ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Στο... «σφυρί» συλλεκτικές φιάλες της «Γοργόνας» με ετικέτες έργα γνωστών καλλιτεχνών (φωτ.)

Βαγγέλης Στολάκης05 Δεκεμβρίου 2022

Στο... «σφυρί» για... καλό σκοπό βγάζει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης 150 συλλεκτικές φιάλες κρασιού «Γοργόνα» του Αστικού Αμπελώνα της πόλης που δεν κυκλοφορούν στην αγορά αλλά διατίθενται για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Έργα ενδεικτικά των Γύζη, Εγγονόπουλου, Κεσσανλή, Λούστα, Μόραλη, Μοσχίδη, Ρέγκου, Σικελιώτη, Φασιανού κ.α. σε... αντίγραφα θα κοσμούν ως ετικέτες τις συλλεκτικές αυτές φιάλες και δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Η δημοπρασία των κρασιών του Αστικού Αμπελώνα θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ το σύνολο του ποσού που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί στο δημοτικό Βρεφοκομείο «Ο Άγιος Στυλιανός».

Συνολικά θα διατεθούν 50 φιάλες λευκού οίνου της ποικιλίας Ρομπόλα και 100 φιάλες ερυθρού οίνου της ποικιλίας Ξινόμαυρου. Θα δημοπρατηθούν σε 62 διαφορετικά πακέτα- προτάσεις, με μονές φιάλες, δυάδες, τριάδες, τετράδες και εξάδες. Τα πακέτα δημοπράτησης ξεκινούν με τιμή εκκίνησης από 25 ευρώ για μεμονωμένες φιάλες και φτάνουν τα 100 ευρώ ανά συσκευασία για τα πακέτα των έξι φιαλών. Οι φιάλες είναι των 750 ml, της σοδειάς του τρύγου 2021.

Αναφερόμενος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στην ιστορία του αστικού αμπελώνα είπε πως όλα ξεκίνησαν το 2013 «όταν ως αντιδήμαρχος είχα κάνει ένα ταξίδι στην Γαλλία και είχα πάρει αυτή την εικόνα. Μια πόλη με μεγάλη παράδοση στο αμπέλι, στην οινοποιεία αξιοποίησε χώρους μέσα στην πόλη για την παραγωγή κρασιού» σημείωσε ο κ. Ζέρβας. «Είδα πως κάτι αντίστοιχο γίνεται στην Βενετία, τη Νέα Υόρκη. Το είχα συζητήσει με τα τότε στελέχη της αντιδημαρχίας και στη συνέχεια με τον φιλότεχνο και ευπατρίδη, Βαγγέλη Γεροβασιλείου» είπε ο κ. Ζέρβας και αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιδέα της δημιουργίας του κρασιού της Θεσσαλονίκης.


«Είναι μια εξαιρετική συνεργασία που έχουμε. Το όραμα στην αρχή φαινόταν λίγο δύσκολο αλλά υλοποιήθηκε. Η ποιότητα των σταφυλιών είναι εξαιρετική και τα κρασιά πολύ ωραία» τόνισε από την πλευρά του ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, η επιχείρηση του οποίου εμφιαλώνει το κρασί που παράγεται από τα σταφύλια του Αστικού Αμπελώνα. «Η αγορά αυτών των φιαλών είναι συμβολική. Σκοπός μας ήταν να βοηθήσουμε τα ιδρύματα της πόλης. Το 2022 ήταν μια καλή χρονιά και έβγαλε τα περισσότερα σταφύλια» τόνισε.

Τον ρόλο του... δημοπράτη για εκείνη τη βραδιά ανέλαβε η Αλεξάνδρα Ανθίδου, διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος». «Ό,τι κάνουμε ως Ένωση έχει ως στόχο τον πολιτισμό και την οινική κουλτούρα. Αυτό θέλουμε να ενστερνιστεί ο κόσμος» τόνισε μεταξύ άλλων.

Τα συλλεκτικά μπουκάλια λευκού και κόκκινου οίνου που δημιουργείται στον αστικό αμπελώνα της Θεσσαλονίκης θα έχουν μάλιστα και ξεχωριστές ετικέτες, καθώς για το σκοπό αυτό περισσότερα από 150 έργα καλλιτεχνών που φιλοξενούνται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης αξιοποιήθηκαν και αντίγραφά τους θα κοσμούν τις συλλεκτικές φιάλες.


Στην ετικέτα της πίσω όψης της φιάλης, υπάρχουν πληροφορίες για τον Αστικό Αμπελώνα της Θεσσαλονίκης, την ποικιλία και τη σοδειά του συγκεκριμένου οίνου. Η κάθε φιάλη θα συνοδεύεται παράλληλα με κάρτα, όπου αναγράφονται πληροφορίες σχετικά με το εικαστικό έργο της κύριας ετικέτας.

Όπως σημείωσε μάλιστα η Διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαργαρίτα Σαλπιγγίδου κάθε φιάλη θα είναι ξεχωριστή, καθώς θα υπάρχει ένα αντίγραφο από κάθε έργο. Ως προς την επιλογή των 150 έργων είπε ότι έγινε με βάση την αξία τους. 

Η δημοπρασία θα διοργανωθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 στις 19:00 στην Casa Bianca. Σημειώνεται πως το εγχείρημα πραγματοποιείται για πρώτη φορά.




This page might use cookies if your analytics vendor requires them.