«Εάν ο Πούτιν και άλλοι απολυταρχικοί ηγέτες δουν ότι η βία ανταμείβεται, θα χρησιμοποιήσουν και πάλι βία για να επιτύχουν τους στόχους τους. Αυτό θα κάνει τον κόσμο μας πιο επικίνδυνο και όλους εμάς πιο ευάλωτους», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας πριν από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στο Βουκουρέστι στις 29-30 Νοεμβρίου, ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «η ειρήνη δεν θα διαρκέσει, εάν o επιτιθέμενος κερδίσει, εάν η καταστολή και η απολυταρχία υπερισχύσουν απέναντι στην ελευθερία και τη δημοκρατία». Παράλληλα επισήμανε ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν αποτυγχάνει στην Ουκρανία και απαντά με περισσότερη βαρβαρότητα. Κύματα εσκεμμένων πυραυλικών επιθέσεων σε πόλεις και μη στρατιωτικές υποδομές στερούν στους Ουκρανούς τη ζέστη, το φως και το φαγητό. Αυτή είναι μία φρικτή έναρξη χειμώνα στην Ουκρανία» και προσέθεσε ότι «αυτοί είναι σκληροί καιροί και για την υπόλοιπη Ευρώπη και τον γύρω κόσμο με την άνοδο στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Ναι, όλοι πληρώνουμε τίμημα για τον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Αλλά το τίμημα που πληρώνουμε είναι σε χρήματα, ενώ το τίμημα που πληρώνουν οι Ουκρανοί είναι σε αίμα».
«Εάν επιτρέψουμε στον Πούτιν να κερδίσει, όλοι μας θα πληρώσουμε πολύ πιο βαρύ τίμημα για πολλά από τα χρόνια που θα έρθουν», υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Επιπροσθέτως, σε ερώτηση σχετικά με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας από την Ουγγαρία και την Τουρκία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε «τους δύο Συμμάχους που απομένουν» να προχωρήσουν τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
«Καλωσορίζω την ανακοίνωση της Ουγγαρίας ότι αυτό θα συμβεί σύντομα. Μετέφερα επίσης το μήνυμα στην Τουρκία. Επισκέφθηκα την Κωνσταντινούπολη, συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, με τους Υπουργούς Εξωτερικών και 'Αμυνας, συζητήσαμε πολλά θέματα, αλλά βέβαια ένα από τα ζητήματα ήταν η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Το μήνυμά μου ήταν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία παράγουν αποτελέσματα όσον αφορά στο τριμερές μνημόνιο που συμφωνήθηκε με την Τουρκία τον Ιούνιο», σημείωσε.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η Σουηδία έχει ενισχύσει τη νομοθεσία σχετικά με την τρομοκρατία, άλλαξε το Σύνταγμα και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Και οι δύο χώρες, η Σουηδία και η Φινλανδία, έχουν δεσμευτεί σε μία μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Τουρκία γι' αυτά τα θέματα».
Επίσης, ο κ.Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλοι οι Σύμμαχοι θα επικυρώσουν»την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. «Δεν θα κάνω εικασίες για το πότε ακριβώς, αλλά όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα», τόνισε.