Στα «συρτάρια» της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, θα παραμείνει για την ώρα, η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, καθώς δεν αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα όπως είχε προγραμματισθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί νέα ημερομηνία.
Συνεπώς, οι μεγαλοφειλέτες θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους για να γλιτώσουν τη διαπόμπευση.
Ο κατάλογος με τα ονόματα των οφειλετών που χρωστούν στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ποσά άνω των 150.000 ευρώ, δόθηκε στη δημοσιότητα τελευταία φορά το 2017, πολύ πριν ενσκήψει η πανδημία.
Παράλληλα, μειωμένο παραμένει το ενδιαφέρον για τις ρυθμίσεις χρεών καθώς ένα μήνα πριν από τη εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων μόλις 30.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα διακανονισμού των χρεών σε έως 120 δόσεις, όταν οι δυνητικά δικαιούχοι ξεπερνούν τις 200.000.
Αν και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο αριθμός των οφειλετών που ρυθμίζουν τα χρέη τους θα αυξάνεται όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου, ήδη συζητιούνται σενάρια για «διορθωτικές» κινήσεις (όπως ζητούν και οι φορείς της αγοράς) με στόχο να βρεθούν κάτω από την «ομπρέλα» των ρυθμίσεων περισσότεροι φορολογούμενοι.
Επίσης εξετάζεται η ενίσχυση των κινήτρων για τους συνεπείς οφειλέτες με την εφαρμογή του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού μέτρο που έχει ψηφιστεί από το 2019 αλλά μέχρι σήμερα παραμένει στα «χαρτιά».
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι:
- Στις 36-72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας και στις 120 δόσεις έχουν επανενταχθεί 20.800 οφειλέτες με το συνολικό ποσό που έχει ρυθμιστεί να ανέρχεται στα 292 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000 ενώ περίπου 10.000 είναι αυτοί που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
- Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται η ανταπόκριση των φορολογούμενων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς αίτηση έχουν υποβάλει και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 9.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με το ρυθμιζόμενο ποσό να φθάνει τα 190 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το νόμο, από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι της, οι οφειλές που έχουν τεθεί σε αναστολή με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου, οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης, οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων και τέλος, οφειλές νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Οι επικαιροποιημένες καταστάσεις δημοσιοποιούνται διακριτά για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα με ηλεκτρονική ανάρτησή τους στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Στις καταστάσεις περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης.
Με πληροφορίες από το ertnews.gr