικών θέσεων στα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία (μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας).
«Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζονται τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών που υπηρετούν την Ομογένεια σε ολόκληρο τον κόσμο, επιλύοντας μια εκκρεμότητα δεκαετιών», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές.
«Ύψιστη τιμή»
Νωρίτερα ο κ. Πιερρακάκης, σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο για «ύψιστη τιμή» και σημείωσε ότι αποτελεί «υπόμνηση του χρέους μας απέναντι σε αυτή την Κιβωτό της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού».
Από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας ο κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Κληρικών που υπηρετούν με ανιδιοτέλεια την Ομογένεια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επίσης, σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού, υπεγράφησαν δυο μνημόνια μεταξύ των δυο πλευρών, «συνεπή προς τη δέσμευση της κυβέρνησης να υπηρετούμε τη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς, την προαγωγή γνώσης με τους όρους του 21ου αιώνα αλλά και την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ελληνική παιδεία και εκπαίδευση».
Ψηφιοποίηση των ιστορικών αρχείων
Τέλος, στην ανάρτησή του ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση και καταλογογράφηση των ιστορικών αρχείων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, καθώς επίσης και στη δυνατότητα που αποκτούν οι μαθητές και οι μαθήτριες από όλα τα σχολεία της Αφρικής να σπουδάσουν στα Εκκλησιαστικά Σχολεία της Ελλάδας.
«Είναι η δική μας συμβολή, ένα ακόμα μικρό λιθαράκι, στην υπερχιλιετή παρουσία και προσφορά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι «η Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας υπήρξε πάντα στήριγμα και δύναμη ζωής για τον Ελληνισμό της Αφρικής».
<="" iframe>"="" target="_blank">